- Astaksantyna to naturalny barwnik odpowiedzialny za różową barwę upierzenia flamingów albo mięsa łososia.
- Jest silnym antyoksydantem – ma 800 razy silniejsze właściwości przeciwutleniające niż koenzym Q10.
- Dostępna jest m.in. w preparatach złożonych, które wspierają kobiety z PCOS i insulinoopornością oraz mężczyzn starających się o dziecko.
- Dowiedz się więcej o astaksantynie połączonej z inozytolami.
Astaksantyna – co to jest?
Astaksantyna jest związkiem naturalnym barwnikiem z grupy karotenoidów i to właśnie ona odpowiada za różową barwę upierzenia flamingów albo mięsa łososia. Różni się ona od beta-karotenu i innych karotenoidów tym, że nie jest prowitaminą A, czyli nie ulega w organizmie człowieka przekształceniu do witaminy A. Astaksantyna jest jednak niezwykle silnym antyoksydantem, o właściwościach przeciwutleniających nawet stukrotnie silniejszych niż inne związku z grupy antyoksydantów.
Astaksantyna – na co pomaga?
Jako przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki wyjątkowo skutecznie. Nadmierne ilości wolnych rodników w organizmie mogą bowiem skutkować rozwojem wielu chorób. Właściwości antyoksydacyjne astaksantyny są niezwykle silne – jej działanie przeciwutleniające jest nawet sto razy silniejsze niż w przypadku alfa-tokoferolu i dziesięciokrotnie silniejsze niż w przypadku innych karotenoidów: kantaksantyny, beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny.
Właściwości przeciwutleniające astaksantyny są inne niż w pozostałych związkach wykazujących podobną aktywność. Witamina E i beta-karoten działają na poziomie molekularnym w wewnętrznej stronie błony komórkowej, a witamina C działa po jej zewnętrznej stronie, podczas gdy astaksantyna rozciąga się przez błonę dwuwarstwowo. Zapewnia tym samym ochronę przed reaktywnymi formami tlenu tak w wewnętrznej, jak i zewnętrznej warstwie błony komórkowej.
Badania dowodzą, że astaksantyna może być wykorzystywana w organizmie człowieka zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Astaksantyna na skórę i urodę wywiera niezwykle silny wpływ. Już 3-4 mg tego związku dziennie przyczyniają się do poprawy elastyczności, tekstury i nawilżenia skóry, co przekłada się na właściwości odmładzające. Zmniejsza się dzięki temu suchość naskórka i jego szorstkość, zmarszczki zostają zredukowane i profilaktycznie spada ryzyko ich pojawienia się.
Dzięki astaksantynie spada poziom utraty wody przez naskórek i zmniejsza się stopień szkodliwego wpływu warunków zewnętrznych na skórę. Przyjmowanie 12 g astaksantyny na dobę może skutecznie hamować starzenie się skóry, dzięki czemu składnik ten często stanowi dodatek do produktów kosmetycznych, np. kremów do twarzy.
Astaksantyna – działanie
Poza bardzo silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi astaksantyna wykazuje również działanie:
- antycukrzycowe,
- antynowotworowe,
- przeciwzapalne,
- ochronne dla mózgu,
- ochronne dla serca,
- ochronne wobec oczu i skóry,
- normalizujące profil lipidowy.
Wykazano na przykład pozytywny wpływ tego przeciwutleniacza na stężenie cukru we krwi (spadek o niemal 3 mg/dl). Astaksantyna może być zatem (w połączeniu z innymi czynnikami o działaniu przeciwcukrzycowym) jednym z elementów ochrony przed cukrzycą. Normalizowanie profilu lipidowego dzięki regularnemu stosowaniu astaksantyny polega na obniżaniu stężenia całkowitego cholesterolu i trójglicerydów oraz zwiększaniu ilości cholesterolu LDL. W połączeniu z innymi czynnikami antycholesterolowymi ma to korzystny wpływ na osoby zmagające się z problemami lipidowymi.
