Czym jest czarnuszka?
Możesz ją znać jako czarny kminek. Czarnuszka to ziarna rośliny zwanej Nigella sativa, która kwitnie na fioletowo, niebiesko lub biało i rośnie we Wschodniej Europie, Azji Zachodniej i na Bliskim Wschodzie. Czarnuszka zdobyła popularność jako przyprawa stosowana podobnie do kminku lub oregano. Jednak ze względu na zawartość tymochinonu – antyoksydantu i środka przeciwzapalnego, który potrafi również zmniejszać guzy nowotworowe, czarnuszka i olej z niej znajdują również zastosowanie w medycynie. Do tej pory w badaniach naukowych udało się udowodnić, że czarnuszka może okazać się pomocna w:
- cukrzycy typu II i insulinooporności,
- nowotworach,
- infekcjach bakteryjnych,
- chorobach autoimmunologicznych,
- zbyt wysokim poziomie cholesterolu,
- astmie i przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc,
- chorobach wątroby, nerek i układu trawiennego,
- egzemie, trądziku, łuszczycy,
- prewencji nowotworów, cukrzycy, chorób serca i otyłości.
Dużo jak na małe niepozorne nasiona, prawda? Przyjrzyjmy się temu, jak czarnuszka i olej z czarnuszki wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Lecznicze właściwości czarnuszki – zwalcza stan zapalny
W większości przypadków stan zapalny jest normalną reakcją układu odpornościowego, która pomaga chronić organizm przed obrażeniami i infekcjami. Z drugiej strony przewlekły stan zapalny przyczynia się do powstawania wielu chorób, takich jak nowotwory, cukrzyca i choroby serca. W badaniu z 2016 roku naukowcy wykazali, że u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS), które zażywały olej z czarnuszki przez 8 tygodni, zmniejszyły się przeciwciała związane ze stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym.
Czarnuszka działa antynowotworowo
Czarnuszka ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów zwalcza wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób takich, jak nowotwory. Badania w probówkach wykazały imponujące antyrakowe właściwości czarnuszki i tymochinonu, o którym wspominaliśmy wcześniej, w nowotworach krwi, piersi, trzustki, płuc, szyjki macicy, prostaty, skóry i jelita grubego.
Czarnuszka obniża poziom cholesterolu
Cholesterol to tłuszczopodobna substancja, której nadmiar zwiększa ryzyko chorób serca. Badania wykazały, że zażywanie suplementu z czarnuszki zmniejsza poziom całkowitego i „złego” cholesterol LDL oraz trójglicerydów, a zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
Czarnuszka pomaga zwalczyć bakterie
Bakterie odpowiadają za długą listę chorób od zapalenia ucha po zapalenie płuc. Badania naukowe udowodniły skuteczność czarnuszki w zwalczaniu bakterii opornych na antybiotyki oraz taką samą skuteczność w leczeniu streptokoków u niemowląt, jak antybiotyki.
Czarnuszka reguluje poziom cukru i insuliny
Cukrzyca w badaniach krwi objawia się zbyt wysokim poziomem cukru (glukozy). Nieleczona choroba prowadzi do uszkodzenia nerwów, wzroku i wolnego gojenia się ran. Czarnuszka poprawia poziom cukru na czczo i jego średni poziom oraz wrażliwość na insulinę.
Czarnuszka chroni wątrobę i nerki
Wątroba jest jednym z niezbędnych organów – usuwa toksyny, metabolizuje leki, przetwarza składniki odżywcze i produkuje białka oraz związki chemiczne, które podtrzymują dobry stan zdrowia. Badania wykazują, że czarnuszka chroni przed uszkodzeniem wątroby i nerek pod wpływem toksycznych chemikaliów.
Olej z czarnuszki leczy chorą skórę
Naukowcy odkryli, że olej z czarnuszki, ze względu na swoje antybakteryjne i przeciwzapalne działanie, pomaga w przypadku egzem (takich jak atopowe zapalenie skóry), łuszczycy i trądziku.
Jednak to nie wszystkie zalety tej przyprawy… Podsumowując, czarnuszka:
- obniża poziom cukru we krwi,
- leczy nowotwory,
- reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego,
- działa przeciwbólowo,
- zwalcza bakterie,
- obniża cholesterol,
- działa przeciwzapalnie i rozkurczowo,
- rozszerza oskrzela,
- ochrania wątrobę, nerki i układ trawienny,
- jest antyoksydantem.
Może zainteresować Cię także: Jakie choroby najczęściej dotykają millenialsów?