W poprzedniej części pisaliśmy o tym, jak objawia się ADHD. Przedstawiliśmy również 3 mity...
Czytaj dalej...Żyjesz w naprawdę wspaniałych czasach! Krzysztof Kolumb musiał popłynąć do Ameryki Południowej, aby pierwszy raz go spróbować. Przez wiele wieków ananas uchodził za ekstrawagancki i egzotyczny owoc, który widywano wyłącznie na najbardziej prestiżowych bankietach. Ty znajdziesz go w wielu sklepach – nie tylko w puszce, ale również jako świeży owoc. Zobacz, dlaczego warto jeść ananasy!
Ananas nie zawiera cholesterolu i ma bardzo mało tłuszczu oraz sodu, co czyni go dobrym pomysłem na zdrowy deser. Stanowi za to bogate źródło węglowodanów, których potrzebuje Twój mózg, i błonnika, który lubią jelita. Dodatkowo ananas ma bardzo dużo witaminy C, poza tym zawiera białko, witaminę A, wapń, żelazo, witaminy B1, B2, B5, B6, B9, magnez, mangan, potas, beta-karoten i inne antyoksydanty.
Ryzyko wystąpienie astmy jest niższe u osób, które regularnie dostarczają sobie składników odżywczych. Jednym z nich jest beta-karoten, który znajdziesz w pomarańczowych, żółtych i ciemnozielonych warzywach liściastych, takich jak ananasy, mango, papaja, brzoskwinie, brokuły, dynia czy marchew.
Ananas ma pozytywny wpływ na osoby z astmą nie tylko ze względu na beta-karoten. Bromelaina jest mieszaniną enzymów, które uzyskuje się ze środka ananasa i jego soku. Przez setki lat uzdrowiciele na całym świecie korzystali z przeciwzapalnych mocy bromelainy. Teraz i Ty możesz to zrobić i nie musisz wcale w tym celu jeść codziennie ananasów. Wystarczy, że sięgniesz po suplement z bromelainą. Według badania z 2013 roku ten składnik ananasów zmniejsza objawy alergii i astmy.
Czy zdajesz sobie sprawę z tego, jak ważnym składnikiem w Twojej diecie jest potas? Pewnie nie i nie należysz przy tym do mniejszości. Dzienne zapotrzebowanie na ten minerał to 4,7 grama. Potas znajdziesz w bardzo wielu produktach spożywczych, głównie owocach i warzywach.
Jednak według badań, mniej niż 2% dorosłych Amerykanów dostarcza swojemu organizmowi dzienne zapotrzebowanie na potas. Biorąc pod uwagę, że Polacy coraz bardziej zbliżają się do Amerykanów pod względem diety, masy ciała i chorób, ten wynik powinien niepokoić. Warto próbować odwrócić tę tendencję, ponieważ dieta bogata w potas zmniejsza śmiertelność średnio o 20%! To wynik, który przewyższa skuteczność wielu leków czy kosztownych procedur medycznych.
Poza tym według naukowców dieta bogata w potas zmniejsza ryzyko udaru mózgu, osteoporozy, utraty masy mięśniowej i tworzenia się kamieni nerkowych. Co z tym możesz zrobić? Jedz więcej pokarmów bogatych w potas, na przykład ananasy 😉
Uderz błonnikiem w cukrzycę!
Ananas jest słodkim owocem, ale pomimo tego może stanowić dobry pomysł na deser dla osób z cukrzycą typu I i II. Dzieje się tak, ponieważ ananas stanowi bogate źródło błonnika, który zmniejsza poziom glukozy i insuliny.
Dzienne zapotrzebowanie na błonnik to 21-25 gramów u kobiet i 30-38 gramów u mężczyzn. Jeden średni ananas dostarcza około 13 gramów błonnika.
Ze względu na wysoką zawartość wody i błonnika ananasy zapobiegają zaparciom. Regularne wypróżnienia pomagają zadbać o zdrowe jelita. Z kolei bromelaina zawarta w ananasach trawi białka, co zapobiega niestrawności. Przeciwzapalne działanie bromelainy zmniejsza ilość prozapalnych cytokin, które uszkadzają wyściłkę przewodu pokarmowego.
Wolne rodniki uszkadzają układ rozrodczy. Co z tym zrobić? Lekiem na wolne rodniki są antyoksydanty (o których pisaliśmy już wcześniej). Badania naukowe pokazują, że dieta bogata w antyoksydanty zwiększa płodność. Jeśli starasz się o dziecko, włącz ananasy do swojej diety. Równie pomocne, dla zarówno męskiej, jak i żeńskiej płodności, będą inne składniki ananasa: witamina C, beta-karoten, miedź, cynk i kwas foliowy.
A co możesz zrobić, jeśli nie lubisz ananasów? Błonnik, witaminy i minerały dostarczysz sobie za pomocą innych owoców i warzyw, jednak bromelaina stanowi unikalny składnik ananasa. Całe szczęście nie musisz rezygnować z jej leczniczych właściwości…
W poprzedniej części pisaliśmy o tym, jak objawia się ADHD. Przedstawiliśmy również 3 mity...
Czytaj dalej...Polifenole to jedne z najcenniejszych składników naszej diety, które można znaleźć w...
Czytaj dalej...Insulina to hormon produkowany przez trzustkę, który kontroluje poziom cukru. Czy wiesz, że...
Czytaj dalej...