Regularne wizyty u okulisty
Nasze oczy codziennie wykonują ciężką pracę, pozwalając nam wyraźnie widzieć przedmioty zarówno z bliska, jak i daleka. Jednak wraz z wiekiem wzrok ulega pogorszeniu i zwiększa się ryzyko rozwoju różnych chorób np. dalekowzroczności, jaskry czy zaćmy. Dlatego tak ważne jest regularne badanie wzroku. Osoby dorosłe powinny odwiedzać okulistę co 2-3 lata. Dodatkowo po 40. roku życia warto uważnie obserwować stan swoich oczu, a w przypadku pogorszenia wzroku czy zmian w polu widzenia od razu udać się do lekarza.
Również osoby ze stwierdzoną wadą wzroku (krótkowzroczność, dalekowzroczność) lub chorobami oczu powinny regularnie chodzić na wizyty lekarskie, aby kontrolować ich stan.
Odpowiednie oświetlenie
Podczas korzystania z laptopa czy telefonu niedostateczne oświetlenie pomieszczenia będzie powodowało podrażnienie oczu na skutek emitowania ostrego, jasnego światła z ekranów urządzeń. W przypadku czytania oczy będą zmuszone do intensywnego wysiłku poprzez skupianie większej uwagi na rozpoznaniu tekstu. Z tego względu bardzo ważny jest dobór odpowiedniego oświetlenia, które nie będzie ani zbyt intensywne, ani zbyt słabe. Podczas oglądania telewizji światło powinno być rozproszone po całym pomieszczeniu, a podczas pracy przy biurku światło powinno skupiać się na nim.
Regularny odpoczynek od urządzeń
Długie spoglądanie z bliskiej odległości na ekrany urządzeń powoduje zmniejszenia częstotliwości mrugania, co przyczynia się do rzadszego rozprowadzania filmu łzowego na powierzchni oka i w efekcie do jego przesuszania. Aby temu zapobiec, warto stosować zasadę 20-20-20. Polega ona na spędzaniu 20 minut przed ekranem komputera, następnie robienie 20-sekundowej przerwy, podczas której wzrok skupia się na przedmiotach oddalonych o ok. 6 metrów od nas (20 stóp) np. patrzenie przez okno. Dzięki temu nasze oczy otrzymają chwilę relaksu, a przede wszystkim odzyskają odpowiednie nawilżenie.
Regularnie nawilżaj oczy
Długie spoglądanie z bliskiej odległości na ekrany urządzeń powoduje zmniejszenia częstotliwości mrugania, co przyczynia się do rzadszego rozprowadzania filmu łzowego na powierzchni oka i w efekcie do jego przesuszania. Aby temu zapobiec, warto stosować zasadę 20-20-20. Polega ona na spędzaniu 20 minut przed ekranem komputera, następnie robienie 20-sekundowej przerwy, podczas której wzrok skupia się na przedmiotach oddalonych o ok. 6 metrów od nas (20 stóp) np. patrzenie przez okno. Dzięki temu nasze oczy otrzymają chwilę relaksu, a przede wszystkim odzyskają odpowiednie nawilżenie.
Dieta na oczy
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym także oczu, niezbędne jest dostarczanie odpowiednich witamin i substancji odżywczych. Dla oczu szczególnie ważne są:
WITAMINA A – będąca składnikiem rodopsyny (białka występującego w siatkówce) bierze udział w procesach widzenia. Jej niedobór może skutkować tzw. kurzą ślepotą, czyli zaburzeniem widzenia o zmroku oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Najwięcej witaminy A znajdują się w marchewce, pietruszce, brokułach i szpinaku, a nieco mniejsze ilości w jajach, serach podpuszczkowych i maśle;
WITAMINA B2 – nazywana inaczej ryboflawiną występuje w siatkówce oka, gdzie bierze udział w transporcie tlenu, co zapobiega rozwojowi zaćmy. Niedobór witaminy B2 może prowadzić do wysychania oczu, światłowstrętu oraz szorstkości powiek. Produktami bogatymi w witaminę B2 są mleko i jego przetwory, mięso, wędliny i ryby;
WITAMINA E – ze względu na właściwości antyoksydacyjne, chroni komórki oka przed działaniem wolnych rodników powstałych w wyniku stresu. Witaminę E można znaleźć w produktach takich jak: oleje, oliwa, orzechy laskowe i włoskie, masło, szpinak;
WITAMINA C – jako antyoksydant bierze udział w regeneracji rodnikowych form beta-karotenu (prowitaminy A, która w organizmie zostaje przekształcona do witaminy A) oraz alfa-tokoferolu (witaminy E) tym samym wpływając na aktywność ich działania. Aby dostarczać odpowiednią dawkę witaminy C, należy spożywać np. kapustę, paprykę, porzeczki, truskawki, kalarepę, kalafior, pomarańcze, grejpfruty czy szpinak;
LUTEINA I ZEAKSANTYNA – należą do grupy ksantofili, które znajdują się w plamce żółtej oka (skupisko fotoreceptorów, dzięki której możliwe jest rozróżnianie barw oraz ostre widzenia przedmiotów) i odpowiadają za jej prawidłowe funkcjonowanie. Występuje w produktach tj. jarmuż, szpinak, sałata, cukinie, brokuły czy marchewki;
Dowiedz się więcej: Czym jest luteina i dlaczego powinniśmy dosłownie przyjrzeć się jej bliżej?
KWASY TŁUSZCZOWE – głównie omega-3, a dokładnie kwas DHA, zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu oka oraz zapobiegają wystąpieniu zespołu suchego oka. Dodatkowo odpowiadają za prawidłowy rozwój siatkówki i prawidłowe funkcjonowanie plamki żółtej. Źródłem kwasów omega-3 są ryby np. śledź, makrela, tuńczyk, pstrąg, oleje rybne oraz owoce morza.
Związki te mogą być przyjmowane z pożywieniem lub poprzez suplementację preparatów mających na celu wspieranie prawidłowego widzenia, występujących głównie w postaci tabletek, ale również kropli do oczu.
Chroń oczy przed promieniowaniem słonecznym
Światło słoneczne emitujące promieniowanie UVA i UVB jest jednym z czynników, który negatywnie wpływa na zdrowie naszych oczu. Długotrwała ekspozycja może prowadzić do rozwoju chorób tj. zapalenie spojówek czy zaćma, dlatego w słoneczne dni zaleca się używanie okularów przeciwsłonecznych ze szkłami blokującymi przenikanie promieniowania UVA i UVB.
Może zainteresować Cię także: Zespół suchego oka – przyczyny, objawy, leczenie