logo_solinea
Jak szybko i bez wysiłku poprawić zdrowie całej rodziny. Witamina D

Jak szybko i bez wysiłku poprawić zdrowie całej rodziny. Witamina D

Pomimo swojej nazwy, witamina D uznawana jest za hormon, a dokładnie za prohormon. Na czym polega różnica? Ludzki organizm nie potrafi sam produkować witamin, dlatego muszą być one dostarczane z zewnątrz z pożywienia. Odwrotnie jest z hormonami, które nasze ciała wytwarzają w odpowiednich ilościach każdego dnia. Tak właśnie jest z witaminą D, której produkcję uruchamia wystawienie skóry na promienie słoneczne. Tu jednak pojawia się problem, ponieważ nie wszyscy mieszkają w Afryce, gdzie Słońce świeci przez cały rok. Z tego powodu aż 50% ziemskiej populacji cierpi na niedobór witaminy D. 

Spis treści:
FIBROTIN

Jakie są najlepsze naturalne źródła witaminy D?

Na pierwszym miejscu jest oczywiście Słońce, ale polska pogoda nie jest dla nas zbyt łaskawa pod tym względem. Drugim najlepszym źródłem jest pożywienie, a konkretnie ryby, owoce morza i żółtka jaj. 100 gramów dzikiego łososia zawiera około 988 IU witaminy D3, łososia hodowlanego – 240 IU, a tyle samo tuńczyka z puszki – 236 IU. Inne ryby bogate w witaminę D3 to sardynki (272 IU) , makrela (360 IU)  i halibut (600 IU) . Z owoców morza szczególnie polecane są ostrygi (320 IU)  i krewetki (152 IU).

Te pokarmy to jednak wciąż rarytasy na tradycyjnym, polskim stole – najpopularniejszym źródłem witaminy D3 będą więc żółtka jaj – i tutaj też są duże różnice pomiędzy jajami z masowej hodowli (klatkowymi), a tymi z wolnego wybiegu. Te pierwsze mają tylko 152 IU, a te drugie aż 572 IU i to tylko w jednym żółtku!  Wynika z tego, że najlepszym i najtańszym (oczywiście poza Słońcem) źródłem witaminy D3 są jajka. Jednak nie wszyscy chcą (i mogą) codziennie jeść jajka, nie wszystkim wystarczy też taka ilość witaminy D3. Wtedy z pomocą przychodzą suplementy

Jakie są najlepsze naturalne źródła witaminy D?

Jakie są symptomy niedoboru witaminy D3?

  • obniżona odporność,
  • zmęczenie,
  • bóle stawów i pleców,
  • obniżony nastrój,
  • wolne gojenie się ran,
  • wypadanie włosów,
  • bóle mięśni,
  • osteopenia.
Długotrwały niedobór witaminy D3 może przyczynić się do powstania:

Wiemy już, jakie są negatywne skutki niedoboru witaminy D3. Co jednak da nam jej odpowiedni poziom?

Mocne kości

Witamina D3 odgrywa znaczącą rolę w regulacji poziomu wapnia i fosforu we krwi, które z kolei odpowiadają za stan naszych kości. Odpowiedni poziom witaminy D3 we krwi zwiększa wchłanianie wapnia z jelit i zmniejsza jego wydalanie przez nerki. 

Lepsza odporność

Każdy rodzic wie, że sezon jesienno-zimowy to koszmar dla całej rodziny. Dzieci przynoszą infekcje z przedszkola i szkoły, a później choruje cała rodzina. Mamy jednak dobrą wiadomość! Prawdopodobieństwo grypy u dzieci, którym podawano 1200 IU witaminy D3 przez 4 miesiące w okolicach zimy, zmniejszało się aż o 40%. 

Zmniejszone ryzyko cukrzycy

Jednak grypa to nie jedyna zmora troskliwych rodziców, którzy chcą zapewnić swoim pociechom jak najlepszą przyszłość. Ich sprzymierzeńcem też może być witamina D3. W pewnym badaniu okazało się, że niemowlęta, które otrzymywały 2000 IU tej witaminy dziennie, miały zmniejszone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I aż o 88%! 

