Choroby alergiczne wynikają z nadreaktywności układu immunologicznego. Specjaliści alarmują, że z każdą...
Czytaj dalej...W poprzedniej części cyklu dowiedziałeś się, jak działa ludzka odporność. Poznałeś również sposoby jej wsparcia, które w praktyce bywają trudne do wdrożenia. Chcemy Ci z tym pomóc, dlatego specjalnie dla Ciebie znaleźliśmy substancje naturalnie występujące w przyrodzie, które pozytywnie wpływają na pracę układu odpornościowego i nie tylko!
Wiemy już, że dobre bakterie jelitowe odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia. Badania pokazują, że tryliony przyjaznych mikroorganizmów, które znajdują się w ludzkich jelitach, sprawiają, że ktoś jest szczupły, wygląda młodo i cieszy się dobrą formą zarówno fizyczną, jak i psychiczną. Naukowcy sugerują, że jelita i dobre bakterie, które się w nim znajdują, współpracują, aby pokonywać pasożyty, wirusy i bakterie. Jednak aby przeżyć, przyjazne mikroorganizmy potrzebują pokarmu, czyli prebiotyków, którego źródłem jest błonnik.
Niestety, typowa zachodnia dieta, której popularność rośnie w Polsce, składa się głównie z nasyconych tłuszczy i cukru. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca jedzenie pomiędzy 25 a 29 gramów błonnika każdego dnia, ponieważ obniża to ryzyko cukrzycy typu II, choroby serca, udaru mózgu i raka okrężnicy. Jednak nie każdy rodzaj błonnika ma takie same właściwości. Jednym z tych rodzajów błonnika, które w badaniach okazały się skutecznym prebiotykiem, są nukleotydy.
W badaniu z 2018, nukleotydy nie dość, że zwiększały różnorodność i ilość dobrych bakterii, to jeszcze przyśpieszały reakcję odporności adaptacyjnej, o której pisaliśmy w poprzednim artykule. Szybsza reakcja układu odpornościowego oznacza, że będziesz krócej chorować… o ile w ogóle zauważysz, że Twoje ciało walczy z infekcją. Może być też tak, że organizm zatrzyma ją tak szybko, że nie zdąży się rozwinąć. To jednak niejedyna właściwość nukleotydów. Ze względu na swoje prebiotyczne działanie, nukleotydy wykazują skuteczność w leczeniu zespołu jelita drażliwego (IBS) i przyspieszają gojenie się ran.
Innym rodzajem prebiotyku jest fukoidan. Jego egzotyczna nazwa brzmi jak japoński wyraz i słusznie, ponieważ fukoidan pozyskiwany jest z alg brunatnych, które stanowią podstawę azjatyckiej kuchni. Lista prozdrowotnych właściwości fukoidanu jest imponująca, jednak to, co powinno Cię przede wszystkim zainteresować, jest jego wpływ na odporność.
Pamiętasz, jak w poprzednim artykule pisaliśmy o tym, jak działają szczepionki? W dużym skrócie: szczepionki przyśpieszają reakcję odporności adaptacyjnej. Badanie z 2013 roku wykazało, że osobom zaszczepionym na grypę zwiększa produkcję przeciwciał, co polepsza prewencyjne działanie szczepionki. To jednak nie koniec właściwości fukoidanu. Nawet jeśli dojdzie już do zarażenia się infekcją, fukoidan bezpośrednio niszczy bakterie i wirusy, zmniejsza stan zapalny związany z infekcją, a nawet działa przeciwbólowo. Zapomnij więc o „umieraniu” z powodu grypy, nawet w sezonie jesienno-zimowym. Fukoidan sprawi, że, o ile w ogóle zachorujesz, infekcja przejdzie szybko i bezboleśnie.
Jednak to nie koniec długiej listy zalet fukoidanu. Poza pozytywnym wpływem na układ odpornościowy fukoidan działa:
Oczywiście nukleotydy i fukoidan to nie jedyne substancje występujące w przyrodzie, które usprawnią pracę Twojego układu odpornościowego. Do innych należą probiotyki, witamina D3, kwasy Omega-3, cynk, witamina A i C.
Choroby alergiczne wynikają z nadreaktywności układu immunologicznego. Specjaliści alarmują, że z każdą...
Czytaj dalej...Sezon jesienno-zimowy to czas licznych infekcji, których chcemy uniknąć w każdy możliwy...
Czytaj dalej...Któż z rodziców nie przeżył przeziębienia u swojego dziecka? Pewnie wtedy zastanawiałaś...
Czytaj dalej...