Glutation zmniejsza stres oksydacyjny

Do powstania stresu oksydacyjnego dochodzi wtedy, gdy panuje nierównowaga między ilością wolnych rodników, a przeciwulteniaczy, czyli antyoksydantów. To może prowadzić do rozwoju wielu chorób, między innymi:

Do zalet glutationu należy m.in. to, że zmniejsza negatywny wpływ stresu oksydacyjnego, co może prowadzić do złagodzenia przebiegu choroby. Potwierdzają to badania.

Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, stanowiąc unikalne połączenie składników takich cynk i witamina D, z biologicznie aktywnymi substancjami jak mieszanina nukleotydów z drożdży Saccharomyces cerevisiae czy fukoidan z wodorostów Undaria pinnatifida. Preparat polecany jest w okresie przejściowego osłabienia
Reklama

Autorzy artykułu opublikowanego w Journal of Cancer Science and Therapy odkryli, że niedobór glutationu zwiększa stres oksydacyjny, co może prowadzić do rozwoju nowotworów. Poza tym uzupełnienie glutationu zwiększa poziom antyoksydantów i odporność na stres oksydacyjny w komórkach rakowych.

Glutation zmniejsza objawy choroby Parkinsona

Według badania z 2014 roku istnieją dowody na to, że utrzymanie odpowiedniego poziomu glutationu może pomóc w przypadku występowania choroby Parkinsona.

Okazuje się, że zastrzyki z glutationem mogą stanowić potencjalną terapię, jednak na tę chwilę brak dowodów na skuteczność suplementacji doustnej. Potrzebne są dalsze badania w tym kierunku. 

6 zaskakujących właściwości glutationu, o których nie masz pojęcia

Glutation poprawia wrażliwość na insulinę

Insulinooporność może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu drugiego. Produkcja insuliny sprawia, że ciało zabiera glukozę (czyli cukier) z krwi i umieszcza ją w komórkach, które używają jej do wytwarzania energii. Nadmiar insuliny sprawia, że ciało przestaje na nią reagować.

Badanie z 2018 roku odkryło, że u osób z insulinoopornością występuje niedobór glutationu. Dzieje się tak, szczególnie jeśli doświadczyli komplikacji tej choroby, takich jak neuropatia lub retinopatia. Badanie z 2013 roku doprowadziło do podobnych wniosków. Można wysnuć z tego przypuszczenie, że glutation zapobiega rozwojowi cukrzycy.

Glutation zmniejsza uszkodzenie wywołane przez wrzodziejące zapalenie okrężnicy

Ta choroba, podobnie jak inne schorzenia o podłożu zapalnym, została powiązana z uszkodzeniami wywołanymi przez stres: zarówno oksydacyjny, jak i ten zwykły, który znasz ze swojego życia. W 2003 roku przeprowadzono badanie na zwierzętach, które dowiodło, że suplementacja glutationem może naprawiać uszkodzenia okrężnicy związane z wrzodziejącym zapaleniem tego organu. To dopiero przypuszczenia, ale dają one chorym nadzieję.

6 zaskakujących właściwości glutationu, o których nie masz pojęcia

Glutation może poprawiać stan skóry osób z łuszczycą

Według badania z 2013 roku doustne podawanie białka serwatkowego poprawia stan skóry osób z łuszczycą. Dzieje się tak niezależnie od tego, czy leczenie było stosowane wraz z konwencjonalną terapią, czy samodzielnie.

Wcześniej zaś udowodniono, że białko serwatkowe zwiększa poziom glutationu we krwi. Uczestnikom badania podawano 20 gramów białka serwatkowego w formie suplementu przez okres trzech miesięcy, aby uzyskać efekt. Potrzeba jednak dalszych badań, aby potwierdzić uzyskane wnioski.

Glutation może stanowić broń przeciw chorobom autoimmunologicznym

Do chorób autoimmunologicznych zaliczamy reumatoidalne zapalenie stawów, celiakię, toczeń i wiele innych. Choroby autoimmunologiczne atakują mitochondria w konkretnych komórkach. Przewlekły stan zapalny, spowodowany przez choroby autoimmunologiczne, może zwiększać stres oksydacyjny.

Według badania z 2009 roku suplementacja glutationem zmniejsza stres oksydacyjny poprzez stymulacje lub zmniejszanie odpowiedzi układu odpornościowego. Glutation chroni mitochondria komórek, dzięki eliminowaniu wolnych rodników.

Może zainteresować Cię także: Jak podnieść poziom glutationu? 8 skutecznych sposobów