Do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym także oczu, niezbędne jest dostarczanie odpowiednich witamin i substancji odżywczych. Dla oczu szczególnie ważne są:
WITAMINA A – będąca składnikiem rodopsyny (białka występującego w siatkówce) bierze udział w procesach widzenia. Jej niedobór może skutkować tzw. kurzą ślepotą, czyli zaburzeniem widzenia o zmroku oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Najwięcej witaminy A znajdują się w marchewce, pietruszce, brokułach i szpinaku, a nieco mniejsze ilości w jajach, serach podpuszczkowych i maśle;
WITAMINA B2 – nazywana inaczej ryboflawiną występuje w siatkówce oka, gdzie bierze udział w transporcie tlenu, co zapobiega rozwojowi zaćmy. Niedobór witaminy B2 może prowadzić do wysychania oczu, światłowstrętu oraz szorstkości powiek. Produktami bogatymi w witaminę B2 są mleko i jego przetwory, mięso, wędliny i ryby;
WITAMINA E – ze względu na właściwości antyoksydacyjne, chroni komórki oka przed działaniem wolnych rodników powstałych w wyniku stresu. Witaminę E można znaleźć w produktach takich jak: oleje, oliwa, orzechy laskowe i włoskie, masło, szpinak;
WITAMINA C – jako antyoksydant bierze udział w regeneracji rodnikowych form beta-karotenu (prowitaminy A, która w organizmie zostaje przekształcona do witaminy A) oraz alfa-tokoferolu (witaminy E) tym samym wpływając na aktywność ich działania. Aby dostarczać odpowiednią dawkę witaminy C, należy spożywać np. kapustę, paprykę, porzeczki, truskawki, kalarepę, kalafior, pomarańcze, grejpfruty czy szpinak;
LUTEINA I ZEAKSANTYNA – należą do grupy ksantofili, które znajdują się w plamce żółtej oka (skupisko fotoreceptorów, dzięki której możliwe jest rozróżnianie barw oraz ostre widzenia przedmiotów) i odpowiadają za jej prawidłowe funkcjonowanie. Występuje w produktach tj. jarmuż, szpinak, sałata, cukinie, brokuły czy marchewki;
Dowiedz się więcej: Czym jest luteina i dlaczego powinniśmy dosłownie przyjrzeć się jej bliżej?
KWASY TŁUSZCZOWE – głównie omega-3, a dokładnie kwas DHA, zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu oka oraz zapobiegają wystąpieniu zespołu suchego oka. Dodatkowo odpowiadają za prawidłowy rozwój siatkówki i prawidłowe funkcjonowanie plamki żółtej. Źródłem kwasów omega-3 są ryby np. śledź, makrela, tuńczyk, pstrąg, oleje rybne oraz owoce morza.
Związki te mogą być przyjmowane z pożywieniem lub poprzez suplementację preparatów mających na celu wspieranie prawidłowego widzenia, występujących głównie w postaci tabletek, ale również kropli do oczu.