
Kaszel mokry – przyczyny, objawy, leczenie
Mokry kaszel to nic złego! Chociaż nikt nie kojarzy go z czymś pozytywnym, tak naprawdę jest naturalnym odruchem obronnym organizmu. Służy do usuwania z dróg
Homocysteina – pod dziwną nazwą kryje się tajemnicza cząsteczka. Jakie sekrety kryje? Czy należy ją lubić, czy nienawidzić? Jak ją zbadać i co oznaczają wyniki? Z czego wynikają wysokie poziomy homocysteiny? Co powoduje? Drobne dolegliwości, czy poważne choroby? Dowiedz się tego wszystkiego z tego artykułu.
Homocysteina to aminokwas, czyli składnik białka. Białko, gdy się rozpada, uwalnia homocysteinę. Czy jest czymś złym? Czy sama w sobie jest toksyczna? Otóż nie, jest obecna w każdej komórce organizmu i odgrywa ważną rolę w metabolizmie. To nośnik energii, dzięki której działają nasze organy, a my pozostajemy w ruchu. Na pytanie: „Co to jest homocysteina?” można odpowiedzieć jednym zdaniem: „To budulec organizmu”.
Homocysteina ma też drugą twarz – w szczególności w za dużych ilościach jest toksyczna. Kiedy mówimy o nadmiarze homocysteiny? Prawidłowe wartości wahają się między 5 a 15 mmol/l. Wynik powyżej 15 oznacza problemy. Jakie? O tym za chwilę.
Poziom homocysteiny mierzy się we krwi – jest to prosty test. Przed wykonaniem testu, musisz być na czczo. Nie jedz przez 10 – 12 godzin przed badaniem (możesz pić wodę).
Przed badaniem poinformuj swojego lekarza o przyjmowanych lekach i suplementach. Wspomnij o menopauzie i paleniu papierosów. Wszystkie te czynniki mogą zafałszować wynik.
Na pierwszym miejscu są niedobory witamin:
To te niedobory prowadzą najczęściej do wysokich wyników homocysteiny. Co jeszcze powoduje wzrosty poziomu tego aminokwasu? Inne przyczyny wysokiego poziomu homocysteiny to:
Objawy nadmiaru homocysteiny to często równocześnie objawy niedoboru witamin z grupy B. Niski poziom tych witamin to pierwszy winowajca problemów z homocysteiną. Przejdżmy to tych objawów:
Nadmiar homocysteiny uszkadza naczynia i powoduje tworzenie się zakrzepów. Zakrzepy zapychają naczynia krwionośne. Stąd prosta droga do:
Co jeszcze powoduje homocysteina? Otóż jej wysoki poziom prowadzi do:
Wiemy, że naszym wrogiem jest za wysoki poziom homocysteiny. Jak go zatem obniżyć? Rozwiązaniem jest najczęściej dieta bogata w kwas foliowy, witaminę B6 oraz B12. Co jeść? Warto sięgać po:
Po 2 miesiącach stosowania diety, lekarz powinien zalecić Ci ponowne badanie poziomu homocysteiny. Jeżeli okaże się zbyt wysoki, powinieneś zapoznać się preparatami z witaminami z grupy B.
Na pytanie o homocysteinę – czy jest przyjacielem, czy wrogiem, można odpowiedź: „i tak i nie”. Jest przyjacielem
– w normalnych ilościach służy jako budulec organizmu. Dzięki niej działamy w skali mikro (komórki), jak i makro (np. mięśnie).
W nadmiarze jest wrogiem. Prowadzi do tworzenia się nieraz śmiercionośnych skrzepów oraz innych poważnych chorób. Powoduje złamania kości, cukrzycę, czy utratę pamięci.
Homocysteina jest jak cukier – w małych ilościach pyszna, w dużych prowadzi do mdłości.
Mokry kaszel to nic złego! Chociaż nikt nie kojarzy go z czymś pozytywnym, tak naprawdę jest naturalnym odruchem obronnym organizmu. Służy do usuwania z dróg
Kaszel to jeden z podstawowych mechanizmów obronnych. Mokry wiąże się z odkrztuszaniem wydzieliny zalegającej w drzewie oskrzelowym. Gdy się pojawia, nie wolno stosować leków hamujących
Szacuje się, że ponad połowa kobiet przynajmniej raz w życiu doświadcza zapalenia pęcherza. U co czwartej z nich może rozwinąć się nawracająca postać tego schorzenia.