logo_solinea
7 produktów bogatych w witaminę C

7 produktów bogatych w witaminę C

Witamina C (kwas askorbinowy) ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Jako przeciwutleniacz (antyoksydant) chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wykazuje też pozytywny wpływ na odporność i zdrowie skóry. Niedobory kwasu askorbinowego objawiają się m.in. zmęczeniem, częstymi infekcjami, krwawieniem z dziąseł czy słabym gojeniem się ran. Nasz organizm nie produkuje witaminy C, więc powinniśmy dostarczać ją do ustroju z pożywieniem. Gdzie jej szukać? 

Spis treści:

Dzika róża

Owoce dzikiej róży zawierają 10 razy więcej witaminy C niż cytryna. Znajdziesz w nich też witaminy: E i z grupy B, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne i wiele składników mineralnych. Dzięki temu owoce szypszyny (!) (wiesz, że dzika róża po łacinie to Rosa Canina, czyli Psia Róża? 🙂 ) mają działanie wzmacniające i uodparniające. Są wykorzystywane w celach leczniczych przy przeziębieniu, kruchości naczyń włosowatych oraz kamicy nerkowej i żółciowej. By zregenerować skórę, weź kąpiel z dodatkiem przyrządzonego z nich naparu lub odwaru. (550 mg witaminy C/100 g)

Dzika róża

Rokitnik

Poza dużą ilością witaminy C, ma w składzie witaminy z grupy B i E, prowitaminę A, kwasy organiczne, sacharydy, garbniki, żelazo i potas. Ten ostatni – podobnie jak kwas askorbinowy – obniża ciśnienie krwi. Sok lub powidła z „ananasa syberyjskiego” zalecane są osobom z dolegliwościami z niedoboru witaminy C, nadciśnieniem i rakiem. Czy wiesz, że w owocach rokitnika stwierdzono obecność witaminy B12? Mogą więc one stanowić alternatywne źródło tej witaminy dla wegetarian i wegan. (200-600 mg witaminy C/100 g)

Rokitnik

Czarne porzeczki

Wchłanianie witaminy C z czarnych porzeczek ułatwiają zawarte w nich flawonoidy. Owoce te są również źródłem kwasów organicznych, błonnika, olejku eterycznego, witaminy K oraz potasu, boru, jodu i magnezu. Magnez – tak samo jak witamina C – obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi. Herbatka oraz sok z czarnych porzeczek to antidotum na przeziębienie i ból gardła. Suszone owoce pomagają w biegunce. Włącz do diety także białe i czerwone odmiany, które są zasobne w witaminę C i potas. (182,6 mg witaminy C/100 g)

Czarne porzeczki

Natka pietruszki

By zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, wystarczy zjeść jedną łyżkę stołową natki. Liście pietruszki to także bogactwo prowitaminy A, witamin: E, K, B2, kwasu foliowego oraz potasu, wapnia, magnezu, manganu, miedzi czy żelaza (pamiętaj, że witamina C zwiększa wchłanianie żelaza i wapnia). Dzięki takiemu składowi natka pomaga m.in. w profilaktyce i zwalczaniu infekcji. Jest polecana wszystkim. Możesz ją jeść nawet codziennie! (177,7 mg witaminy C/100 g)

Natka pietruszki

Czerwona papryka

Ma 3 razy więcej kwasu askorbionowego niż cytrusy. Ponadto nie traci go podczas obróbki termicznej, ponieważ – tak jak rokitnik – nie zawiera enzymu askorbinazy przyspieszającego rozkład witaminy C. „Pieprz turecki” jest też bogaty w beta-karoten, bioflawonoidy i kapsaicynę (odpowiedzialną za ostry smak). Dzięki tym składnikom, papryka chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, włącznie z nowotworami. Sięgnij po nią na romantycznej kolacji, bo uchodzi za afrodyzjak. (144 mg witaminy C/100 g)

Czerwona papryka

Jarmuż

Już jedna filiżanka tego superwarzywa zapewnia więcej witaminy C niż wynosi jej zalecane dzienne spożycie. Karbowane liście są także bogate w witaminę K, która – tak jak kwas askorbinowy – jest ważna dla zdrowych kości. Jarmuż to także skarbnica prowitaminy A, witamin: B6, kwasu foliowego oraz wapnia, potasu, manganu, żelaza i błonnika. Dzięki temu ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Chroni też serce i wzrok. Lubisz chipsy? Zrób je z jarmużu! (120 mg witaminy C /100 g)

Jarmuż

Brokuł

Zawiera więcej witaminy C niż cytrusy. Jest także zasobny w witaminę K, prowitaminę A, kwas foliowy, potas, mangan czy wapń. Ponadto brokuł – obok jarmużu – należy do „dwunastki przeciwnowotworowych krzyżowców”. Miano to zawdzięcza zawartości związków o działaniu antyrakowym, a przede wszystkim – sulforafanu. Jak podgrzać brokuły, by nie tracić cennych składników? Dobrym sposobem jest blanszowanie. (100 mg witaminy C/100 g)

Brokuł
Literatura:​
  1. M. Jarosz (red.), Normy Żywienia dla populacji Polski, Warszawa 2017, s. 147-150, 171 (https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf)
  2. Ł. Łuczaj, Dzika kuchnia, Warszawa 2016, s. 238-239, 242-243
  3. H. Stolińska-Fiedorowicz, P. Kraśniewska, Jedz zielone, Kraków 2019, s. 16, 73, 88-89, 95-97, 105-107
  4. M. Szustakowska-Chojnacka, 100 roślin w twojej kuchni, Warszawa 2015, s. 41-42, 57, 124, 172, 237-239, 244-245, 452
  5. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/73839,magnez (dostęp 30.06.2019)

PODOBNE WPISY

Solinea

Poznaj nasze produkty

0
0
Twój Koszyk