Kolagen a peptydy kolagenowe
Kolagen jest białkiem naturalnie występującym i syntetyzowanym w organizmie człowieka. Stanowi około 30% wszystkich białek organizmu. To jeden ze składników tkanki łącznej, podstawowy element budulcowy tkanek, mięśni, stawów, chrząstek, naczyń krwionośnych oraz skóry.
Kolagen zbudowany jest z aminokwasów, które łączą się w długie łańcuchy zwane peptydami. W kolagenie występują trzy łańcuchy peptydowe, gdzie każdy zbudowany jest z ok. 1050 aminokwasów, głównie proliny, hydroksyproliny, glicyny i hydroksylizyny. Tworzące się między aminokwasami wiązania wodorowe, sprawiają, że łańcuchy są krótsze i nadają kolagenowi kształt potrójnie skręconej helisy.
Kolagen z racji dość dużych rozmiarów jest trudno przyswajany i w większości zostaje usunięty z organizmu. Aby tego uniknąć, stosuje się kolagen poddany hydrolizie, czyli procesowi „pocięcia” dużej cząsteczki białka na mniejsze fragmenty, jakimi są peptydy kolagenowe. Ich mniejsze rozmiary pozwalają na łatwiejszy rozkład przez układ pokarmowy do dipeptydów (zbudowane z dwóch aminokwasów), tripeptydów (zbudowane z trzech aminokwasów) i wolnych aminokwasów oraz ich przenikanie do krwioobiegu, skąd trafiają w docelowe miejsca.
Właściwości kolagenu
Cząsteczki kolagenu w organizmie mogą łączyć się ze sobą w większe struktury, tworząc tzw. włókna kolagenowe cechujące się dużą elastycznością i odpornością na uszkodzenia np. pęknięcia. W skórze, chrząstkach, stawach czy tkankach tworzą sieć stanowiącą element podporowy (budulcowy), a także zapewniają wytrzymałość mechaniczną. Dodatkowo kolagen odpowiada za wiązanie wody w tkankach oraz bierze udział w procesach gojenia ran.
Kolagen w organizmie naturalnie syntetyzują (wytwarzają) fibroblasty – komórki znajdujące się głównie w skórze, dzięki czemu jest on stale wymieniany na nowy. Jednak wraz z wiekiem aktywność fibroblastów zaczyna spadać i już po 25. roku życia można zacząć zauważać pierwsze oznaki osłabienia ich funkcji. Dochodzi do zmniejszania syntezy kolagenu, przez co skóra traci elastyczność, pojawiają się pierwsze zmarszczki i suchość skóry, a praca stawów ulega pogorszeniu. Z roku na rok produkcja kolagenu w organizmie spada o
1-1,5%, aż do ok. 60. roku życia, kiedy synteza zostaje całkowicie zatrzymana. Na aktywność fibroblastów wpływają również zmiany hormonalne występujące w okresie menopauzy oraz styl życia np. palenie papierosów, nadmierna ekspozycja na słońce.
W związku ze zmniejszającą się ilością kolagenu w organizmie warto uzupełniać jego braki poprzez spożywanie produktów bogatych w kolagen tj. galareta z nóżek wieprzowych lub kurzych. Jednak samo stosowanie diety bogatej w kolagen może być niewystarczające, dlatego warto sięgnąć po kolagen do picia.
Jak działa kolagen do picia?
Kolagen do picia zawiera hydrolizowaną formę kolagenu, czyli białko, które zostało podzielone na mniejsze fragmenty (peptydy kolagenowe) łatwiejsze do rozłożenia przez układ pokarmowy. W wyniku rozkładu do organizmu trafiają aminokwasy, niezbędne do tworzenia nowych włókien kolagenowych.
Hydrolizowana forma kolagenu wpływa pośrednio na jego syntezę. Przenikające do układu krwionośnego aminokwasy (szczególnie hydroksyprolina), docierają do znajdujących się w organizmie komórek fibroblastów (komórek skóry), pobudzając je do syntezy kolagenu i elastyny, tworzące włókna kolagenowe. Powstałe w układzie pokarmowym w wyniku hydrolizy pojedyncze aminokwasy, stanowią elementy niezbędne do powstania cząsteczki kolagenu. Równocześnie zmniejszana jest aktywność kolagenazy, czyli enzymu odpowiadającego za rozkład kolagenu w organizmie.
Na co stosować kolagen do picia?
Kolagen do picia stosowany jest w celu poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci oraz uzupełnienia składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania stawów, których ilość wraz z wiekiem maleje. Preparaty z kolagenem wzbogacane są o dodatkowe składniki mające wspierać działanie kolagenu.
Kolagen do picia na włosy, skórę i paznokcie
Zmniejszająca się wraz z wiekiem ilość kolagenu powoduje zmniejszenie elastyczności i sprężystości skóry oraz spadku jej poziomu nawodnienia. Skóra staje się szorstka, a na jej powierzchni pojawiają się drobne wgłębienia, czyli zmarszczki, które pogłębiają się wraz z upływem czasu. Kolagen do picia sprzyja poprawie elastyczności i nawodnieniu skóry oraz spowalnia proces tworzenia się zmarszczek, jednocześnie wspierając redukcję tych już występujących.
