Regularne wizyty u okulisty
Nasze oczy codziennie wykonują ciężką pracę, pozwalając nam wyraźnie widzieć przedmioty zarówno z bliska, jak i daleka. Jednak wraz z wiekiem wzrok ulega pogorszeniu i zwiększa się ryzyko rozwoju różnych chorób np. dalekowzroczności, jaskry czy zaćmy. Dlatego tak ważne jest regularne badanie wzroku. Osoby dorosłe powinny odwiedzać okulistę co 2-3 lata. Dodatkowo po 40. roku życia warto uważnie obserwować stan swoich oczu, a w przypadku pogorszenia wzroku czy zmian w polu widzenia od razu udać się do lekarza.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Aravis. ZASTOSOWANIE: Wskazany w leczeniu zespołu suchego oka oraz w celu ochrony, nawodnienia i nawilżenia powierzchni oka. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Italdevice S.r.l.
Również osoby ze stwierdzoną wadą wzroku (krótkowzroczność, dalekowzroczność) lub chorobami oczu powinny regularnie chodzić na wizyty lekarskie, aby kontrolować ich stan.
Odpowiednie oświetlenie
Podczas korzystania z laptopa czy telefonu niedostateczne oświetlenie pomieszczenia będzie powodowało podrażnienie oczu na skutek emitowania ostrego, jasnego światła z ekranów urządzeń. W przypadku czytania oczy będą zmuszone do intensywnego wysiłku poprzez skupianie większej uwagi na rozpoznaniu tekstu. Z tego względu bardzo ważny jest dobór odpowiedniego oświetlenia, które nie będzie ani zbyt intensywne, ani zbyt słabe. Podczas oglądania telewizji światło powinno być rozproszone po całym pomieszczeniu, a podczas pracy przy biurku światło powinno skupiać się na nim.
Regularny odpoczynek od urządzeń
Długie spoglądanie z bliskiej odległości na ekrany urządzeń powoduje zmniejszenia częstotliwości mrugania, co przyczynia się do rzadszego rozprowadzania filmu łzowego na powierzchni oka i w efekcie do jego przesuszania. Aby temu zapobiec, warto stosować zasadę 20-20-20. Polega ona na spędzaniu 20 minut przed ekranem komputera, następnie robienie 20-sekundowej przerwy, podczas której wzrok skupia się na przedmiotach oddalonych o ok. 6 metrów od nas (20 stóp) np. patrzenie przez okno. Dzięki temu nasze oczy otrzymają chwilę relaksu, a przede wszystkim odzyskają odpowiednie nawilżenie.
Regularnie nawilżaj oczy
Długie spoglądanie z bliskiej odległości na ekrany urządzeń powoduje zmniejszenia częstotliwości mrugania, co przyczynia się do rzadszego rozprowadzania filmu łzowego na powierzchni oka i w efekcie do jego przesuszania. Aby temu zapobiec, warto stosować zasadę 20-20-20. Polega ona na spędzaniu 20 minut przed ekranem komputera, następnie robienie 20-sekundowej przerwy, podczas której wzrok skupia się na przedmiotach oddalonych o ok. 6 metrów od nas (20 stóp) np. patrzenie przez okno. Dzięki temu nasze oczy otrzymają chwilę relaksu, a przede wszystkim odzyskają odpowiednie nawilżenie.
Dieta na oczy
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym także oczu, niezbędne jest dostarczanie odpowiednich witamin i substancji odżywczych. Dla oczu szczególnie ważne są:
WITAMINA A – będąca składnikiem rodopsyny (białka występującego w siatkówce) bierze udział w procesach widzenia. Jej niedobór może skutkować tzw. kurzą ślepotą, czyli zaburzeniem widzenia o zmroku oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Najwięcej witaminy A znajdują się w marchewce, pietruszce, brokułach i szpinaku, a nieco mniejsze ilości w jajach, serach podpuszczkowych i maśle;
WITAMINA B2 – nazywana inaczej ryboflawiną występuje w siatkówce oka, gdzie bierze udział w transporcie tlenu, co zapobiega rozwojowi zaćmy. Niedobór witaminy B2 może prowadzić do wysychania oczu, światłowstrętu oraz szorstkości powiek. Produktami bogatymi w witaminę B2 są mleko i jego przetwory, mięso, wędliny i ryby;
WITAMINA E – ze względu na właściwości antyoksydacyjne, chroni komórki oka przed działaniem wolnych rodników powstałych w wyniku stresu. Witaminę E można znaleźć w produktach takich jak: oleje, oliwa, orzechy laskowe i włoskie, masło, szpinak;
WITAMINA C – jako antyoksydant bierze udział w regeneracji rodnikowych form beta-karotenu (prowitaminy A, która w organizmie zostaje przekształcona do witaminy A) oraz alfa-tokoferolu (witaminy E) tym samym wpływając na aktywność ich działania. Aby dostarczać odpowiednią dawkę witaminy C, należy spożywać np. kapustę, paprykę, porzeczki, truskawki, kalarepę, kalafior, pomarańcze, grejpfruty czy szpinak;
LUTEINA I ZEAKSANTYNA – należą do grupy ksantofili, które znajdują się w plamce żółtej oka (skupisko fotoreceptorów, dzięki której możliwe jest rozróżnianie barw oraz ostre widzenia przedmiotów) i odpowiadają za jej prawidłowe funkcjonowanie. Występuje w produktach tj. jarmuż, szpinak, sałata, cukinie, brokuły czy marchewki;
Dowiedz się więcej: Czym jest luteina i dlaczego powinniśmy dosłownie przyjrzeć się jej bliżej?
KWASY TŁUSZCZOWE – głównie omega-3, a dokładnie kwas DHA, zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu oka oraz zapobiegają wystąpieniu zespołu suchego oka. Dodatkowo odpowiadają za prawidłowy rozwój siatkówki i prawidłowe funkcjonowanie plamki żółtej. Źródłem kwasów omega-3 są ryby np. śledź, makrela, tuńczyk, pstrąg, oleje rybne oraz owoce morza.
Związki te mogą być przyjmowane z pożywieniem lub poprzez suplementację preparatów mających na celu wspieranie prawidłowego widzenia, występujących głównie w postaci tabletek, ale również kropli do oczu.
Chroń oczy przed promieniowaniem słonecznym
Światło słoneczne emitujące promieniowanie UVA i UVB jest jednym z czynników, który negatywnie wpływa na zdrowie naszych oczu. Długotrwała ekspozycja może prowadzić do rozwoju chorób tj. zapalenie spojówek czy zaćma, dlatego w słoneczne dni zaleca się używanie okularów przeciwsłonecznych ze szkłami blokującymi przenikanie promieniowania UVA i UVB.
Może zainteresować Cię także: Zespół suchego oka – przyczyny, objawy, leczenie