Wolne rodniki – broń obosieczna Twojego organizmu

Nie jesteś w stanie całkowicie zlikwidować wolnych rodników w swoim organizmie. Poza tym pełnią one też pożyteczną funkcję w Twoim ciele. Komórki odpornościowe wykorzystują wolne rodniki, aby niszczyć bakterie, które Cię atakują. Jak zwykle w przyrodzie, sukces tkwi w równowadze. Odpowiednia ilość wolnych rodników i odpowiednia ilość antyoksydantów zapewnią Ci zdrowie i długie życie w dobrej formie. Jednak w czasach epidemii chorób cywilizacyjnych Twoim zadaniem jest zmniejszyć ilość wolnych rodników i zwiększyć ilość antyoksydantów. Jak to zrobić? Antyoksydanty dzielimy na pierwszą, drugą i trzecią linię obrony.

Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie kości, mięśni i układu nerwowego, reguluje metabolizm homocysteiny, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia, a także wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego.  
Reklama

  • Pierwsza linia obrony to glutation, wytwarzany przez Twój organizm. Ma on za zadanie zapobiegać wytworzeniu się wolnych rodników.
  • Druga linia obrony niszczy wolne rodniki, które już powstały. Te antyoksydanty stanowią mieszaninę składników produkowanych przez Twój organizm (bilirubina, albumina, tiole) i tych, które dostarczasz wraz z pożywieniem (witaminy, m.in. C i E). 
  • Trzecia linia obrony naprawia szkody wyrządzone przez wolne rodniki. Składają się na nią proteazy, czyli enzymy proteolityczne, które trawią białka. Obecnie polscy naukowcy testują działanie proteaz jako leku na choroby cywilizacyjne.

zbroja

Co jeść, aby zwiększyć naturalne zdolności obronne Twojego ciała?

Odpowiedź na to pytanie zależy od Twojego stanu zdrowia. Jednak liczą się nie tylko zdiagnozowane choroby, ale również te obecne już w Twoim organizmie, o których jeszcze nie wiesz. Dla bezpieczeństwa regularnie sięgaj po produkty z wszystkich trzech grup

Pierwszą linię obrony wzmacniają: brokuły, brukselka, kalafior, cebula, czosnek, witamina C, selen, szpinak, szparagi, awokado, serwatka, ostropest plamisty, kurkuma.

Drugą linię obrony wspierają: jagody, wiśnie, owoce cytrusowe, śliwki, warzywa zielonolistne, brokuł, marchew, pomidory, oliwki, zielona herbata, cebula, czosnek, cynamon

Trzecią linię obrony budują: ananasy, papaje, kiwi, szparagi, imbir, jogurt, kefir, kapusta kiszona.

Jednak nim zaczniesz jeść codziennie szparagi z cebulą na śniadanie, obiad i kolację, wiedz, że to nie wszystko. Ilość antyoksydantów w Twoim organizmie wynika nie tylko z tego, co jesz, ale też z tego, jak spędzasz czas i gdzie przebywasz

joging

Co możesz zrobić, aby zwiększyć ilość antyoksydantów w swoim organizmie?

  • Wykonuj ćwiczenia o średniej intensywności – według badań taki rodzaj ruchu (kiedy możesz jeszcze swobodnie rozmawiać, na 50-60% maksymalnej wartości tętna) zwiększa ilość antyoksydantów i zmniejsza szkody wyrządzone przez stres oksydacyjny. Z kolei naukowcy połączyli regularne ćwiczenia fizyczne z dłuższym życiem, mniejszymi oznakami starzenia i zmniejszonym ryzykiem nowotworów i innych chorób. 
  • Nie pal i unikaj biernego palenia.
  • Zachowaj ostrożność z chemikaliami – środkami czyszczącymi, zbędnym promieniowaniem (proś o kamizelkę ochronną przy prześwietleniach) oraz pestycydach w kupowanym jedzeniu i stosowanych w ogrodnictwie.
  • Bądź eko – ogranicz korzystanie z samochodu dla swojego zdrowia i innych osób w otoczeniu.
  • Smaruj się filtrem przeciwsłonecznym – nie tylko wtedy, gdy idziesz na plażę. Promienie słoneczne uszkadzają Twoją skórę.
  • Zmniejsz spożycie alkoholu.
  • Wysypiaj się – odpowiednia ilość snu pomaga zachować równowagę wszystkich układów w Twoim ciele. Funkcjonowanie mózgu, produkcja hormonów, równowaga pomiędzy ilością antyoksydantów i wolnych rodników oraz mnóstwo innych procesów zależy od ilości i jakości Twojego snu.
  • Zachowaj umiar w jedzeniu – według badań przejadanie się i ciągłe podjadanie wprawia Twoje ciało w stres oksydacyjny o wiele częściej niż przy jedzeniu małych porcji w odpowiednich odstępach. 

Brzmi ciężko do zrealizowania, wręcz niemożliwie? W następnym artykule dowiesz się o czymś, co pomoże Ci w bitwie o młodość i zdrowie.