Czym jest czarnuszka?

Możesz ją znać jako czarny kminek. Czarnuszka to ziarna rośliny zwanej Nigella sativa, która kwitnie na fioletowo, niebiesko lub biało i rośnie we Wschodniej Europie, Azji Zachodniej i na Bliskim Wschodzie. Czarnuszka zdobyła popularność jako przyprawa stosowana podobnie do kminku lub oregano. Jednak ze względu na zawartość tymochinonu – antyoksydantu i środka przeciwzapalnego, który potrafi również zmniejszać guzy nowotworowe, czarnuszka i olej z niej znajdują również zastosowanie w medycynie. Do tej pory w badaniach naukowych udało się udowodnić, że czarnuszka może okazać się pomocna w:

  • cukrzycy typu II i insulinooporności,
  • nowotworach,
  • infekcjach bakteryjnych,
  • chorobach autoimmunologicznych,
  • zbyt wysokim poziomie cholesterolu,
  • astmie i przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc,
  • chorobach wątroby, nerek i układu trawiennego,
  • egzemie, trądziku, łuszczycy,
  • prewencji nowotworów, cukrzycy, chorób serca i otyłości.

Zawiera kompozycję najwyższej jakości standaryzowanych ekstraktów roślinnych i bromelainy wzbogaconych witaminą C i rutozydem. Takie połączenie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych.
Reklama

Dużo jak na małe niepozorne nasiona, prawda? Przyjrzyjmy się temu, jak czarnuszka i olej z czarnuszki wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Lecznicze właściwości czarnuszki – zwalcza stan zapalny

W większości przypadków stan zapalny jest normalną reakcją układu odpornościowego, która pomaga chronić organizm przed obrażeniami i infekcjami. Z drugiej strony przewlekły stan zapalny przyczynia się do powstawania wielu chorób, takich jak nowotwory, cukrzyca i choroby serca. W badaniu z 2016 roku naukowcy wykazali, że u osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS), które zażywały olej z czarnuszki przez 8 tygodni, zmniejszyły się przeciwciała związane ze stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym.

Czarnuszka działa antynowotworowo

Czarnuszka ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów zwalcza wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób takich, jak nowotwory. Badania w probówkach wykazały imponujące antyrakowe właściwości czarnuszki i tymochinonu, o którym wspominaliśmy wcześniej, w nowotworach krwi, piersi, trzustki, płuc, szyjki macicy, prostaty, skóry i jelita grubego.

Czarnuszka obniża poziom cholesterolu

Cholesterol to tłuszczopodobna substancja, której nadmiar zwiększa ryzyko chorób serca. Badania wykazały, że zażywanie suplementu z czarnuszki zmniejsza poziom całkowitego i „złego” cholesterol LDL oraz trójglicerydów, a zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

Czarnuszka pomaga zwalczyć bakterie

Bakterie odpowiadają za długą listę chorób od zapalenia ucha po zapalenie płuc. Badania naukowe udowodniły skuteczność czarnuszki w zwalczaniu bakterii opornych na antybiotyki oraz taką samą skuteczność w leczeniu streptokoków u niemowląt, jak antybiotyki.

Czarnuszka

Czarnuszka reguluje poziom cukru i insuliny

Cukrzyca w badaniach krwi objawia się zbyt wysokim poziomem cukru (glukozy). Nieleczona choroba prowadzi do uszkodzenia nerwów, wzroku i wolnego gojenia się ran. Czarnuszka poprawia poziom cukru na czczo i jego średni poziom oraz wrażliwość na insulinę.

Czarnuszka chroni wątrobę i nerki

Wątroba jest jednym z niezbędnych organów – usuwa toksyny, metabolizuje leki, przetwarza składniki odżywcze i produkuje białka oraz związki chemiczne, które podtrzymują dobry stan zdrowia. Badania wykazują, że czarnuszka chroni przed uszkodzeniem wątroby i nerek pod wpływem toksycznych chemikaliów.

Olej z czarnuszki leczy chorą skórę

Naukowcy odkryli, że olej z czarnuszki, ze względu na swoje antybakteryjne i przeciwzapalne działanie, pomaga w przypadku egzem (takich jak atopowe zapalenie skóry), łuszczycy i trądziku.

Jednak to nie wszystkie zalety tej przyprawy… Podsumowując, czarnuszka:

  • obniża poziom cukru we krwi
  • leczy nowotwory,
  • reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • działa przeciwbólowo,
  • zwalcza bakterie,
  • obniża cholesterol,
  • działa przeciwzapalnie i rozkurczowo,
  • rozszerza oskrzela,
  • ochrania wątrobę, nerki i układ trawienny,
  • jest antyoksydantem.

Może zainteresować Cię także: Jakie choroby najczęściej dotykają millenialsów?