logo_solinea
8cea12566b0da3db7d905a3dcf8daeb0d20027d5

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszenie to jeden z najdłużej znanych znam sposobów na konserwację żywności. Podobno takie przechowywanie sezonowych warzyw i owoców było sekretem zdrowia Wikingów i pozwoliło marynarzom Krzysztofa Kolumba dotrzeć do Ameryki bez uszczerbku na zdrowiu. Choć większość z nas utożsamia kiszonki z typowo polską kuchnią, możemy znaleźć je w potrawach tradycyjnych dla ogromnej ilości państw świata, na niemal wszystkich kontynentach. Kiszonki znały nie tylko żyjące setki lat temu ludy słowiańskie i kaukaskie, lecz także mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, krajów Azji Południowo-Wschodniej oraz plemiona prekolumbijskie mieszkające w Ameryce Południowej. Z tego artykułu dowiesz się, jaki wpływ na zdrowie mają kiszonki i co, oprócz ogórków i kapusty, z powodzeniem można ukisić. 

Spis treści:
logo-zdrowe-rozwiazania-podstawowe bez tła
„Człowiek – zawsze stajemy po jego stronie”

Kiszonki dookoła świata

Kiszona kapusta i ogórki uważane są niemalże za nasze dobro narodowe. Znaleźliśmy setki sposobów na wykorzystanie ich w naszych tradycyjnych potrawach. Chętnie używamy ich jako dodatku do obiadu, z kapusty robimy łazanki, bigos czy regionalne fuczki, a ogórki wykorzystujemy do sałatek i past kanapkowych. Nie jesteśmy jednak jedynym narodem, który pokochał kiszenie! Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich zajadają się kiszonymi oliwkami i nasionami łubinu, Marokańczycy od dawna zajadają się kiszoną cytryną, a Ukraińcy jabłkami. Skandynawowie pokochali kiszone ryby, natomiast Koreańczycy szczycą się kimchi – daniem składającym się z fermentowanej kapusty, marchewki, cebuli, czosnku i rzepy z dodatkiem imbiru i ostrej papryczki gochugaru. 

SPRAWDŹ DOSTĘPNOŚĆ:

IRIBOS

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Nie ulega wątpliwości, że kiszonki należą do tak zwanej superżywności, czyli superfoods. To prawdziwa bomba niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi witaminę C, E, K i witaminy z grupy B, magnez, wapń, potas i fosfor. Dodatkowo zawierają mało kalorii i dużo błonnika pokarmowego, który sprawia, że szybciej się najadamy i dłużej czujemy się syci. Dzięki temu z powodzeniem mogą być spożywane nawet przez diabetyków i osoby będące na dietach odchudzających.

Jednak powód, dla którego kiszonki tak bardzo pokochali lekarze i dietetycy to ich właściwości probiotyczne. Naturalna fermentacja warzyw i owoców sprawia, że w kiszonkach wytwarzają się bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus). Regularne spożywanie kiszonek pozwala zadbać o dobry stan mikroflory jelit i błony śluzowej układu pokarmowego. Dbać o mikrobiotę warto zawsze, jednak szczególnie ważne jest to w trakcie i tuż po zakończonej antybiotykoterapii, w okresie wzmożonego stresu, a także wtedy, kiedy prowadzimy nieregularny tryb życia, a nasza dieta nie jest wystarczająco dobrze zbilansowana. Troska o prawidłowy stan bakterii jelitowych może znacząco poprawić działanie naszego układu odpornościowego, zwiększyć wydolność umysłową i zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia stanów depresyjnych.

Fermented

Co można kisić?

To, z jakich produktów przygotujesz kiszonki, zależy przede wszystkim od Twojej wyobraźni. Jeżeli nudzą Cię już kiszone ogórki i kapusta, ukiś marchewkę, rzodkiewkę, buraki, szparagi, cytrynę, jabłka lub gruszki. Testuj i eksperymentuj, a na pewno znajdziesz swojego ulubieńca!

U kogo najlepiej sprawdzą się kiszonki?

Kiszonki mogą jeść właściwie wszyscy. Jednak, ze względu na sporą zawartość sodu, nie powinny być spożywane w nadmiarze przez osoby chorujące na nadciśnienie, mające problemy z nerkami, a także przez małe dzieci.

Szczególną uwagę na fermentowane produkty powinni zwrócić:
  • diabetycy,
  • osoby przyjmujące antybiotyki,
  • osoby z obniżoną odpornością,
  • osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami,
  • osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu,
  • kobiety w okresie menopauzy.

Kiszonki to prawdziwa bomba dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Odżywiają, wzmacniają odporność, poprawiają przyswajalność wielu mikroelementów z pożywienia i dbają o dobry stan flory jelitowej. Warto znaleźć na nie miejsce planując codzienny jadłospis. Jeżeli jednak nie lubisz kiszonych warzyw i owoców, pamiętaj, że o prawidłowe funkcjonowanie bakterii jelitowych możesz zadbać również stosując kurację dobrej jakości probiotykiem.

PODOBNE WPISY

Solinea

Poznaj nasze produkty