Według Światowej Organizacji Zdrowia: oporność na antybiotyki jest jednym z największych zagrożeń...
Czytaj dalej...Odpowiedni sposób żywienia może pomagać w zapobieganiu chorobom oczu, takim jak zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD), zaćma czy jaskra. Największe znaczenie w diecie dla zdrowych oczu mają antyoksydanty. To składniki pokarmowe, które chronią nasz organizm, w tym narząd wzroku, przed szkodami wywoływanymi przez wolne rodniki. Po jakie produkty warto sięgać?
Dobroczynne działanie „króla warzyw” na wzrok jest związane z dużą zawartością karotenoidów, w tym luteiny i zeaksantyny. Te związki to silne przeciwutleniacze. Chronią twoje oczy przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników i nadmiarem energii świetlnej. Uważa się, że ich małe stężenie w oku jest przyczyną zaćmy i zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem.
Marchewka to skarbnica beta-karotenu – kolejnego ważnego dla wzroku antyoksydantu. Twój organizm przekształca beta-karoten w witaminę A. Witamina A wchodzi w skład rodopsyny (białka występującego w siatkówce oka) i jest niezbędna w procesie widzenia. Jej niedobory w organizmie mogą prowadzić m.in. do „kurzej ślepoty”, czyli słabego widzenia przy małym natężeniu światła.
Dynia jest pełna składników pozytywnie wpływających na oczy. W miąższu natrafisz na beta-karoten oraz luteinę i zeaksantynę. Pestki są zasobne w cynk. Cynk ma właściwości antyoksydacyjne. Jego deficyt w organizmie może wpływać na zaburzenia w adaptacji do ciemności, a u osób starszych – na zwyrodnienie plamki, czyli centralnej części siatkówki oka.
Łosoś to bardzo dobre źródło kwasów omega-3. Te zdrowe tłuszcze pomogą ci w zapobieganiu chorobom serca i naczyń. Będą też pozytywnie wpływać na tkankę nerwową, do której zalicza się siatkówka oka. Eksperci przypuszczają, że ich duże spożycie wiąże się z mniejszym ryzykiem AMD. Wydaje się również, że zmniejszają ryzyko rozwoju jaskry.
Migdały są zasobne w „witaminę młodości” E, która ma właściwości antyoksydacyjne. Zmniejsza ryzyko AMD i zaćmy. Istnieją też doniesienia, że ryzyko zaćmy może obniżać zwiększone spożycie tiaminy (witaminy B1), ryboflawiny (witaminy B2) oraz niacyny (witaminy PP). Wszystkie wymienione witaminy z grupy B znajdziesz w migdałach.
Jedzenie natki pietruszki zaleca się kierowcom i lotnikom mającym nocne kursy, bo poprawia widzenie w ciemności. Natka zawiera beta-karoten (prowitaminę A), witaminę E i duże ilości witaminy C. Witamina C to antyoksydant. Wysokie spożycie witamin C i E może ci pomóc w zapobieganiu oraz w opóźnieniu rozwoju zaćmy i AMD.
Wyciąg z borówki czernicy jest stosowany w zapobieganiu i wspomagająco w terapii niedowidzenia zmierzchowego, zaćmy, zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem oraz retinopatii cukrzycowej (choroby oczu będącej powikłaniem cukrzycy). Korzystne oddziaływanie czarnej jagody na wzrok wiąże się m.in. z zawartością przeciwutleniaczy z grupy antocyjanów. Czy wiesz, że borówka zawdzięcza im również swój kolor?
Jeśli chcesz zadbać o swój wzrok:
Według Światowej Organizacji Zdrowia: oporność na antybiotyki jest jednym z największych zagrożeń...
Czytaj dalej...Nie istnieje jedna dieta polecana dzieciom i dorosłym z ADHD. Pomimo tego...
Czytaj dalej...Kwas hialuronowy zrewolucjonizował współczesną kosmetykę i medycynę estetyczną, jednak to dopiero początek...
Czytaj dalej...