• Astaksantyna to naturalny barwnik odpowiedzialny za różową barwę upierzenia flamingów albo mięsa łososia.
  • Jest silnym antyoksydantem – ma 800 razy silniejsze właściwości przeciwutleniające niż koenzym Q10.
  • Dostępna jest m.in. w preparatach złożonych, które wspierają kobiety z PCOS i insulinoopornością oraz mężczyzn starających się o dziecko.
  • Dowiedz się więcej o astaksantynie połączonej z inozytolami. 

Astaksantyna – co to jest?

Astaksantyna jest związkiem naturalnym barwnikiem z grupy karotenoidów i to właśnie ona odpowiada za różową barwę upierzenia flamingów albo mięsa łososia. Różni się ona od beta-karotenu i innych karotenoidów tym, że nie jest prowitaminą A, czyli nie ulega w organizmie człowieka przekształceniu do witaminy A. Astaksantyna jest jednak niezwykle silnym antyoksydantem, o właściwościach przeciwutleniających nawet stukrotnie silniejszych niż inne związku z grupy antyoksydantów.

Zawiera starannie dobrany zestaw składników odżywczych, przyczyniających się do regulacji aktywności hormonalnej oraz biorących udział w procesach podziału komórek u kobiet w wieku rozrodczym.
Reklama

Astaksantyna – na co pomaga?

Jako przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki wyjątkowo skutecznie. Nadmierne ilości wolnych rodników w organizmie mogą bowiem skutkować rozwojem wielu chorób. Właściwości antyoksydacyjne astaksantyny są niezwykle silne – jej działanie przeciwutleniające jest nawet sto razy silniejsze niż w przypadku alfa-tokoferolu i dziesięciokrotnie silniejsze niż w przypadku innych karotenoidów: kantaksantyny, beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny.

Właściwości przeciwutleniające astaksantyny są inne niż w pozostałych związkach wykazujących podobną aktywność. Witamina E i beta-karoten działają na poziomie molekularnym w wewnętrznej stronie błony komórkowej, a witamina C działa po jej zewnętrznej stronie, podczas gdy astaksantyna rozciąga się przez błonę dwuwarstwowo. Zapewnia tym samym ochronę przed reaktywnymi formami tlenu tak w wewnętrznej, jak i zewnętrznej warstwie błony komórkowej.

Badania dowodzą, że astaksantyna może być wykorzystywana w organizmie człowieka zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Astaksantyna na skórę i urodę wywiera niezwykle silny wpływ. Już 3-4 mg tego związku dziennie przyczyniają się do poprawy elastyczności, tekstury i nawilżenia skóry, co przekłada się na właściwości odmładzające. Zmniejsza się dzięki temu suchość naskórka i jego szorstkość, zmarszczki zostają zredukowane i profilaktycznie spada ryzyko ich pojawienia się.

astaksantyna

Dzięki astaksantynie spada poziom utraty wody przez naskórek i zmniejsza się stopień szkodliwego wpływu warunków zewnętrznych na skórę. Przyjmowanie 12 g astaksantyny na dobę może skutecznie hamować starzenie się skóry, dzięki czemu składnik ten często stanowi dodatek do produktów kosmetycznych, np. kremów do twarzy.

Astaksantyna – działanie

Poza bardzo silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi astaksantyna wykazuje również działanie:

  • antycukrzycowe,
  • antynowotworowe,
  • przeciwzapalne,
  • ochronne dla mózgu,
  • ochronne dla serca,
  • ochronne wobec oczu i skóry,
  • normalizujące profil lipidowy.

Wykazano na przykład pozytywny wpływ tego przeciwutleniacza na stężenie cukru we krwi (spadek o niemal 3 mg/dl). Astaksantyna może być zatem (w połączeniu z innymi czynnikami o działaniu przeciwcukrzycowym) jednym z elementów ochrony przed cukrzycą. Normalizowanie profilu lipidowego dzięki regularnemu stosowaniu astaksantyny polega na obniżaniu stężenia całkowitego cholesterolu i trójglicerydów oraz zwiększaniu ilości cholesterolu LDL. W połączeniu z innymi czynnikami antycholesterolowymi ma to korzystny wpływ na osoby zmagające się z problemami lipidowymi.

