Kwas dokozaheksaenowy (DHA) to jeden z kwasów Omega-3, tak samo, jak kwas...
Czytaj dalej...Na jaskrę choruje nawet 800 tysięcy Polaków, jednak połowa z nich nie ma o tym pojęcia. Choroba stopniowo niszczy nerwy wzrokowe i zmniejsza zakres widzenia aż do całkowitej ślepoty. Dowiedz się, jak rozpoznać jaskrę, nim będzie za późno i jakie są czynniki ryzyka. Poznaj wkład polskiej nauki w leczenie jaskry!
Krystyna ma 52 lata i pochodzi z Wrocławia. Od dzieciństwa nosi okulary, ponieważ źle widzi z daleka. Poza tym ma wysoki cholesterol i niedoczynność tarczycy. Ostatnio Krystynie pogorszył się wzrok, nawet okulary nie pomagają. Narzeka też na bóle głowy, które sięgają aż do oczu. Kobieta zrzuca to na stres w pracy i wiek. Córka Krystyny namówiła ją na wizytę u okulisty. Kobieta myślała, że dostanie receptę na mocniejsze szkła i zrobi sobie nowe okulary. Okulista jednak zdiagnozował u Krystyny jaskrę.
Jaskra to przewlekła i postępująca choroba, która kojarzona jest ze starszymi osobami. Jednak w Polsce jest aż 10 tysięcy chorych na jaskrę przed 29 rokiem życia. W 90% przypadków jaskra występuje w formie otwartego kąta przesączania, która objawia się:
Czynnikami ryzyka w jaskrze jest występowanie tej choroby w rodzinie, krótkowzroczność, stres, problemy z krążeniem, zbyt niskie ciśnienie krwi, zbyt duży poziom cholesterolu, niedoczynność tarczycy, cukrzyca, wiek po 35 roku życia, posiadanie cienkich rogówek i podwyższone ciśnienie w oku.
Ostatnio naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie i Polskiej Akademii Nauk w Warszawie odkryli lek, który hamuje postęp jaskry i daje chorym nadzieję na lepszą jakość życia – cytykolinę.
Do tej pory cytykolinę stosowano wyłącznie w neurologii, na chorych po udarach, z chorobą Alzheimera, Parkinsona lub z demencją. Jednak już 20 lat temu profesor Robert Rejdak doszedł do wniosku, że cytykolina zadziała również na chorych z jaskrą. Jego przekonanie wynikało z wiedzy na temat cytykoliny, która tak naprawdę nie jest lekiem, tylko nutraceutykiem. Co to znaczy? Nutraceutyki to naturalnie występujące składniki pożywienia, które znajdują zastosowanie w medycynie. Cytykolina jest formą choliny, której duże ilości są w lecytynie np. sojowej albo rzepakowej
Cytykolina w neurologii stosowana jest jako lek nootropowy, to znaczy zwiększający możliwości mózgu. U starszych osób poprawia koncentrację, pamięć, a często również i nastrój. W uproszeniu cytykolina hamuje, a czasem nawet cofa proces starzenia się mózgu.
Jednak cytykolinę w neurologii stosuje się w formie zastrzyków dożylnych lub domięśniowych. Profesor Rejdak wykazał się ogromną empatią i rozsądkiem i zadbał o to, aby chorzy na jaskrę, najczęściej starsi i schorowani, nie musieli regularnie jeździć do szpitala na zastrzyki. Taka forma leczenia wykluczyłaby z niego wiele osób i zwiększyła wydatki służby zdrowia. Być może leczenie jaskry cytykoliną w ogóle nie byłoby możliwe ze względu na koszty. A nawet jeśli byłoby możliwe, to nie miałoby szansy dotrzeć do tak dużej liczby osób, jak teraz.
Głównym problemem przy jaskrze jest zbyt wysokie ciśnienie w gałce ocznej, które uszkadza nerw wzrokowy. Jednak samo zmniejszenie ciśnienia daje ograniczone efekty. Naukowcy badali wiele substancji o potencjalnym działaniu leczniczym, jednak nie przynosiły one efektów albo miały zbyt dużo działań ubocznych. Natomiast wiele polskich i międzynarodowych badań wykazało, że cytykolina leczy uszkodzony nerw wzrokowy i ochrania go przed postępem jaskry. Lek działa niezależnie od tego, czy jest podawany w formie tabletki, zastrzyku czy kropli do oczu.
Przy wprowadzaniu nowego leku istnieją duże obawy na temat jego bezpieczeństwa. Jest to szczególnie istotne w przypadku osób starszych, które cierpią na wiele chorób i zażywają leki o różnym działaniu. Badania wykazały, że cytykolina jest bezpieczna i nie wywołuje skutków ubocznych.
Może zainteresować Cię także: Cytykolina i jej własciwości
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) to jeden z kwasów Omega-3, tak samo, jak kwas...
Czytaj dalej...Ektoina może stabilizować cząsteczki biologiczne za pomocą tzw. preferencyjnego wykluczania (preferential exclusion). Według...
Czytaj dalej...Często słyszysz, że nasza dieta powinna zawierać dużo antyoksydantów, których źródłami są m.in....
Czytaj dalej...