logo_solinea
a8282fc2314fc53249f4c6f6dee1035465758b9c

6 zaskakujących właściwości glutationu, o których nie masz pojęcia

Glutation należy do jednych z najważniejszych i najmocniejszych antyoksydantów w ludzkim ciele. Antyoksydanty zaliczają się do substancji, które zmniejszają stres oksydacyjny, walcząc z wolnymi rodnikami. Podczas gdy większość antyoksydantów pozyskujesz z jedzenia, glutation jest produkowany przez Twoje ciało z trzech aminokwasów: glutaminy, glicyny i cysteiny. Istnieje wiele powodów, przez które może brakować Ci glutationu. Zalicza się do nich zła dieta, choroby przewlekłe, infekcje i ciągły stres. Poza tym poziom glutationu zmniejsza się wraz z wiekiem, dlatego trzeba o niego dbać każdego dnia. 

Spis treści:

Glutation zmniejsza stres oksydacyjny

Do powstania stresu oksydacyjnego dochodzi wtedy, gdy panuje nierównowaga między ilością wolnych rodników, a przeciwulteniaczy, czyli antyoksydantów. To może prowadzić do rozwoju wielu chorób, między innymi:

Do zalet glutationu należy m.in. to, że zmniejsza negatywny wpływ stresu oksydacyjnego, co może prowadzić do złagodzenia przebiegu choroby. Potwierdzają to badania.

Autorzy artykułu opublikowanego w Journal of Cancer Science and Therapy odkryli, że niedobór glutationu zwiększa stres oksydacyjny, co może prowadzić do rozwoju nowotworów. Poza tym uzupełnienie glutationu zwiększa poziom antyoksydantów i odporność na stres oksydacyjny w komórkach rakowych.

Glutation zmniejsza objawy choroby Parkinsona

Według badania z 2014 roku istnieją dowody na to, że utrzymanie odpowiedniego poziomu glutationu może pomóc w przypadku występowania choroby Parkinsona.

Okazuje się, że zastrzyki z glutationem mogą stanowić potencjalną terapię, jednak na tę chwilę brak dowodów na skuteczność suplementacji doustnej. Potrzebne są dalsze badania w tym kierunku. 

a8d24e08c6f471d566adeec2acae07cdb1b0a521

Glutation poprawia wrażliwość na insulinę

Insulinooporność może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu drugiego. Produkcja insuliny sprawia, że ciało zabiera glukozę (czyli cukier) z krwi i umieszcza ją w komórkach, które używają jej do wytwarzania energii. Nadmiar insuliny sprawia, że ciało przestaje na nią reagować.

Badanie z 2018 roku odkryło, że u osób z insulinoopornością występuje niedobór glutationu. Dzieje się tak, szczególnie jeśli doświadczyli komplikacji tej choroby, takich jak neuropatia lub retinopatia. Badanie z 2013 roku doprowadziło do podobnych wniosków. Można wysnuć z tego przypuszczenie, że glutation zapobiega rozwojowi cukrzycy.

Glutation zmniejsza uszkodzenie wywołane przez wrzodziejące zapalenie okrężnicy

Ta choroba, podobnie jak inne schorzenia o podłożu zapalnym, została powiązana z uszkodzeniami wywołanymi przez stres: zarówno oksydacyjny, jak i ten zwykły, który znasz ze swojego życia. W 2003 roku przeprowadzono badanie na zwierzętach, które dowiodło, że suplementacja glutationem może naprawiać uszkodzenia okrężnicy związane z wrzodziejącym zapaleniem tego organu. To dopiero przypuszczenia, ale dają one chorym nadzieję.

31dbcf54ae63bbab96c66def2d378bc0595d071a

Glutation może poprawiać stan skóry osób z łuszczycą

Według badania z 2013 roku doustne podawanie białka serwatkowego poprawia stan skóry osób z łuszczycą. Dzieje się tak niezależnie od tego, czy leczenie było stosowane wraz z konwencjonalną terapią, czy samodzielnie.

Wcześniej zaś udowodniono, że białko serwatkowe zwiększa poziom glutationu we krwi. Uczestnikom badania podawano 20 gramów białka serwatkowego w formie suplementu przez okres trzech miesięcy, aby uzyskać efekt. Potrzeba jednak dalszych badań, aby potwierdzić uzyskane wnioski.

Glutation może stanowić broń przeciw chorobom autoimmunologicznym

Do chorób autoimmunologicznych zaliczamy reumatoidalne zapalenie stawów, celiakię, toczeń i wiele innych. Choroby autoimmunologiczne atakują mitochondria w konkretnych komórkach. Przewlekły stan zapalny, spowodowany przez choroby autoimmunologiczne, może zwiększać stres oksydacyjny.

Według badania z 2009 roku suplementacja glutationem zmniejsza stres oksydacyjny poprzez stymulacje lub zmniejszanie odpowiedzi układu odpornościowego. Glutation chroni mitochondria komórek, dzięki eliminowaniu wolnych rodników

W następnym artykule dowiesz, się, jak naturalnie zwiększyć poziom glutationu.

Literatura:​
  • Ballatori N, Krance SM, Notenboom S, Shi S, Tieu K, Hammond CL. Glutathione dysregulation and the etiology and progression of human diseases. Biol Chem. 2009;390(3):191‐214. doi:10.1515/BC.2009.033
  • Smeyne M, Smeyne RJ. Glutathione metabolism and Parkinson’s disease. Free Radic Biol Med. 2013;62:13‐25. doi:10.1016/j.freeradbiomed.2013.05.001
  • Lutchmansingh FK, Hsu JW., Bennett FI. Glutathione metabolism in type 2 diabetes and its relationship with microvascular complications and glycemia. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0198626
  • Hakki Kalkan I, Suher M. The relationship between the level of glutathione, impairment of glucose metabolism and complications of diabetes mellitus. Pak J Med Sci. 2013;29(4):938‐942. doi:10.12669/pjms.294.2859
  • Prussick R, Prussick L, Gutman J. Psoriasis Improvement in Patients Using Glutathione-enhancing, Nondenatured Whey Protein Isolate: A Pilot Study. J Clin Aesthet Dermatol. 2013;6(10):23‐26.
  • Loguercio C, D’Argenio G, Delle Cave M, et al. Glutathione supplementation improves oxidative damage in experimental colitis. Dig Liver Dis. 2003;35(9):635‐641. doi:10.1016/s1590-8658(03)00379-7
  • Perricone C, De Carolis C, Perricone R. Glutathione: a key player in autoimmunity. Autoimmun Rev. 2009;8(8):697‐701. doi:10.1016/j.autrev.2009.02.020

PODOBNE WPISY

Solinea

Poznaj nasze produkty

0
0
Twój Koszyk