Plecha porostu islandzkiego (syn. tarczownicy islandzkiej, płucnicy islandzkiej), ze względu na bogaty...
Czytaj dalej...Według naukowców optymalny stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6 to 3:1, podczas gdy w diecie ludzi pierwotnych wynosił on nawet 4:1. Obecnie stosunek to nawet kilkaset do jednego. Dzieje się tak ze względu na przetworzoną żywność i popularność fast-foodów. Warto więc sięgnąć po produkty bogate w kwasy Omega-3, takie jak kwasy DHA, aby uzupełnić ich niedobór. Zacznijmy jednak od tego, czym jest kwas DHA.
Kwas DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy jest jednym z najważniejszych kwasów tłuszczowych Omega-3 i tak samo jak one ma wiele właściwości zdrowotnych. Dzieje się tak głównie dlatego, że DHA jest częścią każdej komórki w ciele, stanowi jej materiał budulcowy. Ze względu na to odgrywa on ogromną rolę w mózgu i jest absolutnie niezbędny podczas ciąży i okresu niemowlęcego.
Niestety ludzkie ciało nie potrafi produkować kwasów Omega-3, więc muszą być one dostarczane z zewnątrz. Kiedyś ich głównym źródłem była dieta, jednak przemysłowe rolnictwo doprowadziło do zmniejszenia zawartości kwasów Omega-3. Istnieją jednak produkty spożywcze, które wciąż stanowią bogate źródło kwasów Omega-3
Najlepsze rybne źródła kwasów Omega-3 to makrela, łosoś, śledź, sardynki i kawior. Jedna porcja może dostarczyć nawet paru gram kwasów Omega-3. Niestety te produkty rzadko występują na polskich stołach. Małe ilości kwasów Omega-3 znajdziesz również w mięsie, produktach mlecznych i jajkach od zwierząt karmionych trawą.
Zalecenia organizacji zajmujących się zdrowiem w sprawie tego, jak podawać DHA, różnią się od siebie znacząco. Zasadniczo większość z nich zaleca brać minimum 250-500 miligramów kwasów EPA i DHA łącznie. Jednak to tyczy się wyłącznie zdrowych dorosłych. Wyższe dawki zalecane są w szczególnych przypadkach jak choroba czy ciąża.
Według badań przeciętne spożycie kwasów DHA wynosi około 100 miligramów dziennie. Taka dawka ledwo pokrywa zapotrzebowanie dla najmłodszych. Dzieci poniżej 2 roku życia powinny spożywać 10-12 miligramów DHA na każdy kilogram ciała. U starszych dzieci zapotrzebowanie wzrasta do 250 miligramów dziennie.
Osoby z łagodnymi i umiarkowanymi zaburzeniami poznawczymi mogą poprawić funkcjonowanie mózgu, dostarczając sobie 0,5-1,7 grama DHA dziennie.
Inne wyzwania tworzy dieta wegetariańska i wegańska, która jest uboga w kwasy DHA. Weganie i wegetarianie powinni sięgnąć po suplement z kwasami DHA. Weganie mogą sięgnąć po roślinne źródło kwasów DHA z alg.
Preparaty z kwasami DHA są bezpiecznie, jednak jest brak naukowego uzasadnienia, aby zażywać więcej niż 2 gramy DHA dziennie.
Smak curry, popularnej indyjskiej przyprawy, opiera się głównie na kurkumie. Badania wykazują, że kurkumina, składnik aktywny kurkumy, zwiększa wchłanianie kwasów DHA z przewodu pokarmowego. Co więcej, potrafi również zwiększać stężenie kwasów DHA w mózgu. Warto więc włączyć kurkumę do swojej kuchni, gdy sięgamy po kwasy DHA i chcemy wzmocnić ich działanie.
W trakcie ciąży powinnaś zażywać 200 miligramów kwasów DHA dziennie lub 300-900 miligramów kwasów DHA i EPA łącznie. Dzięki temu mózg i oczy Twojego dziecka rozwiną się prawidłowo. Zwróć uwagę na to, że nie wszystkie witaminy dla ciężarnych zawierają kwasy DHA. Zapytaj się swojego lekarza o to, czy powinnaś sięgnąć po suplement z kwasami DHA. Możesz również włączyć do swojej diety produkty bogate w kwasy DHA, takie jak ryby.
Zwiększone zapotrzebowanie na kwasy Omega-3 występuje u rozwijającego się płodu, dzieci, wegetarian i wegan, osób z zaburzeniami pamięci oraz koncentracji. Jednak nawet zupełnie zdrowi dorośli mogą wiele zyskać, sięgając po suplement z kwasami DHA.
Może zainteresować Cię także: Na co dokładnie wpływa kwas DHA?
Plecha porostu islandzkiego (syn. tarczownicy islandzkiej, płucnicy islandzkiej), ze względu na bogaty...
Czytaj dalej...Krzem to jeden z najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków na Ziemi – zajmuje drugie...
Czytaj dalej...Hemoroidy to inaczej żylaki odbytu. Ten wstydliwy problem dotyka około 50% ludzi...
Czytaj dalej...