Burak to lokalny superfood, chociaż niedoceniany. Robimy z niego barszcz czerwony, dodajemy...
Czytaj dalej...Już starożytni wiedzieli, że jest świetnym wsparciem stawów, doskonałym antyseptykiem, a do tego idealny suplementem dla sportowców – co jeszcze potrafi kadzidłowiec indyjski?
Boswellia serrata, bo tak brzmi łacińska nazwa kadzidłowca indyjskiego, to jedna z tych roślin, o jakiej wspaniałych właściwościach ludzkość wiedziała w zasadzie od zarania dziejów. Teraz, w XXI wieku liczne badania potwierdzają jego bardzo ciekawe właściwości.
Być może wielu z Was to delikatnie zaskoczy – boswellia serrata to drzewo. Co prawda niezbyt duże (góra średniej wielkości), ale za to bardzo charakterystyczne. Wyróżnia się szarawą korą. Występuje w klimacie raczej suchym. Moc kadzidłowca tkwi w wydzielanej przez niego żywicy, tzw. olibanum.
Kadzidłowiec był wykorzystywany w medycynie od wieków. Co ciekawe, na początku w formie… kadzidła. Używano go w postaci olejków, którymi okadzano chorych oraz pomieszczenia. Kadzidłowiec ma odświeżający cytrusowy zapach i z tej racji był również wykorzystywany w rytuałach religijnych.
Wspomina o nich najstarsza „sztuka” medyczna świata, ajurweda. I mówi same dobre rzeczy. Kadzidłowiec był wykorzystywany w leczeniu przeróżnych bólów kostnych i niedomagań układu ruchu oraz szerzej – stanów zapalnych.
Do tego stosowano go w przypadku chorób związanych z układem oddechowym, zwłaszcza nieżytów gardła. Boswellia serrata miał być także doskonałym panaceum na lęki, nerwice i stany depresyjne.
Współczesna nauka potwierdziła te właściwości kadzidłowca indyjskiego i – mało tego – odkryła kolejne, jak i znalazła dla nich zastosowanie.
Liczne badania skupione na działaniu boswellia serrata wykazały, że żywica tej rośliny to prawdziwa kopalnia prozdrowotnych właściwości. Odpowiadają za to tzw. kwasy bosweliowe.
Kadzidłowiec indyjski, a dokładnie jego żywica – olibanum – lub jej ekstrakt, znalazł swoje zastosowanie w wielu kompleksowych suplementach, co, biorąc pod uwagę wszechstronne właściwości tej cennej rośliny, nie powinno nikogo dziwić.
Standaryzacja kwasów bosweliowych w takim produkcie i jego wysoka jakość gwarantują szybkie przekonanie się o cennych właściwościach zdrowotnych kadzidłowca indyjskiego, który – stosowany z rozsądkiem – stanowi skuteczne wsparcie profilaktyki naszego zdrowia.
ZOBACZ TAKŻE:
Burak to lokalny superfood, chociaż niedoceniany. Robimy z niego barszcz czerwony, dodajemy...
Czytaj dalej...Afrodyzjaki, zawdzięczające swoją nazwę greckiej bogini miłości Afrodycie, to różnorodne substancje, które...
Czytaj dalej...Praca zdalna, zajęcia online, oglądanie filmów czy przeglądanie portali społecznościowych sprawia, że...
Czytaj dalej...