Tiamina – co to jest?

Jej działanie sprowadza się do przekształcania spożywanego pokarmu w energię. Energia jest potrzebna zarówno do poruszania się, pracy serca, jak i mózgu, słowem dla całego organizmu.

Uzupełnia codzienną dietę w monofosforan urydyny, witaminy z grupy B – B1, B6, B12, a także kwas foliowy, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 
Reklama

Tiaminę możesz znaleźć w:

  • drożdżach;
  • mięsach – wieprzowinie i drobiu oraz w wątrobie;
  • strączkach;
  • produktach pełnoziarnistych;
  • mleku.

Bez obaw, te produkty możesz jeść do woli i nie przedawkujesz tiaminy. Należy ona do witamin rozpuszczalnych w wodzie, zatem jej nadmiar po prostu wydalisz z moczem.

Co to jest tiamina - źródła, przyczyny i objawy niedoboru

Tiamina w tabletkach – dawkowanie

Obliczono, że dzienne zapotrzebowanie na tiaminę wynosi:

  • 1,2 mg dla dorosłych mężczyzn;
  • 1,1 mg dla dorosłych kobiet;
  • 1,4 mg dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Jest to tylko wskazówka, jeżeli chcesz przyjmować tiaminę w postaci suplementów, warto na ten temat zasięgnąć opinii lekarza lub farmaceuty. 

Niedobory tiaminy mogą wynikać z kilku przyczyn. Choroby, używki i niektóre leki sprawiają, że tiamina „ucieka” z organizmu. Jesteś ciekaw, jakie to dokładnie przyczyny? Czytaj dalej.

Tiamina – przyczyny niedoboru

Do niedoborów tiaminy może dojść na kilka sposobów. W polskich warunkach najczęstsze przyczyny to:

  • alkohol (prawdziwy zabójca tiaminy);
  • operacje bariatryczne (zmniejszające żołądek), anoreksja, nowotwory w obrębie brzucha prowadzą do gorszego wchłaniania tej witaminy;
  • leki typu furosemid powodują nadmierną utratę tiaminy z moczem;
  • kawa (też bezkofeinowa!) i herbata zawierają enzymy, które ją niszczą;
  • z kolei chorzy na HIV/AIDS potrzebują znacznie więcej tiaminy. Niedobory są u nich częste.

Bez względu na przyczynę, objawy niedoboru są takie same.

Co to jest tiamina - źródła, przyczyny i objawy niedoboru

Skutki niedoboru tiaminy – choroba beri beri

Choroba beri beri jest stara jak świat. Po raz pierwszy została opisana w Chinach 2060 roku p.n.e., nie bez przyczyny Beri beri występuje często u osób, których jadłospis ogranicza się do ryżu. Nietrudno wtedy o niedobory tiaminy.

Niedobór tej witaminy jest groźny dla układu nerwowego. Po pierwsze prowadzi do zniszczenia nerwów, czyli neuropatii. Czym się przejawia? Uczuciem mrowienia, palenia w nogach. To wczesny objaw. Późny syndrom to słaba, opadająca stopa. Chód takiej osoby jest bardzo charakterystyczny, stąpa bowiem jak bocian. To nerwy. A mózg?

Niedobór tiaminy skutkuje przede wszystkim encefalopatią Wernickego. Jest częsta u pacjentów z chorobą alkoholową. Pod tą skomplikowaną nazwą kryją się problemy z koncentracją i pamięcią. Dodatkowo pojawiają się nieprawidłowe ruchy oczu oraz trudność z kontrolowaniem ruchów ciała.

Beri beri zajmuje układ nerwowy, wtedy mówimy o postaci „suchej”. Kiedy dotyka dodatkowo serce, jest określany mianem formy „mokrej”. O tym za chwilę.

Wpływ niedoboru tiaminy na serce – beri beri „mokre”

Jak przejawia się „mokre” beri beri? Gdy w organizmie brakuje tiaminy, nerki zatrzymują sól i wodę. To obciąża serce, prowadząc do:

  • przyspieszenia akcji serca;
  • bólu w klatce piersiowej;
  • w skrajnych przypadkach: niewydolności serca i wstrząsu.

Z kolei w przewodzie pokarmowym beri beri przejawia się:

  • dyskomfortem;
  • zaparciami;
  • trudnością z przełykaniem.

Wiesz już, że tiamina jest witaminą z grupy B, ważną dla całego organizmu. Szczególnie istotna jest dla prawidłowego działania serca i układu nerwowego. Warto nie przyczyniać się do jej niedoborów – unikać alkoholu, kawy i herbaty. Z drugiej strony dobrze jest jeść wołowinę i drób, pić mleko, sięgać po strączki i produkty pełnoziarniste. Warto też zaprzyjaźnić się z drożdżami.

Może zainteresować Cię także: Właściwości witamin z grupy B i urydyny