Alergia to, w największym skrócie mówiąc, zespół objawów związanych z nieprawidłową reakcją...
Czytaj dalej...Nutraceutyki to szerokie pojęcie określające środki spożywcze, składniki żywność, substancje dodatkowe, produkty spożywcze oraz półprodukty czy suplementy diety, które łączą zarówno wartości żywieniowe, jak i farmakologiczne, a ich spożywanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Do nutraceutyków możemy zatem zaliczyć
m.in.: wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, kolagen, kwas hialuronowy, monakolinę K, beta glukany oraz wiele innych związków. Sprawdź, czym dokładnie są nutraceutyki, jak działają, jak jest stosować oraz czym różnią się od żywności funkcjonalnej.
Termin nutraceutyki (nutraceuticals) po raz pierwszy został wprowadzony przez S. De Felice (przewodniczącego amerykańskiej organizacji „Fundacji dla Innowacji w Medycynie”) w 1989 roku. Określenie to powstało z połączenia słów „nutriton” i „farmaceutical” – nutraceutyki posiadają bowiem wartości żywieniowe i farmaceutyczne. Termin ten określa każdą substancję uznawaną za żywność, która przynosi korzyści zdrowotne, zapobiega i/lub wspomaga leczenie chorób.
Możemy jednak znaleźć kilka definicji tego słowa. Wildman podaje, iż nutraceutyk jest składnikiem, który jest elementem wspólnym dla żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementów diety. Z kolei Ciepłucha wskazuje,
iż nutraceutykami mogą być dodatki dietetyczne, które stosowane są w celach prozdrowotnych i dostarczają skoncentrowanej dawki danego bioaktywnego składnika, w wyższej dawce niż tej z pożywienia.
Nutraceutykami mogą być zarówno produkty, jak i półprodukty spożywcze. Najczęściej występują pod postacią: pojedynczych, wyizolowanych składników spożywczych w formie kapsułek, tabletek, wyciągów, dietetycznych dodatków do żywności, odżywek, produktów ziołowych czy substancji izolowanych z ziół (substancji fitochemicznych).
Nutraceutyki oznaczają zatem każdą substancję aktywną biologicznie, która może wzmacniać, osłabiać czy modyfikować funkcje fizjologiczne i metaboliczne organizmu, wywierając korzystny wpływ na zdrowie.
Początkowo nutraceutyki zalecane były tylko dla osób, które miały niewystarczająco zbilansowaną dietę i chciały wzbogacić ją w substancje biologicznie aktywne. Obecnie nutraceutyki stosowane są w znacznie szerszym zakresie
i stanowią także ważny element profilaktyki chorób.
Wiele nutraceutyków wykazuje działanie antyoksydacyjne czy przeciwstarzeniowe. Działają zatem ochronnie na struktury komórkowe, chroniąc je przed uszkodzeniami i mutacjami DNA. Zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, neutralizują ich działanie w organizmie, a także biorą udział w usuwaniu uszkodzeń oksydatywnych. Nutraceutyki mogą odgrywać również ważną rolę m.in. w profilaktyce wielu chorób, takich jak: miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy zaburzenia odporności i choroby nowotworowe.
Nutraceutyki to bardzo szeroka grupa związków, do najpopularniejszych z nich możemy zaliczyć:
Kolagen – uważany jest za produkt nutraceutyczny, szeroko stosowany jako składnik lub suplement w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Najczęściej możemy kupić go w postaci proszku do samodzielnego sporządzenia roztworu – kolagen do picia. Dane literaturowe wykazały, że suplementacja hydrolizowanym kolagenem zmniejsza powstawanie zmarszczek, zwiększa elastyczność skóry, a także wpływa korzystnie na nawilżenie skóry. Jeśli chodzi o zmiany ortopedyczne, suplementacja kolagenem zwiększa wytrzymałość, gęstość i masę kości – poprawia sztywność/ruchomość stawów i ich funkcjonalność, a także zmniejsza ich ból. Suplementacja kolagenem może zatem wywierać korzystny wpływ w chorobach zwyrodnieniowych kości i stawów.
