logo_solinea
Jak szybko i bez wysiłku poprawić zdrowie całej rodziny. Witamina D

Jak szybko i bez wysiłku poprawić zdrowie całej rodziny. Witamina D

Pomimo swojej nazwy, witamina D uznawana jest za hormon, a dokładnie za prohormon. Na czym polega różnica? Ludzki organizm nie potrafi sam produkować witamin, dlatego muszą być one dostarczane z zewnątrz z pożywienia. Odwrotnie jest z hormonami, które nasze ciała wytwarzają w odpowiednich ilościach każdego dnia. Tak właśnie jest z witaminą D, której produkcję uruchamia wystawienie skóry na promienie słoneczne. Tu jednak pojawia się problem, ponieważ nie wszyscy mieszkają w Afryce, gdzie Słońce świeci przez cały rok. Z tego powodu aż 50% ziemskiej populacji cierpi na niedobór witaminy D. 

Spis treści:

Jakie są najlepsze naturalne źródła witaminy D?

Na pierwszym miejscu jest oczywiście Słońce, ale polska pogoda nie jest dla nas zbyt łaskawa pod tym względem. Drugim najlepszym źródłem jest pożywienie, a konkretnie ryby, owoce morza i żółtka jaj. 100 gramów dzikiego łososia zawiera około 988 IU witaminy D3, łososia hodowlanego – 240 IU, a tyle samo tuńczyka z puszki – 236 IU. Inne ryby bogate w witaminę D3 to sardynki (272 IU) , makrela (360 IU)  i halibut (600 IU) . Z owoców morza szczególnie polecane są ostrygi (320 IU)  i krewetki (152 IU).

Te pokarmy to jednak wciąż rarytasy na tradycyjnym, polskim stole – najpopularniejszym źródłem witaminy D3 będą więc żółtka jaj – i tutaj też są duże różnice pomiędzy jajami z masowej hodowli (klatkowymi), a tymi z wolnego wybiegu. Te pierwsze mają tylko 152 IU, a te drugie aż 572 IU i to tylko w jednym żółtku!  Wynika z tego, że najlepszym i najtańszym (oczywiście poza Słońcem) źródłem witaminy D3 są jajka. Jednak nie wszyscy chcą (i mogą) codziennie jeść jajka, nie wszystkim wystarczy też taka ilość witaminy D3. Wtedy z pomocą przychodzą suplementy

Jakie są najlepsze naturalne źródła witaminy D?

Jakie są symptomy niedoboru witaminy D3?

  • obniżona odporność,
  • zmęczenie,
  • bóle stawów i pleców,
  • obniżony nastrój,
  • wolne gojenie się ran,
  • wypadanie włosów,
  • bóle mięśni,
  • osteopenia.
Długotrwały niedobór witaminy D3 może przyczynić się do powstania:

Wiemy już, jakie są negatywne skutki niedoboru witaminy D3. Co jednak da nam jej odpowiedni poziom?

Mocne kości

Witamina D3 odgrywa znaczącą rolę w regulacji poziomu wapnia i fosforu we krwi, które z kolei odpowiadają za stan naszych kości. Odpowiedni poziom witaminy D3 we krwi zwiększa wchłanianie wapnia z jelit i zmniejsza jego wydalanie przez nerki. 

Lepsza odporność

Każdy rodzic wie, że sezon jesienno-zimowy to koszmar dla całej rodziny. Dzieci przynoszą infekcje z przedszkola i szkoły, a później choruje cała rodzina. Mamy jednak dobrą wiadomość! Prawdopodobieństwo grypy u dzieci, którym podawano 1200 IU witaminy D3 przez 4 miesiące w okolicach zimy, zmniejszało się aż o 40%. 

Zmniejszone ryzyko cukrzycy

Jednak grypa to nie jedyna zmora troskliwych rodziców, którzy chcą zapewnić swoim pociechom jak najlepszą przyszłość. Ich sprzymierzeńcem też może być witamina D3. W pewnym badaniu okazało się, że niemowlęta, które otrzymywały 2000 IU tej witaminy dziennie, miały zmniejszone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I aż o 88%! 