Astaksantyna a płodność
Pozytywnie wpływa na płodność u mężczyzn poprzez poprawę jakości nasienia. Zwiększa ruchomość plemników i wydłuża ich żywotność, przez co wzrasta prawdopodobieństwo zapłodnienia. Preparaty zawierające ten związek wspierają utrzymanie funkcji rozrodczych i płodność oraz pomagają utrzymać prawidłowy poziom testosteronu. Ten przeciwutleniacz chroni przed stresem oksydacyjnym, będącym jedną z głównych przyczyn problemów z płodnością u mężczyzn.
Preparaty z astaksantyną
Astaksantyna może występować w postaci preparatów złożonych, które w składzie mogą zawierać mio-inozytol, D-chiro-inozytol, witaminę D, L-metylofolian wapnia, ekstrakt z owoców gorzkiego melona w przypadku produktu dedykowanego kobietom. W preparacie dla mężczyzn obecny może być mio-inozytol, cynk, selen, kwas foliowy, ekstrakt z ziela buzdyganka, korzenia maca czy korzenia witanii ospałej. Połączenie z takimi składnikami wspiera kobiety z PCOS i insulinoopornością oraz mężczyzn starających się o dziecko.
Astaksantyna – dawka
Dawka astaksantyny zależy od preparatu, jaki wybierzemy. W przypadku suplementów wspierających walkę z PCOS i insulinoopornością oraz poprawiających męską płodność będą to saszetki z proszkiem do rozpuszczania w wodzie. Astaksantynę oraz inne przeciwutleniacze można także suplementować w formie tabletek. Rekomendowana dawka astaksantyny to 2-4 mg dziennie.
Astaksantyna – przed czy po jedzeniu?
Astaksantynę najlepiej przyjmować w trakcie posiłku. Zawartość saszetki należy rozpuścić w 200 ml letniej wody i wypić od razu po przygotowaniu podczas jedzenia. Ważne jest jej spożywanie w obecności tłuszczu, który zwiększa wchłanianie tego składnika.
Astaksantyna – jak długo stosować?
Zaleca się, aby minimalny czas kuracji astaksantyną wynosił trzy miesiące – w zależności od potrzeb, można ją stosować dłużej.
Gdzie jest najwięcej astaksantyny?
Astaksantyna nie występuje powszechnie w żywności, a jej stosunkowo wysokie ilości znajdują się w takich produktach, jak:
- łosoś, zwłaszcza dziki,
- pstrąg,
- kryl,
- raki,
- krewetki,
- czerwone drożdże (np. Phaffia rhodozyna),
- mikroalgi (Haematacoccus pluvialis, Chlorella zofingiensis).
Najbogatszym źródłem tego antyoksydantu są mikrolgi Haematacoccus pluvialis – ponieważ nie posiadają zdolności syntezy astaksantyny i jest ona wyłącznie magazynowana w ich skórze i tkance tłuszczowej.
Astaksantyna – przeciwwskazania
Ze względu na brak wystarczających badań, nie zaleca się stosowania astaksantyny przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Z czym nie łączyć astaksantyny?
Lista produktów, z którymi nie należy łączyć astaksantyny:
- leki rozrzedzające krew (aspiryna, heparyna, warfaryn) – może wpływać na krzepliwość krwi,
- leki obniżające ciśnienie krwi (inhibitory ACE, diuretyki, betablokery),
- antybiotyki – tetracykliny zmniejszają wchłanianie astaksantyny.
Astaksantyna – skutki uboczne
Astaksantynę uznaje się za bezpieczna dla zdrowia i dotychczas nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych związanych z jej spożywaniem. Stosowanie astaksantyny w dawce 6-8 mg na dzień nie powoduje niepożądanego działania. Dopuszczalne dzienne pobranie astaksantyny wynosi natomiast 0,2 mg/kg dziennie.
Może zainteresować Cię także: Fertistim dla kobiet – inozytol w saszetkach. Na PCOS, insulinooporność i przedłużające się starania o dziecko