Jakie produkty są wskazane przy ADHD?

Spożywanie pewnych pokarmów powoduje stabilny poziom cukru we krwi i stały poziom energii – bez nagłych wzniesień i spadków. To pomaga dziecku i dorosłemu z ADHD zachować koncentrację uwagi i panowanie nad impulsami.

Preparat o starannie dobranym składzie, bogaty w kwasy tłuszczowe EPA, DHA i GLA, które stanowią podstawowy składnik budulcowy wszystkich komórek ciała. Nie zawiera barwników ani sztucznych aromatów.
Reklama

Jeśli właśnie na tym Ci zależy, wprowadź do diety chorego następujące produkty:

BIAŁKO jako makroskładnik jest niezbędny dla zdrowia mózgu. Poza tym białko stanowi materiał budulcowy dla związków chemicznych zwanych neuroprzekaźnikami (więcej na ich temat przeczytasz w naszym artykule o mitach na temat ADHD). Włączenie dobrych źródeł białka do diety zapobiegnie gwałtownym spadkom cukru we krwi.

Niektórzy amerykańscy specjaliści, jak dr Sandy Newmark, pediatra i autor książki o leczeniu ADHD bez leków, uważają, że to właśnie spadki cukru odpowiadają za nadmierną aktywność u osób z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej. Do bogatych źródeł białka należą mięso, ryby, owoce morza, fasola i soczewica, jajka, nabiał i orzechy.

Czy istnieje dieta na ADHD?

ZŁOŻONE WĘGLOWODANY

Tak jak jedzenie białka powodują stopniowe wydzielanie i opadanie poziomu glukozy, tak spożywanie złożonych węglowodanów daje dłuższe uczucie sytości po posiłku, co pozwala powstrzymać się przed podjadaniem słodyczy. Jedzenie złożonych węglowodanów na kolację wspomaga dobry sen. Znajdziesz je w owocach, warzywach, pełnoziarnistym chlebie i makaronie, brązowym ryżu, fasoli i soczewicy.

Jakich składników unikać w diecie przy ADHD?

WĘGLOWODANY PROSTE (PRZETWORZONE)

Połączenie białka ze złożonymi węglowodanami, bogatymi w błonnik i ubogimi w cukier, może pomóc dziecku czy dorosłemu z ADHD lepiej radzić sobie z objawami choroby i to niezależnie od leków.

Wcześniej wspomniany doktor Sandy Newmark poleca swoim pacjentom zmniejszyć ilość cukru spożywanego w ciągu dnia. To jego zasada numer 1 w walce z ADHD. Jednak większość osób nie zdaje sobie sprawę z tego, że doktor nie ma na myśli wyłącznie słodyczy i białego cukru, ale również biały chleb, ryż czy makaron. Ciało osoby z ADHD szybko trawi przetworzone węglowodany do glukozy, co daje ten sam efekt, jak jedzenie cukru prosto z cukierniczki.

Typowe (niekoniecznie zdrowe) dziecięce śniadanie – będące efektem wieloletniego lokowania w bajkach i serialach – słodkie płatki i szklanka soku czy bardziej odświętne, jak naleśniki z czekoladą, powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi.

(Wiesz, że otyłość dotyka już ponad 30% chłopców i 20% dziewczynek w Europie?)

Organizm próbuje sobie z tym poradzić, produkując insulinę i inne hormony, które z kolei powodują zbyt duży spadek cukru. To z kolei włącza wydzielanie hormonów stresu. W rezultacie już przed południem dziecko doświadcza hipoglikemii, jest poirytowane i zestresowane.

To pogłębia objawy ADHD, a może nawet sprawić, że zdrowie dziecko zachowuje się, jakby chorowało. Z kolei obiad składający się z przetworzonych węglowodanów i małej ilości białka da ten sam efekt po południu, kiedy dziecko wróci ze szkoły, a dorosły z uczelni czy pracy.

Czy istnieje dieta na ADHD?

Czy istnieje lepsza alternatywa? Tak.

Posiłki składające się z dużej ilości białka, złożonych węglowodanów i błonnika. Przykładowe śniadanie to owsianka z mlekiem lub kanapka z masłem orzechowym na pełnoziarnistym chlebie.

Ze względu na zawartość białka, błonnika i tłuszczy, takie dania organizm trawi powoli. Pozwala to na stopniowe uwalnianie cukru, dzięki czemu dziecko może się skoncentrować i lepiej zachowuje się w szkole. Z kolei dorosły może skupić się na zadaniu, stosować do poleceń i odpowiednio zachowywać na spotkaniach służbowych.

Czy warto decydować się na diety eliminacyjne?

Badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie medycznym „Lancet” dowiodło, że diety eliminacyjne, tworzone na podstawie wyników alergii pokarmowych we krwi, są skuteczne w leczeniu ADHD.

Niestety, diety te są bardzo restrykcyjne i wymagają całkowitego wyłączenia alergizujących pokarmów. Niektóre autorytety medyczne ostrzegają, że taki sposób odżywiania może prowadzić do powstania niedoborów składników odżywczych.

Dieta eliminacyjna może więc być czymś wartym wypróbowania, jednak odpowiedź na pytanie, czy przy niej zostać, zależy od efektów i kosztów jej stosowania, a przede wszystkim od opinii lekarskiej.