Astaksantyna a płodność

Pozytywnie wpływa na płodność u mężczyzn poprzez poprawę jakości nasienia. Zwiększa ruchomość plemników i wydłuża ich żywotność, przez co wzrasta prawdopodobieństwo zapłodnienia. Preparaty zawierające ten związek wspierają utrzymanie funkcji rozrodczych i płodność oraz pomagają utrzymać prawidłowy poziom testosteronu. Ten przeciwutleniacz chroni przed stresem oksydacyjnym, będącym jedną z głównych przyczyn problemów z płodnością u mężczyzn.

Zawiera składniki pomagające w utrzymaniu prawidłowej płodności i funkcji rozrodczych. Kompleks biologicznie aktywnych substancji, astaksantyna oraz mio-inozytol chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, uznawanym za jedną z głównych przyczyn problemów z płodnością u mężczyzn.  
Reklama

Preparaty z astaksantyną

Astaksantyna może występować w postaci preparatów złożonych, które w składzie mogą zawierać mio-inozytol, D-chiro-inozytol, witaminę D, L-metylofolian wapnia, ekstrakt z owoców gorzkiego melona w przypadku produktu dedykowanego kobietom. W preparacie dla mężczyzn obecny może być mio-inozytol, cynk, selen, kwas foliowy, ekstrakt z ziela buzdyganka, korzenia maca czy korzenia witanii ospałej. Połączenie z takimi składnikami wspiera kobiety z PCOS i insulinoopornością oraz mężczyzn starających się o dziecko.

Astaksantyna – dawka

Dawka astaksantyny zależy od preparatu, jaki wybierzemy. W przypadku suplementów wspierających walkę z PCOS i insulinoopornością oraz poprawiających męską płodność będą to saszetki z proszkiem do rozpuszczania w wodzie. Astaksantynę oraz inne przeciwutleniacze można także suplementować w formie tabletek. Rekomendowana dawka astaksantyny to 2-4 mg dziennie.

Astaksantyna – przed czy po jedzeniu?

Astaksantynę najlepiej przyjmować w trakcie posiłku. Zawartość saszetki należy rozpuścić w 200 ml letniej wody i wypić od razu po przygotowaniu podczas jedzenia. Ważne jest jej spożywanie w obecności tłuszczu, który zwiększa wchłanianie tego składnika.

Astaksantyna – jak długo stosować?

Zaleca się, aby minimalny czas kuracji astaksantyną wynosił trzy miesiące – w zależności od potrzeb, można ją stosować dłużej.

Gdzie jest najwięcej astaksantyny?

Astaksantyna nie występuje powszechnie w żywności, a jej stosunkowo wysokie ilości znajdują się w takich produktach, jak:

  • łosoś, zwłaszcza dziki,
  • pstrąg,
  • kryl,
  • raki,
  • krewetki,
  • czerwone drożdże (np. Phaffia rhodozyna),
  • mikroalgi (Haematacoccus pluvialis, Chlorella zofingiensis).

Najbogatszym źródłem tego antyoksydantu są mikrolgi Haematacoccus pluvialis – ponieważ nie posiadają zdolności syntezy astaksantyny i jest ona wyłącznie magazynowana w ich skórze i tkance tłuszczowej.

Astaksantyna – przeciwwskazania

Ze względu na brak wystarczających badań, nie zaleca się stosowania astaksantyny przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Z czym nie łączyć astaksantyny?

Lista produktów, z którymi nie należy łączyć astaksantyny:

  • leki rozrzedzające krew (aspiryna, heparyna, warfaryn) – może wpływać na krzepliwość krwi,
  • leki obniżające ciśnienie krwi (inhibitory ACE, diuretyki, betablokery),
  • antybiotyki – tetracykliny zmniejszają wchłanianie astaksantyny.

Astaksantyna – skutki uboczne

Astaksantynę uznaje się za bezpieczna dla zdrowia i dotychczas nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych związanych z jej spożywaniem. Stosowanie astaksantyny w dawce 6-8 mg na dzień nie powoduje niepożądanego działania. Dopuszczalne dzienne pobranie astaksantyny wynosi natomiast 0,2 mg/kg dziennie.

Może zainteresować Cię także: Fertistim dla kobiet – inozytol w saszetkach. Na PCOS, insulinooporność i przedłużające się starania o dziecko