Prewencja raka

Nowotwory występują już tak często, że praktycznie każdy ma w swojej rodzinie kogoś, kto na niego chorował albo choruje. Tutaj też skuteczną prewencją może okazać się witamina D3, która spowalnia rozrost guzów nowotworowych i wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu. 

Sposób na depresję

Większość ludzi odczuwa spadek nastroju i poziomu energii w okolicach zimy, kiedy dni są krótkie. Niektórzy chorują wtedy na depresję, która mija albo łagodnieje w okolicach lata. Według badania z 2008 roku przyjmowanie witaminy D3 znacząco zmniejszyło objawy depresji u osób z nadwagą i otyłością. Jest to o tyle ciekawe, że witamina D3 rozpuszcza się w tłuszczach, więc u osób z nadmiarem tkanki tłuszczowej poziom witaminy D3 jest zwykle mniejszy niż u osób z odpowiednią wagą.

Lek na nadwagę

Jak jesteśmy już przy osobach z nadwagą – w badaniu z 2009 roku jednoczesne przyjmowanie suplementów wapnia i witaminy D3 u osób z niskim spożyciem wapnia spowodowało zwiększoną utratę wagi w porównaniu do grupy, która tych suplementów nie zażywała.

Literatura:​
  • Haq A, Svobodová J, Imran S et. al “Vitamin D deficiency: A single centre analysis of patients from 136 countries.” Link do publikacji: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2687720 [dostęp: 05.02.2019]
  • Lu Z, Chen TC, Zhang A „An Evaluation of the Vitamin D3 Content in Fish: Is the Vitamin D Content Adequate to Satisfy the Dietary Requirement for Vitamin D?” Link do publikacji: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2698592/ [dostęp: 05.02.2019]
  • SELFNutrition Data “Fish, tuna, light, canned in oil, drained solids Nutrition Facts & Calories” Link do publikacji: https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4145/2 [dostęp: 05.02.2019]
  • SELFNutrition Data “Fish, sardine, Atlantic, canned in oil, drained solids with bone Nutrition Facts & Calories” Link do publikacji: https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4114/2 [dostęp: 05.02.2019]
  • SELFNutrition Data “Fish, mackerel, Atlantic, raw Nutrition Facts & Calories” Link do publikacji: https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4072/2 [dostęp: 05.02.2019]
  • SELFNutrition Data „Fish, halibut, Greenland, raw Nutrition Facts & Calories” Link do publikacji: https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4064/2 [dostęp: 05.02.2019]
  • SELFNutrition Data „Mollusks, oyster, eastern, wild, raw Nutrition Facts & Calories” Link do publikacji: https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4189/2 [dostęp: 05.02.2019]
  • SELFNutrition Data „Crustaceans, shrimp, mixed species, raw Nutrition Facts & Calories” Link do publikacji: https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4172/2 [dostęp: 05.02.2019]
  • Kühn J, Schutkowski A, Kluge H et. al „Free-range farming: a natural alternative to produce vitamin D-enriched eggs.” Link do publikacji: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24607306 [dostęp: 05.02.2019]
  • Ware M „What are the health benefits of vitamin D?” Link do publikacji: https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618.php [dostęp: 04.02.2019]
  • Jorde R, Sneve M, Figenschau Y et. al “Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial” Link do publikacji: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2796.2008.02008.x [dostęp: 05.02.2019]
  • Major GC, Alarie FP, Dore J „Calcium plus vitamin D supplementation and fat mass loss in female very low-calcium consumers: potential link with a calcium-specific appetite control” Link do publikacji: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/calcium-plus-vitamin-d-supplementation-and-fat-mass-loss-in-female-very-lowcalcium-consumers-potential-link-with-a-calciumspecific-appetite-control/623D71E0A965E910C48903089FA7B56C [dostęp: 05.02.2019]

PODOBNE WPISY

Solinea

Poznaj nasze produkty

0
0
Twój Koszyk