logo_solinea
6b913d5e3898a2934bd15172cecb50728c7b3f45

Borówka amerykańska: 9 powodów, dla których warto jeść ją codziennie!

Borówka amerykańska to słodki owoc, który nie wymaga mycia ani obierania. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne zyskał on miano „superfood” (tuż obok nasion chia czy spiruliny). Jednak w przeciwieństwie do nich,
w sezonie letnim dostaniesz ją na straganie czy w supermarkecie. Poznaj 9 niesamowitych właściwości borówki amerykańskiej i przekonaj się, dlaczego warto ją jeść codziennie.

Spis treści:
Borowkowe-logo

SPRAWDŹ DOSTĘPNOŚĆ:

borowkowe

NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Borówkowe krople do oczu. ZASTOSOWANIE: W przypadku wystąpienia objawów suchości oczu i zmęczenia czynnikami zewnętrznymi, długotrwałą pracą przy komputerze lub noszeniem soczewek kontaktowych. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Solinea sp. z o.o.

To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją użytkowania lub etykietą.

1. Aż pęka od wysokiej zawartości witamin i minerałów

Borówka amerykańska jest gęsto upakowana składnikami odżywczymi. Porcja 148 gramów (mniej niż jedna szklanka) zawiera tylko 84 kalorie i aż 4 gramy błonnika. Dostarcza również aż 24% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 36% na witaminę K i 25% na mangan.

2. Borówka amerykańska to królowa antyoksydantów

A to ze względu na ich najwyższą zawartość spośród wszystkich owoców i warzyw. Oznacza to, że posiada wyjątkowe właściwości, które ochronią Cię przed wolnymi rodnikami.

Głównym antyoksydantem w borówkach są flawonoidy. Według naukowców za prozdrowotne właściwości borówki amerykańskiej odpowiada szczególny rodzaj flawonoidów – antocyjany.  

Stanowi on przy tym pigment, który nadaje tym owocom wyjątkowy kolor. Dlaczego o tym piszemy? Badania wykazują, że jedzenie borówek amerykańskich zwiększa poziom antyoksydantów w organizmie – a to daje już konkretne zdrowotne korzyści. Jakie? Czytaj dalej, a się dowiesz. 

18295c642a34c2664a3564cbf9624f08aca4fdc8

3. Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko choroby serca

Nadciśnienie stanowi czynnik ryzyka w rozwoju choroby serca. W badaniu z 2010 roku otyłe osoby zagrożone chorobą serca zaczęły jeść 50 gramów borówek dziennie. Po 8 tygodniach zanotowano u nich 4-6% spadek ciśnienia. Podobne wyniki uzyskano u kobiet po menopauzie.

4. Poprawia pamięć i możliwości umysłowe

Stres oksydacyjny przyśpiesza starzenie się Twojego mózgu, co pogorsza jego funkcjonowanie. Możesz temu zapobiec, jedząc borówki. Badanie z 2010 roku objęło osoby z łagodnym zaburzeniem poznawczym, które codziennie piły sok borówkowy. Po 12 tygodniach ich stan się poprawił, ale nie tylko on – uczestnicy badania mieli również lepszy nastrój i niższy poziom cukru we krwi.

Badania na zwierzętach wykazały, że jedzenie borówek opóźnia moment zachorowania na chorobę Parkinsona i Alzheimera. A regularne spożywanie borówek i truskawek odmładza mózg nawet o 2,5 roku.

3e00f5abfbb72577aa94efaa988e923ca82260b5

5. Zmniejsza insulinooporność i zapobiega cukrzycy

W badaniu na 32 otyłych osobach z insulinoopornością picie dwóch borówkowych smoothie dziennie znacznie poprawiło wrażliwość insulinową. Oznacza to mniejsze ryzyko zespołu metabolicznego i cukrzycy typu II.

6. Pomaga zwalczać infekcje układu moczowego

Zapalenie pęcherza to problem trapiący wiele kobiet. Znanym remedium na to jest sok z żurawiny. Jednak borówki stanowią bliskiego krewnego żurawiny i również wykazują lecznicze właściwości. Potwierdzają to badania naukowe.

7. Poprawia regenerację mięśni po treningu

Wyczerpujący trening prowadzi do zmęczenia i bolesności mięśni. Dzieje się tak ze względu na miejscowe występowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. Wyciąg z borówek przyśpiesza regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym.

8. Zapobiega nowotworom

Antyoksydanty zawarte w borówce amerykańskiej zapobiegają rozwojowi raka przełyku, jamy ustnej, gardła, płuc, jelita grubego, trzustki, endometrium i prostaty. Borówki stanowią również bogate źródło kwasu foliowego, który bierze udział w tworzeniu i naprawie DNA. 

A tak się składa, że to właśnie błędy (mutacje) w DNA powodują powstawanie komórek rakowych. Odpowiedni poziom kwasu foliowego zwiększa szansę na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

9. Dba o zdrowe oczy

Wysoki poziom “złego” cholesterolu LDL oraz nadciśnienie mogą prowadzić do chorób oczu, takich jak zaćma, retinopatia cukrzycowa, zwyrodnienie plamki żółtej czy jaskra. Jedzenie borówek przeciwdziała tym chorobom oraz innym dolegliwościom oczu, takim jak nocna ślepota czy zespół suchego oka.

Niestety sezon na borówki amerykańskie trwa krótko. Z tego względu najlepsze efekty osiągniesz, gdy zastosujesz krople do oczu z wyciągiem z borówek

Borówka amerykańska stanowi wspaniały dodatek do diety, w sam raz na letnie (i nie tylko) dni. Jednakże osoby, które zażywają leki rozrzedzające krew, przed wprowadzeniem borówek do diety powinny porozmawiać ze swoim lekarzem prowadzącym. Wysoka zawartość witaminy K w borówkach może zwiększać krzepnięcie krwi .

Literatura:​
  • SELFNutritionData. Blueberries, raw Nutrition Facts & Calories. https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1851/2
  • Rodriguez-Mateos A, Cifuentes-Gomez T, Tabatabaee S, et al. Procyanidin, anthocyanin, and chlorogenic acid contents of highbush and lowbush blueberries. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22175691
  • Mazza G, Kay CD, Cottrell T, et al. Absorption of anthocyanins from blueberries and serum antioxidant status in human subjects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12475297
  • Wuyang Huang, Zheng Yan, Zhongquan Sui, et al. Antioxidant and Anti-Inflammatory Effects of Blueberry Anthocyanins on High Glucose-Induced Human Retinal Capillary Endothelial Cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5842687/ 
  • Basu A, Du M, Leyva MJ. Blueberries decrease cardiovascular risk factors in obese men and women with metabolic syndrome. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20660279
  • EE Devore, JH Kang, MMB Breteler. Dietary intakes of berries and flavonoids in relation to cognitive decline. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/ana.23594
  • R KRIKORIAN, MD SHIDLER, JA JOSEPH, et al. Blueberry Supplementation Improves Memory in Older Adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2850944/
  • AJ Stull, KC Cash, WT. Cefalu, et al. Bioactives in Blueberries Improve Insulin Sensitivity in Obese, Insulin-Resistant Men and Women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139238/
  • Jepson RG, Craig JC. A systematic review of the evidence for cranberries and blueberries in UTI prevention. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17492798
  • Yanita McLeay, Matthew J Barnes, Stephen R Stannard, et al. Effect of New Zealand blueberry consumption on recovery from eccentric exercise-induced muscle damage. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583121/

PODOBNE WPISY

Solinea

Poznaj nasze produkty