Z pewnością słyszeliście, że błonnik jest zdrowy. Jednak czy zdajecie sobie sprawę,...
Czytaj dalej...Z pewnością słyszeliście, że błonnik jest zdrowy. Jednak czy zdajecie sobie sprawę, że są różne rodzaje błonnika pokarmowego? Wyróżniamy dwie podstawowe kategorie – rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Jedną z form błonnika rozpuszczalnego w wodzie jest beta-glukan.
Beta-glukan jest polisacharydem, czyli cukrem złożonym, podobnie jak skrobia (np. ziemniaczana) czy modny ostatnio kwas hialuronowy, który poprawia funkcje mechaniczne stawów. Beta-glukan można znaleźć w zbożach:
w dużych ilościach w owsie i jęczmieniu, ale także w pszenicy i życie. Źródłem beta-glukanu są też grzyby (odmiana Maitake i Reishi) oraz drożdże.
Z tego powodu warto na pierwsze lub drugie śniadanie wybrać otręby z owsa i płatki owsiane. Dlaczego? Zawierają szczególnie dużo beta-glukanu. Owsianka zjedzona każdego dnia ma naprawdę dużo prozdrowotnych zalet! Oto one:
Liczne badania pokazują, że beta-glukan wzmacnia odporność. Działa tak przez aktywowanie komórek układu immunologicznego, które eliminują ciała obce (wirusy, bakterie, pasożyty) z organizmu. Wystarczą już 3 gramy
beta-glukanu dziennie, aby uzyskać ten efekt.
Odpowiada to na przykład 2/3 filiżanki płatków owsianych lub 1/3 filiżanki otrąb pszennych.
Beta-glukan jest szczególnie wskazany u osób z układem odpornościowym osłabionym po operacjach, radio- lub chemioterapii. Po ten rodzaj błonnika powinny też sięgać osoby starsze (które często są niedożywione), sportowcy wyczynowi, pracownicy fizyczni oraz osoby narażone na promieniowanie rentgenowskie.
“Zły” cholesterol (LDL) słusznie kojarzymy ze złogami w naczyniach krwionośnych, miażdżycą, a co za tym idzie z chorobami serca. Beta-glukan zmniejsza jego poziom o 5 do 7%.
Jak to się dzieje, że beta-glukan zmniejsza poziom “złego” cholesterolu? Jego działanie jest dwutorowe. Po pierwsze, beta-glukan tworzy na ściankach jelita cieniutką warstwę, dzięki której cholesterol gorzej się wchłania. Drugi mechanizm polega na zwiększeniu wydalania cholesterolu z organizmu.
Wiesz, że spożywanie rozpuszczalnego błonnika wspiera walkę z insulinoopornością?
Beta-glukan reguluje poziom glukozy (cukru) we krwi. Jest użyteczny zarówno dla osób obawiających się cukrzycy, jak i już chorych. Jak to się dzieje? Beta-glukan zwalnia pasaż, czyli przemieszczanie się treści pokarmowej w jelitach.
Dzięki temu organizm nie wchłania tak szybko cukru z jedzenia, przez co poziom cukru jest bardziej stabilny, nie ma dużych wahań poziomu cukru po posiłku. Co oznacza szybkie wchłanianie cukru i wahania jego poziomu w praktyce? Chce nam się szybciej jeść! Często sięgamy wtedy po łatwo dostępną, zazwyczaj niezdrową przekąskę. A jeśli często jemy, to naturalnie grozi nam nadwaga, a w najgorszym przypadku nawet otyłość.
Tak, beta-glukan sprawdza się i na tym polu. Po pierwsze dzięki stabilnemu poziomowi cukru we krwi dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Po drugie beta-glukan bezpośrednio wpływa na uczucie najedzenia się – wydłuża działanie cholecystokininy, hormonu hamującego apetyt.
Dużo błonnika zawarte jest we wskazaniach żywieniowych diety DASH. Sprawdź, co należy w niej jeść.
Beta-glukan ma też coś do powiedzenia w modnym temacie dobrych bakterii. Otóż powoduje rozrost pożytecznej flory w jelitach. Wykazano to na przykładzie owsianki, która, o ile dalsze badania to potwierdzą, beta-glukan znajdzie się na liście prebiotyków, czyli pokarmu dla bakterii jelitowych.
Błonnik znajdziemy we wszystkich owocach i warzywach. Warto w szczególności wybierać produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, w tym strączkowe oraz orzechy. Organizm nie potrafi w odróżnieniu od wielu innych polisacharydów strawić błonnika, rozłożyć go na części pierwsze. Dlatego błonnik przesuwa się wzdłuż przewodu pokarmowego w formie niezmienionej. Co to daje? Dzięki tej właściwości stolca jest więcej i jest miękki, co zapobiega zaparciom. Brak zaparć to z kolei zdrowe jelita, mniejsze ryzyko hemoroidów, choroby uchyłkowej czy nowotworów.
Z pewnością słyszeliście, że błonnik jest zdrowy. Jednak czy zdajecie sobie sprawę,...
Czytaj dalej...W latach 30. XX wieku pewien węgierski uczony dokonał znaczącego odkrycia –...
Czytaj dalej...Cytykolina to substancja identyczna z endogenną, czyli wytwarzaną w organizmie człowieka, CDP-choliną....
Czytaj dalej...