Enzymy proteolityczne – co to jest

Enzymy proteolityczne inaczej nazywane są proteazami, peptydazami oraz proteinazami. Własne zapasy proteaz organizm czerpie z trzustki oraz żołądka, gdzie są produkowane. Do najlepszych źródeł proteaz należy papaja (źródło papainy) i ananas (źródło bromelainy), ale również mango i awokado.

Wspomaga optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu.
Reklama

Enzymy proteolityczne pochodzenia roślinnego są równie skuteczne, co te pochodzenia zwierzęcego

Chociaż enzymy proteolityczne znane są głównie ze względu na swoją funkcję trawienia białka, odkrywają również inne, niezwykle ważne, role dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiadają m.in. za podział komórek, krzepnięcie krwi czy działanie układu odpornościowego.

Jednak nie tylko ludzie są zależni od enzymów proteolitycznych. Na swój użytek wytwarzają je również rośliny. U nich enzymy proteolityczne odpowiadają za prawidłowy wzrost i rozwój. Poza tym pełnią rolę mechanizmu obronnego przeciwko szkodnikom, takim jak owady. Podsumowując, działania enzymów proteolitycznych pomagają roślinom zachować ich zdrowie.

Dlaczego to może być dla Ciebie ważne? Bo i Ty możesz skorzystać z enzymów proteolitycznych pochodzenia roślinnego. Wiele suplementów zawierających proteazy pochodzi zarówno ze źródeł zwierzęcych, jak i roślinnych.

Skupmy się jednak na najpopularniejszych enzymach proteolitycznych pochodzenia roślinnego: bromelainie i papainie.

Enzymy proteolityczne. Zdziwisz się, co potrafią!

Bromelaina – jakie ma zastosowania?

Badanie z 2016 roku wykazało, że bromelaina skraca czas zapalenia zatok, poprawia oddychanie i zmniejsza stan zapalny nosa. Z kolei analiza 10 badań z 2006 roku wykazała, że bromelaina wzmacnia działanie standardowego leczenia i zmniejsza stan zapalny zatok.

Analiza badań z 2004 roku wykazała, że ze względu na swoje działanie przeciwzapalne bromelaina przynosi ulgę w bólu kości i stawów…

  • Działa przeciwzapalnie

…jednak to działanie obejmuje nie tylko kości i stawy. Bromelaina działa przeciwzapalnie na wiele części ciała – zatoki, kości i stawy, a nawet zapobiega rozwojowi nowotworów, chroniąc przed powstawaniem stanów zapalnych w organizmie.

  • Ma działanie antynowotworowe

Analiza badań z 2016 roku wykazała, że bromelaina może zmniejszyć ilość groźnych składników związanych z rozwojem guzów nowotworowych.

Niektórzy sięgają po bromelainę, aby przynieść sobie ulgę w bólu brzucha. Poza tym, według badań, bromelaina może leczyć biegunkę wywołaną przez bakterie E. coli i Vibrio cholera.

  • Wspomaga chudnięcie

Bromelaina pomaga trawić pokarm, co zmniejsza ryzyko wzdęć, zaparć i ogólnych problemów z trawieniem. Dzięki temu łatwiej zachować prawidłową masę ciała.

Enzymy proteolityczne. Zdziwisz się, co potrafią!

Papaina – najważniejsze właściwości

  • Przynosi ulgę w bólu gardła

Papaina może zmniejszać objawy zapalenia gardła, takie jak opuchlizna, ból gardła i zaczerwienienie.

  • Zmniejsza ból i stan zapalny

Według badań papaina jest równie, a czasem nawet bardziej, skuteczna od leków przeciwzapalnych w zmniejszaniu stanu zapalnego.

Według badania z 2013 roku papaina pomaga na zaparcia i gazy u osób z chorobami jelit.

  • Przyśpiesza gojenie się ran

Badania sugerują, że papaina może stanowić naturalne remedium na rany i obtarcia skórne.

Enzymy proteolityczne. Zdziwisz się, co potrafią!

Według badania z 2010 roku proteazy, do których należy również papaina, zmniejszają ból mięśni spowodowany ćwiczeniami fizycznymi.

  • Łagodzi objawy półpaśca

Według badania z 1995 roku suplement z papainą okazał się równie skuteczny w leczeniu bólu, zmian skórnych i neuralgii spowodowanej półpaścem, co lek przeciwwirusowy zawierający acyklowir.

O ile inne właściwości proteaz są na razie przedmiotem badań, to wspomaganie trawienia należy do ich podstawowych zadań. Warto po nie sięgnąć przy wzdęciach, zaparciach czy bólach brzucha.