Dowiedz się więcej: www.revibel.pl
Kwas hialuronowy stanowi składnik skóry, który odpowiada za jej prawidłowe nawilżenie. Podaż kwasu hialuronowego
w formie suplementu zwiększa aktywność fibroblastów, które zostają pobudzone do produkcji endogennego kwasu foliowego, kolagenu oraz elastyny. Znajduje się również w mazi stawowej, odpowiadając za prawidłową ruchomość stawów oraz odżywienie chrząstki stawowej. Korzyści z suplementacji kwasu hialuronowego mogą odnieść zatem osoby zmagające się z nadmierną suchością skóry (wynikającą z procesu starzenia się, czy zmian hormonalnych) czy osoby
z dolegliwościami bólowymi stawów.
Beta glukany – to naturalnie występujące polisacharydy, które znajdziemy w tkankach roślinnych (m.in. ziarnach zbóż, grzybach, warzywach, owocach). Przypisuje się im rolę w przeciwdziałaniu powstawania chorób cywilizacyjnych. Wpływają korzystnie na profil lipidowy, gospodarkę węglowodanową organizmu oraz wykazują działanie immunomodulacyjne.
Monakolinę K (lowastatyna, mewinolina) – to związek pochodzenia naturalnego, który powstaje w procesie fermentacji grzybów Aspergillus terreus, ale występuje również w boczniaku ostrygowatym czy fermentowanym czerwonym ryżu. Zalicza się go do tzw. statyn, czyli związków zarówno pochodzenia naturalnego, jak i syntetycznego, które obniżają stężenie lipidów we krwi. Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, European Food Safety Authority) wskazuje,
iż stosowanie monakoliny K ze sfermentowanego czerwonego ryżu przyczynia się do utrzymania prawidłowego stężenia cholesterolu frakcji LDL-C we krwi.
Nutraceutyki można stosować jako element profilaktyki zdrowotnej, należy jednak pamiętać, iż żaden suplement nie zastąpi prawidłowo zbilansowanej diety, aktywności fizycznej ani odpowiedniej ilości i jakości snu. Należy je stosować zgodnie z potrzebami w danym okresie, uwzględniając zalecenia producenta, który jasno określa, jak stosować dany suplement, aby był skuteczny.
Dla przykładu stosowanie kolagenu może być pomocne w zadbaniu o kondycję skóry, włosów, paznokci, a producenci zalecają stosować go przed posiłkiem. Regularnie stosowany z pewnością wzbogaci codzienną dietę oraz przyniesie korzyści dla Twojego zdrowia. Nutraceutyki nie są lekami, dlatego jeśli mamy do czynienia z jakąś chorobą przewlekłą, warto zawsze skonsultować każdy przyjmowany suplement diety z lekarzem.
Najdokładniejsza definicja żywności funkcjonalnej, określa ją jako żywność, która
Dodaje się również, iż działanie to musi zostać udowodnione naukowo. Z kolei nutraceutyki są składnikami biologicznie aktywnymi, które mogą występować w żywności funkcjonalnej, ale także oddzielnie. Jest to zatem znacznie szersze pojęcie niż żywność funkcjonalna. Oba pojęcia mają jednak wiele wspólnego. Zarówno do nutraceutyków, jak i żywności funkcjonalnej zalicza się taką żywność, która ma udokumentowany korzystny wpływ na organizm, poprawia stan zdrowia, samopoczucie czy zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób.
Może zainteresować Cię także: Kolagen do picia – dlaczego warto go stosować?
Alergia to, w największym skrócie mówiąc, zespół objawów związanych z nieprawidłową reakcją...
Czytaj dalej...Wraz z rozwojem medycyny dietetycznej, na przestrzeni lat, powstało wiele przeróżnych sposobów...
Czytaj dalej...W związku z działaniami wojennymi w Ukrainie oraz faktem, że właśnie w...
Czytaj dalej...