logo_solinea
95ea283da503c9cfc6494840ae544a2bdf94ba02

6 mitów na temat zdrowego odżywiania

Temat diet, odchudzania i zdrowego odżywiania w ostatnich latach stał się bardzo popularny. Porady dotyczące planowania jadłospisów możemy znaleźć wszędzie: na internetowych forach, w lifestylowych czasopismach,
w telewizji, a także w wypowiedziach celebrytów i influencerów. Niestety popularność tego tematu i fakt, że często trudno zweryfikować prawdziwość docierających do nas informacji sprawiła, że wokół zdrowego odżywiania narosło wiele mitów. W tym artykule postaramy się rozwiać najpopularniejsze z nich. Czy istnieją tuczące produkty? Czy na diecie odchudzającej nie wolno jeść słodyczy? Czy naprawdę trzeba brać suplementy?

Spis treści:
logo-zdrowe-rozwiazania-podstawowe bez tła
„Człowiek – zawsze stajemy po jego stronie”

Mit 1: Im mniej jesz, tym szybciej chudniesz

Fakt: Zbyt niskokaloryczna dieta może spowolnić proces spalania tkanki tłuszczowej i spowolnić metabolizm. Kiedy wraz z dietą dostarczamy sobie zbyt mało kalorii, nasz organizm może odebrać to jako stan zagrożenia
i zacząć „magazynować zapasy”, żeby przetrwać. Jeśli zależy Ci na pozbyciu się nadprogramowych kilogramów, oblicz swoje całkowite zapotrzebowanie kaloryczne w jednym z dostępnych w internecie kalkulatorów dietetycznych, a od otrzymanej sumy odejmij około 300-500 kcal. To zapewni skuteczną redukcję wagi i ustrzeże Cię przed tak zwanym efektem jo-jo.

download (14)

Mit 2: Najzdrowsza dieta to ta bezglutenowa

Fakt: Gluten to nic innego jak mieszanina białek roślinnych. Jeśli nie masz celiakii, nietolerancji bądź alergii na tę substancję, możesz z powodzeniem włączyć ją do swojego jadłospisu. Zboża takie jak orkisz, jęczmień i żyto to świetne źródło błonnika pokarmowego, magnezu i witamin z grupy B – nie rezygnuj z nich, jeśli nie musisz. Pamiętaj jednak, że najlepszym wyborem będą produkty pełnoziarniste, czyli takie, które otrzymano z ziaren zmielonych wraz z ich zewnętrzną okrywą.

Mit 3: W zdrowej diecie nie ma miejsca na słodycze

Fakt: Zdrowa dieta to taka, która jest pełnowartościowa, czyli dostarcza nam wszystkich niezbędnych makroskładników: węglowodanów, białek i tłuszczów. Kluczowa jest również odpowiednia podaż błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów. Najważniejszy jest jednak balans. Możesz komponować jadłospisy tak, by spełnić powyższe kryteria,
a jednocześnie znaleźć miejsce na słodycze czy inne przekąski. Mówi o tym zasada 80/20, według której 80% naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego powinny pokrywać naturalne i nieprzetworzone produkty, a 20% te nieco mniej zdrowe. Wszystko po to, by zadbać o komfort psychiczny i sprawić, żeby zdrowe odżywianie nie było tylko przykrym obowiązkiem.

f925dc3af9241ca185fbc457ea3de10335ee2925

Mit 4: Zdrowa dieta wystarczy, by w pełni pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze.

Fakt: W naszej szerokości geograficznej, w okresie jesienno-zimowym, konieczna jest suplementacja witaminy D3. Ten mikroelement syntetyzowany jest naturalnie w naszej skórze pod wpływem padania promieni słonecznych, jednak jesienią i zimą nie dociera ich do nas odpowiednio dużo. Przed włączeniem suplementacji, warto wykonać badania profilaktyczne, żeby sprawdzić, jaka dawka będzie dla nas optymalna.

Osoby na dietach wegańskich i wegetariańskich ograniczających spożywanie produktów odzwierzęcych, powinny zaopatrzyć się dodatkowo w suplement z witaminą B12, a czasem także w kwasy Omega-3 pozyskiwane z mikroalg.

Mit 5: Regularne detoksy są konieczne, by oczyścić organizm z toksyn

Fakt: Nie musisz zastanawiać się, jak oczyścić organizm z toksyn – Twój organizm doskonale to potrafi! Za pozbywanie się zbędnych substancji odpowiedzialne są nerki, wątroba i skóra. Diety oczyszczające to prosta droga do niedoborów pokarmowych i odchudzenia… portfela.

Mit 6: Jedząc po 18, przytyjesz

Fakt: To, czy tyjemy, czy chudniemy, zależy od tego ile energii dostarczamy sobie wraz z pożywieniem. Jeśli w ciągu dnia przyjmiemy więcej kalorii niż spala nasz organizm – masa naszego ciała zwiększy się. Jeśli natomiast będziemy jeść mniej, niż zużywamy – schudniemy. Pory posiłków oraz ich rozkład u osób zdrowych nie mają wpływu na tempo redukcji tkanki tłuszczowej. Według specjalistów nasz organizm funkcjonuje najlepiej, kiedy ostatni posiłek spożywamy około dwie godziny przed położeniem się do łóżka.

 

Pamiętaj, że zdrowa dieta to taka, która może towarzyszyć Ci przez całe życie. Postaraj się bazować swoje posiłki na naturalnych, lokalnych, sezonowych i nieprzetworzonych produktach i wsłuchuj się w sygnały, jakie wysyła do Ciebie Twój organizm. 

PODOBNE WPISY

Solinea

Poznaj nasze produkty