Wiele osób, zwłaszcza starszych, ma przekonanie, że wypróżnienie powinno następować raz dziennie....
Czytaj dalej...Według naukowców optymalny stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6 to 3:1, podczas gdy w diecie ludzi pierwotnych wynosił on nawet 4:1. Obecnie stosunek to nawet kilkaset do jednego. Dzieje się tak ze względu na przetworzoną żywność i popularność fast-foodów. Warto więc sięgnąć po produkty bogate w kwasy Omega-3, takie jak kwasy DHA, aby uzupełnić ich niedobór. Zacznijmy jednak od tego, czym jest kwas DHA.
Kwas DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy jest jednym z najważniejszych kwasów tłuszczowych Omega-3 i tak samo jak one ma wiele właściwości zdrowotnych. Dzieje się tak głównie dlatego, że DHA jest częścią każdej komórki w ciele, stanowi jej materiał budulcowy. Ze względu na to odgrywa on ogromną rolę w mózgu i jest absolutnie niezbędny podczas ciąży i okresu niemowlęcego.
Niestety ludzkie ciało nie potrafi produkować kwasów Omega-3, więc muszą być one dostarczane z zewnątrz. Kiedyś ich głównym źródłem była dieta, jednak przemysłowe rolnictwo doprowadziło do zmniejszenia zawartości kwasów Omega-3. Istnieją jednak produkty spożywcze, które wciąż stanowią bogate źródło kwasów Omega-3
Najlepsze rybne źródła kwasów Omega-3 to makrela, łosoś, śledź, sardynki i kawior. Jedna porcja może dostarczyć nawet paru gram kwasów Omega-3. Niestety te produkty rzadko występują na polskich stołach. Małe ilości kwasów Omega-3 znajdziesz również w mięsie, produktach mlecznych i jajkach od zwierząt karmionych trawą.
Zalecenia organizacji zajmujących się zdrowiem w sprawie tego, jak podawać DHA, różnią się od siebie znacząco. Zasadniczo większość z nich zaleca brać minimum 250-500 miligramów kwasów EPA i DHA łącznie. Jednak to tyczy się wyłącznie zdrowych dorosłych. Wyższe dawki zalecane są w szczególnych przypadkach jak choroba czy ciąża.
Według badań przeciętne spożycie kwasów DHA wynosi około 100 miligramów dziennie. Taka dawka ledwo pokrywa zapotrzebowanie dla najmłodszych. Dzieci poniżej 2 roku życia powinny spożywać 10-12 miligramów DHA na każdy kilogram ciała. U starszych dzieci zapotrzebowanie wzrasta do 250 miligramów dziennie.
Osoby z łagodnymi i umiarkowanymi zaburzeniami poznawczymi mogą poprawić funkcjonowanie mózgu, dostarczając sobie 0,5-1,7 grama DHA dziennie.
Inne wyzwania tworzy dieta wegetariańska i wegańska, która jest uboga w kwasy DHA. Weganie i wegetarianie powinni sięgnąć po suplement z kwasami DHA. Weganie mogą sięgnąć po roślinne źródło kwasów DHA z alg.
Preparaty z kwasami DHA są bezpiecznie, jednak jest brak naukowego uzasadnienia, aby zażywać więcej niż 2 gramy DHA dziennie.
Smak curry, popularnej indyjskiej przyprawy, opiera się głównie na kurkumie. Badania wykazują, że kurkumina, składnik aktywny kurkumy, zwiększa wchłanianie kwasów DHA z przewodu pokarmowego. Co więcej, potrafi również zwiększać stężenie kwasów DHA w mózgu. Warto więc włączyć kurkumę do swojej kuchni, gdy sięgamy po kwasy DHA i chcemy wzmocnić ich działanie.
W trakcie ciąży powinnaś zażywać 200 miligramów kwasów DHA dziennie lub 300-900 miligramów kwasów DHA i EPA łącznie. Dzięki temu mózg i oczy Twojego dziecka rozwiną się prawidłowo. Zwróć uwagę na to, że nie wszystkie witaminy dla ciężarnych zawierają kwasy DHA. Zapytaj się swojego lekarza o to, czy powinnaś sięgnąć po suplement z kwasami DHA. Możesz również włączyć do swojej diety produkty bogate w kwasy DHA, takie jak ryby.
Zwiększone zapotrzebowanie na kwasy Omega-3 występuje u rozwijającego się płodu, dzieci, wegetarian i wegan, osób z zaburzeniami pamięci oraz koncentracji. Jednak nawet zupełnie zdrowi dorośli mogą wiele zyskać, sięgając po suplement z kwasami DHA.
Wiele osób, zwłaszcza starszych, ma przekonanie, że wypróżnienie powinno następować raz dziennie....
Czytaj dalej...Wyniki badań pokazują, że ektoina może działać protekcyjnie (ochronnie) na komórki nabłonkowe,...
Czytaj dalej...W poprzedniej części pisaliśmy o tym, czym jest dieta DASH i jakie korzyści odniesiesz...
Czytaj dalej...