Prewencja raka

Nowotwory występują już tak często, że praktycznie każdy ma w swojej rodzinie kogoś, kto na niego chorował albo choruje. Tutaj też skuteczną prewencją może okazać się witamina D3, która spowalnia rozrost guzów nowotworowych i wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu. 

Sposób na depresję

Większość ludzi odczuwa spadek nastroju i poziomu energii w okolicach zimy, kiedy dni są krótkie. Niektórzy chorują wtedy na depresję, która mija albo łagodnieje w okolicach lata. Według badania z 2008 roku przyjmowanie witaminy D3 znacząco zmniejszyło objawy depresji u osób z nadwagą i otyłością. Jest to o tyle ciekawe, że witamina D3 rozpuszcza się w tłuszczach, więc u osób z nadmiarem tkanki tłuszczowej poziom witaminy D3 jest zwykle mniejszy niż u osób z odpowiednią wagą.

Lek na nadwagę

Jak jesteśmy już przy osobach z nadwagą – w badaniu z 2009 roku jednoczesne przyjmowanie suplementów wapnia i witaminy D3 u osób z niskim spożyciem wapnia spowodowało zwiększoną utratę wagi w porównaniu do grupy, która tych suplementów nie zażywała.

Literatura:​
  1. Haq A, Svobodová J, Imran S et. al “Vitamin D deficiency: A single centre analysis of patients from 136 countries.” Link do publikacji: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26877203 [dostęp: 05.02.2019]
  2. Lu Z, Chen TC, Zhang A „An Evaluation of the Vitamin D3 Content in Fish: Is the Vitamin D Content Adequate to Satisfy the Dietary Requirement for Vitamin D?” Link do publikacji: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2698592/ [dostęp: 05.02.2019]
  3. SELFNutrition Data “Fish, tuna, light, canned in oil, drained solids Nutrition Facts & Calories” Link do publikacji: https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4145/2 [dostęp: 05.02.2019]
  4. SELFNutrition Data “Fish, sardine, Atlantic, canned in oil, drained solids with bone Nutrition Facts & Calories” Link do publikacji: https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4114/2 [dostęp: 05.02.2019]
  5. SELFNutrition Data “Fish, mackerel, Atlantic, raw Nutrition Facts & Calories” Link do publikacji: https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4072/2 [dostęp: 05.02.2019]
  6. SELFNutrition Data „Fish, halibut, Greenland, raw Nutrition Facts & Calories” Link do publikacji: https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4064/2 [dostęp: 05.02.2019]
  7. SELFNutrition Data „Mollusks, oyster, eastern, wild, raw Nutrition Facts & Calories” Link do publikacji: https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4189/2 [dostęp: 05.02.2019]
  8. SELFNutrition Data „Crustaceans, shrimp, mixed species, raw Nutrition Facts & Calories” Link do publikacji: https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4172/2 [dostęp: 05.02.2019]
  9. Kühn J, Schutkowski A, Kluge H et. al „Free-range farming: a natural alternative to produce vitamin D-enriched eggs.” Link do publikacji: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24607306 [dostęp: 05.02.2019]
  10. Ware M „What are the health benefits of vitamin D?” Link do publikacji: https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618.php [dostęp: 04.02.2019]
  11. Jorde R, Sneve M, Figenschau Y et. al “Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial” Link do publikacji: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2796.2008.02008.x [dostęp: 05.02.2019]
  12. Major GC, Alarie FP, Dore J „Calcium plus vitamin D supplementation and fat mass loss in female very low-calcium consumers: potential link with a calcium-specific appetite control” Link do publikacji: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/calcium-plus-vitamin-d-supplementation-and-fat-mass-loss-in-female-very-lowcalcium-consumers-potential-link-with-a-calciumspecific-appetite-control/623D71E0A965E910C48903089FA7B56C [dostęp: 05.02.2019]

PODOBNE WPISY

Solinea

Poznaj nasze produkty

0
0
Twój Koszyk