Jesień jest czasem wyciszenia po intensywnym lecie – świat szykuje się do...
Czytaj dalej...Odpowiedni sposób żywienia może pomagać w zapobieganiu chorobom oczu, takim jak zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD), zaćma czy jaskra. Największe znaczenie w diecie dla zdrowych oczu mają antyoksydanty. To składniki pokarmowe, które chronią nasz organizm, w tym narząd wzroku, przed szkodami wywoływanymi przez wolne rodniki. Po jakie produkty warto sięgać?
Dobroczynne działanie „króla warzyw” na wzrok jest związane z dużą zawartością karotenoidów, w tym luteiny i zeaksantyny. Te związki to silne przeciwutleniacze. Chronią twoje oczy przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników i nadmiarem energii świetlnej. Uważa się, że ich małe stężenie w oku jest przyczyną zaćmy i zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem.
Marchewka to skarbnica beta-karotenu – kolejnego ważnego dla wzroku antyoksydantu. Twój organizm przekształca beta-karoten w witaminę A. Witamina A wchodzi w skład rodopsyny (białka występującego w siatkówce oka) i jest niezbędna w procesie widzenia. Jej niedobory w organizmie mogą prowadzić m.in. do „kurzej ślepoty”, czyli słabego widzenia przy małym natężeniu światła.
Dynia jest pełna składników pozytywnie wpływających na oczy. W miąższu natrafisz na beta-karoten oraz luteinę i zeaksantynę. Pestki są zasobne w cynk. Cynk ma właściwości antyoksydacyjne. Jego deficyt w organizmie może wpływać na zaburzenia w adaptacji do ciemności, a u osób starszych – na zwyrodnienie plamki, czyli centralnej części siatkówki oka.
Łosoś to bardzo dobre źródło kwasów omega-3. Te zdrowe tłuszcze pomogą ci w zapobieganiu chorobom serca i naczyń. Będą też pozytywnie wpływać na tkankę nerwową, do której zalicza się siatkówka oka. Eksperci przypuszczają, że ich duże spożycie wiąże się z mniejszym ryzykiem AMD. Wydaje się również, że zmniejszają ryzyko rozwoju jaskry.
Migdały są zasobne w „witaminę młodości” E, która ma właściwości antyoksydacyjne. Zmniejsza ryzyko AMD i zaćmy. Istnieją też doniesienia, że ryzyko zaćmy może obniżać zwiększone spożycie tiaminy (witaminy B1), ryboflawiny (witaminy B2) oraz niacyny (witaminy PP). Wszystkie wymienione witaminy z grupy B znajdziesz w migdałach.
Jedzenie natki pietruszki zaleca się kierowcom i lotnikom mającym nocne kursy, bo poprawia widzenie w ciemności. Natka zawiera beta-karoten (prowitaminę A), witaminę E i duże ilości witaminy C. Witamina C to antyoksydant. Wysokie spożycie witamin C i E może ci pomóc w zapobieganiu oraz w opóźnieniu rozwoju zaćmy i AMD.
Wyciąg z borówki czernicy jest stosowany w zapobieganiu i wspomagająco w terapii niedowidzenia zmierzchowego, zaćmy, zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem oraz retinopatii cukrzycowej (choroby oczu będącej powikłaniem cukrzycy). Korzystne oddziaływanie czarnej jagody na wzrok wiąże się m.in. z zawartością przeciwutleniaczy z grupy antocyjanów. Czy wiesz, że borówka zawdzięcza im również swój kolor?
Jeśli chcesz zadbać o swój wzrok:
Jesień jest czasem wyciszenia po intensywnym lecie – świat szykuje się do...
Czytaj dalej...Selen, który możemy znaleźć na tablicy Mendelejewa pod symbolem Se, jest minerałem....
Czytaj dalej...Jeśli dokucza Ci bezsenność, pewnie słyszałaś, że należy unikać kawy przed snem....
Czytaj dalej...