„Najtrudniejszy pierwszy krok” głosi refren słynnej piosenki. Słowa te są prawdziwe również...
Czytaj dalej...Od dawna dużo się mówi o prozdrowotnych właściwościach kwasów Omega-3, ich pozytywnym wpływie na mózg, serce i inne organy. Jednak czy wszystkie rodzaje kwasów Omega-3 są zdrowe, a Omega-6 nie? Jakie mają działanie, czym się różnią i kiedy warto sięgnąć po każdy z nich? Zapraszamy do lektury o kwasach EPA, DHA, ALA i GLA.
Kwasy Omega-3 są rodzajem tłuszczu wielonienasyconego. Nazywa się je niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, ponieważ z jednej strony są konieczne dla zachowania zdrowia, ale z drugiej Twój organizm nie potrafi ich samodzielnie wyprodukować (w przeciwieństwie do np. hormonów). Dlatego musisz je pozyskać z diety.
Zwykle tłuszcz stanowi źródło energii i nic więcej, jednak kwasy Omega-3 pełnią wiele ważnych funkcji, takich jak zmniejszanie stanu zapalnego, wspieranie zdrowia układu krążenia i prawidłowego funkcjonowania mózgu. Niedobór kwasów Omega-3 prowadzi do różnych problemów, takich jak niższy poziom inteligencji, depresja, choroba serca, artretyzm, nowotwory i inne.
Kwas eikozapentaenowy (EPA) jest kwasem tłuszczowym. Jego głównie źródło stanowią ryby, takie jak makrela, śledź, tuńczyk, łosoś i wątroba dorsza. Kwas EPA znajduje zastosowanie przy chorobie wieńcowej, zapobieganiu i leczeniu zawałów serca oraz zmniejszaniu poziomu trójglicerydów. Poza tym wiele badań donosi o jego skuteczności przy chorobach i zaburzeniach psychicznych, takich jak ADHD, schizofrenia, zaburzenia osobowości, choroba Alzheimera czy depresja.
Kwasy EPA stosuje się również przy problemach z prawidłowym widzeniem u osób starszych (zwyrodnieniu plamki żółtej), łuszczycy, astmie, mukowiscydozie i cukrzycy. U osób z nowotworami, takimi jak nowotwór płuc czy rak prostaty, kwasy EPA pomagają zachować odpowiednią masę ciała i zmniejszają skutki uboczne chemioterapii.
Z kolei kobiety za pomocą kwasu EPA zwalczają objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca, obniżają ciśnienie podczas zagrożonej ciąży i zmniejszają ryzyko opóźnionego rozwoju u niemowląt (biorąc kwas EPA jeszcze w czasie ciąży).
Kwasy EPA wraz z kwasami DHA (kwasem dokozaheksaenowym) zapobiegają chorobom serca i zmniejszają arytmię. Poza tym pomagają na astmę, nowotwory, problemy z miesiączkowaniem, katar sienny, chorobę płuc, toczeń i autoimmunologiczną chorobę nerek.
Połączenie kwasu EPA z kwasem DHA stosuje się w bólach migrenowych głowy u nastolatków, infekcjach skóry, przy wysokim poziomie cholesterolu, nadciśnieniu, łuszczycy, zespole Behçeta, chorobie Raynauda, reumatoidalnym zapaleniu stawów, chorobie Crohna i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.
Ten najpowszechniejszy rodzaj kwasów Omega-3 występuje obficie w produktach roślinnych. Niestety, nie jest aktywny biologicznie – to znaczy nie ma żadnych pozytywnych właściwości, dopóki nie zostanie zamieniony w kwas EPA lub DHA. Proces ten jest bardzo nieefektywny – tylko 1-10% kwasu Alfa-Linolenowego zamienia się w EPA, a tylko 0,5-5% w DHA.
Co więcej, stopień konwersji (to, jako procent zamieni się w kwas EPA lub DHA) zależy od wielu czynników, takich jak poziom miedzi, wapnia, magnezu, cynku, żelaza, witamin B6 i B7. Współczesna dieta, a w szczególności wegetarianizm, prowadzą to niedoborów tych składników odżywczych. Przewaga nasyconych kwasów Omega-6 we współczesnej diecie również negatywnie wpływa na konwersję ALA w EPA i DHA.
Kwas gamma-linolenowy jest rodzajem kwasu Omega-6, jednak pomimo tego posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Od wieków używa się go jako ludowego lekarstwa na wiele dolegliwości. Z tego względu kwas GLA zyskał nazwę „królewskiego lekarstwa na wszystko”. Jego główne źródło stanowią nasiona wiesiołka.
Kwas GLA, podobnie jak kwasy EPA i DHA, zmniejsza stan zapalny. Z tego względu znajduje zastosowanie w łuszczycy, egzemie (m.in. atopowym zapaleniu sóry), reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz przy polipach w jamie ustnej.
Stosowany jest jako środek na wysoki cholesterol, chorobę serca, zespół metaboliczny, problemy z nerwami związane z cukrzycą, ADHD, depresję, depresję poporodową, zespół przewlekłego zmęczenia (CFS) i katar sienny. Znajduje również zastosowanie w zapobieganiu nowotworów i zwiększaniu leczniczego działania leków antynowotworowych w leczeniu raka piersi.
Łącząc kwasy EPA, DHA i GLA, zachowujesz równowagę pomiędzy kwasami Omega-3 a Omega-6 i czerpiesz pełnię korzyści z ich prozdrowotnych właściwości.
„Najtrudniejszy pierwszy krok” głosi refren słynnej piosenki. Słowa te są prawdziwe również...
Czytaj dalej...Zespół policystycznych jajników (PCOS, polycystic ovary syndrome) jest najczęstszym schorzeniem endokrynologicznym u...
Czytaj dalej...Inozytol to substancja, która naturalnie znajduje się w owocach cytrusowych i innych...
Czytaj dalej...