Kolagen korzystnie wpływa również na paznokcie, zapobiegając łamaniu i rozdwajaniu oraz wzmacnia ich strukturę. W przypadku włosów pochodzące z kolagenu aminokwasy odżywiają cebulki włosów, poprawiając ich kondycję i zapobiegając wypadaniu. Dodatkowo kolagen stymuluje wzrost włosów i paznokci.
Wybierając kolagen, mający poprawić kondycję włosów, skóry i paznokci warto znaleźć ten, który w swoim składzie będzie zawierał witaminę C. Witamina C dostarcza niezbędnych składników do procesu przekształcania prokolagenu w kolagen właściwy. Oprócz witaminy C kolagen do picia może być wzbogacony w substancje wspierające odbudowę i ochronę np. kwas hialuronowy, biotyna, niacyna, witaminy A i E, cynk czy selen.
Kolagen do picia na stawy
Kolagen, jako jeden z elementów budulcowych chrząstki, odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu stawów. Dostarczone do organizmu aminokwasy z kolagenu stanowią substrat do budowy chrząstki stawowej, dzięki której możliwe jest bezbolesne i płynne poruszanie się kości względem siebie w obrębie torebki stawowej.
W celu regeneracji stawów dobrze będzie wybrać kolagen w połączeniu z siarczanem chondroityny i glukozaminą, będącymi składnikami chrząstki i mazi stawowej, oraz witaminą C.
Jaki kolagen do picia wybrać?
Kolagen może być pozyskiwany ze skór ścięgien i kości bydła, wieprzowiny oraz ryb. Ze względu na swoje właściwości w preparatach najczęściej umieszczany jest kolagen rybi.
Kolagen rybi do picia
Kolagen rybi do picia w przeciwieństwie do innych kolagenów pochodzenia zwierzęcego wyróżnia się największym podobieństwem w budowie do naturalnego kolagenu występującego w organizmie człowieka. Posiada również mniejszą masę cząsteczkową niż kolagen bydlęcy czy wieprzowy, dzięki czemu jego przyswajalność jest większa.
Dodatkowym atutem kolagenu rybiego jest jego mniejsze usieciowanie. To sprawia, że łatwiej się rozpuszcza i lepiej przyswaja w organizmie. Kolagen wieprzowy lub bydlęcy ulega procesowi „starzenia”, podczas którego dochodzi do jego zagęszczenia, utrudniając tym samym rozpuszczanie. Zjawiska tego nie obserwuje się w kolagenie rybim.
Warto również podkreślić, że kolagen z ryb otrzymuje się delikatnymi metodami, które nie powodują jego uszkodzenia czy zmian właściwości. Dla porównania, aby otrzymać białko, skórę bydła lub wieprzu należy poddać silnej obróbce termicznej, co może spowodować denaturację białka, a w efekcie jego straty.
Efekty stosowania kolagenu do picia
Widoczne efekty stosowania kolagenu do picia pojawiają się po trzech miesiącach regularnej suplementacji. Największe zmiany zauważa się w obrębie skóry, włosów i paznokci.
Skóra staje się bardziej miękka i nawilżona, zmniejsza się widoczność zmarszczek, a także widać wyraźną poprawę w ilości pojawiających się krostek czy wyprysków, szczególnie u osób borykających się z trądzikiem. Paznokcie stają się twardsze i mocniejsze, co osłabia ich podatność na pękanie i rozdwajanie. W przypadku włosów stają się one mocniejsze, bardziej odżywione i mniej kruche.
Dodatkowo wyraźnie zauważa się przyspieszony wzrost paznokci i włosów oraz pojawienie się na głowie tzw. baby hair, czyli nowo wyrośniętych włosów.
Jak stosować kolagen do picia?
Kolagen do picia występuje w postaci proszku rozpuszczalnego w wodzie umieszczonego w wygodnych saszetkach. Zawartość saszetki należy rozpuścić w 200 ml letniej wody i wypić bezpośrednio po przygotowaniu.
Ilość kolagenu w saszetce pozwala na spożywanie zawartości zaledwie jednej saszetki dziennie, co dla wielu osób jest sporym ułatwieniem, gdyż nie muszą pamiętać o powtórnej suplementacji w ciągu dnia. Warto zaznaczyć, że kolagen można przyjmować o dowolnej porze dnia, w zależności od preferencji.
Przeciwwskazania do stosowania kolagenu do picia
Przeciwwskazaniami do stosowania kolagenu jest nadwrażliwość na sam kolagen lub inną substancję znajdującą się w składzie danego preparatu.
Kolagen do picia w ciąży
Obecnie brakuje wystarczających badań, które potwierdzałyby bezpieczeństwo stosowania kolagenu w okresie ciąży. Z tego względu nie zaleca się stosowania preparatów zawierających kolagen w okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią.
Kolagen do picia skutki uboczne
Skutkami ubocznymi picia kolagenu, występującymi bardzo rzadko mogą być:
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego: ból brzucha, biegunka, niestrawność;
- bóle i zawroty głowy,
- wysypka.
Może zainteresować Cię także: Ektoina w kosmetykach. Za co kocha ją Twoja skóra?