Mit 1: Im mniej jesz, tym szybciej chudniesz

Fakt: Zbyt niskokaloryczna dieta może spowolnić proces spalania tkanki tłuszczowej i spowolnić metabolizm. Kiedy wraz z dietą dostarczamy sobie zbyt mało kalorii, nasz organizm może odebrać to jako stan zagrożenia i zacząć „magazynować zapasy”, żeby przetrwać. Jeśli zależy Ci na pozbyciu się nadprogramowych kilogramów, oblicz swoje całkowite zapotrzebowanie kaloryczne w jednym z dostępnych w internecie kalkulatorów dietetycznych, a od otrzymanej sumy odejmij około 300-500 kcal. To zapewni skuteczną redukcję wagi i ustrzeże Cię przed tak zwanym efektem jo-jo.

Wspomaga odbudowę mikroflory jelitowej np. po infekcjach, po antybiotykoterapii, podczas podróży do innych stref klimatycznych.
Reklama

Mit 2: Najzdrowsza dieta to ta bezglutenowa

Fakt: Gluten to nic innego jak mieszanina białek roślinnych. Jeśli nie masz celiakii, nietolerancji bądź alergii na tę substancję, możesz z powodzeniem włączyć ją do swojego jadłospisu. Zboża takie jak orkisz, jęczmień i żyto to świetne źródło błonnika pokarmowego, magnezu i witamin z grupy B – nie rezygnuj z nich, jeśli nie musisz. Pamiętaj jednak, że najlepszym wyborem będą produkty pełnoziarniste, czyli takie, które otrzymano z ziaren zmielonych wraz z ich zewnętrzną okrywą.

6 mitów na temat zdrowego odżywiania

Mit 3: W zdrowej diecie nie ma miejsca na słodycze

Fakt: Zdrowa dieta to taka, która jest pełnowartościowa, czyli dostarcza nam wszystkich niezbędnych makroskładników: węglowodanów, białek i tłuszczów. Kluczowa jest również odpowiednia podaż błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów. Najważniejszy jest jednak balans. Możesz komponować jadłospisy tak, by spełnić powyższe kryteria, a jednocześnie znaleźć miejsce na słodycze czy inne przekąski. Mówi o tym zasada 80/20, według której 80% naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego powinny pokrywać naturalne i nieprzetworzone produkty, a 20% te nieco mniej zdrowe. Wszystko po to, by zadbać o komfort psychiczny i sprawić, żeby zdrowe odżywianie nie było tylko przykrym obowiązkiem.

6 mitów na temat zdrowego odżywiania

Mit 4: Zdrowa dieta wystarczy, by w pełni pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze.

Fakt: W naszej szerokości geograficznej, w okresie jesienno-zimowym, konieczna jest suplementacja witaminy D3. Ten mikroelement syntetyzowany jest naturalnie w naszej skórze pod wpływem padania promieni słonecznych, jednak jesienią i zimą nie dociera ich do nas odpowiednio dużo. Przed włączeniem suplementacji, warto wykonać badania profilaktyczne, żeby sprawdzić, jaka dawka będzie dla nas optymalna.

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.
Reklama

Osoby na dietach wegańskich i wegetariańskich ograniczających spożywanie produktów odzwierzęcych, powinny zaopatrzyć się dodatkowo w suplement z witaminą B12, a czasem także w kwasy Omega-3 pozyskiwane z mikroalg.

Mit 5: Regularne detoksy są konieczne, by oczyścić organizm z toksyn

Fakt: Nie musisz zastanawiać się, jak oczyścić organizm z toksyn – Twój organizm doskonale to potrafi! Za pozbywanie się zbędnych substancji odpowiedzialne są nerki, wątroba i skóra. Diety oczyszczające to prosta droga do niedoborów pokarmowych i odchudzenia… portfela.

Mit 6: Jedząc po 18, przytyjesz

Fakt: To, czy tyjemy, czy chudniemy, zależy od tego ile energii dostarczamy sobie wraz z pożywieniem. Jeśli w ciągu dnia przyjmiemy więcej kalorii niż spala nasz organizm – masa naszego ciała zwiększy się. Jeśli natomiast będziemy jeść mniej, niż zużywamy – schudniemy. Pory posiłków oraz ich rozkład u osób zdrowych nie mają wpływu na tempo redukcji tkanki tłuszczowej. Według specjalistów nasz organizm funkcjonuje najlepiej, kiedy ostatni posiłek spożywamy około dwie godziny przed położeniem się do łóżka.

Pamiętaj, że zdrowa dieta to taka, która może towarzyszyć Ci przez całe życie. Postaraj się bazować swoje posiłki na naturalnych, lokalnych, sezonowych i nieprzetworzonych produktach i wsłuchuj się w sygnały, jakie wysyła do Ciebie Twój organizm.