Czym są kwasy Omega-3, takie jak EPA i DHA
Kwasy Omega-3 są rodzajem tłuszczu wielonienasyconego. Nazywa się je niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, ponieważ z jednej strony są konieczne dla zachowania zdrowia, ale z drugiej Twój organizm nie potrafi ich samodzielnie wyprodukować (w przeciwieństwie do np. hormonów). Dlatego musisz je pozyskać z diety.
Zwykle tłuszcz stanowi źródło energii i nic więcej, jednak kwasy Omega-3 pełnią wiele ważnych funkcji, takich jak zmniejszanie stanu zapalnego, wspieranie zdrowia układu krążenia i prawidłowego funkcjonowania mózgu. Niedobór kwasów Omega-3 prowadzi do różnych problemów, takich jak niższy poziom inteligencji, depresja, choroba serca, artretyzm, nowotwory i inne.
Działanie i zastosowanie kwasu EPA i DHA
Kwas eikozapentaenowy (EPA) jest kwasem tłuszczowym. Jego głównie źródło stanowią ryby, takie jak makrela, śledź, tuńczyk, łosoś i wątroba dorsza. Kwas EPA znajduje zastosowanie przy chorobie wieńcowej, zapobieganiu i leczeniu zawałów serca oraz zmniejszaniu poziomu trójglicerydów. Poza tym wiele badań donosi o jego skuteczności przy chorobach i zaburzeniach psychicznych, takich jak ADHD, schizofrenia, zaburzenia osobowości, choroba Alzheimera czy depresja.
Kwasy EPA stosuje się również przy problemach z prawidłowym widzeniem u osób starszych (zwyrodnieniu plamki żółtej), łuszczycy, astmie, mukowiscydozie i cukrzycy. U osób z nowotworami, takimi jak nowotwór płuc czy rak prostaty, kwasy EPA pomagają zachować odpowiednią masę ciała i zmniejszają skutki uboczne chemioterapii.
Z kolei kobiety za pomocą kwasu EPA zwalczają objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca, obniżają ciśnienie podczas zagrożonej ciąży i zmniejszają ryzyko opóźnionego rozwoju u niemowląt (biorąc kwas EPA jeszcze w czasie ciąży).
Kwasy EPA wraz z kwasami DHA (kwasem dokozaheksaenowym) zapobiegają chorobom serca i zmniejszają arytmię. Poza tym pomagają na astmę, nowotwory, problemy z miesiączkowaniem, katar sienny, chorobę płuc, toczeń i autoimmunologiczną chorobę nerek.
Połączenie kwasu EPA z kwasem DHA stosuje się w bólach migrenowych głowy u nastolatków, infekcjach skóry, przy wysokim poziomie cholesterolu, nadciśnieniu, łuszczycy, zespole Behçeta, chorobie Raynauda, reumatoidalnym zapaleniu stawów, chorobie Crohna i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.
Kwasy ALA – dlaczego nie warto się nimi interesować
Ten najpowszechniejszy rodzaj kwasów Omega-3 występuje obficie w produktach roślinnych. Niestety, nie jest aktywny biologicznie – to znaczy nie ma żadnych pozytywnych właściwości, dopóki nie zostanie zamieniony w kwas EPA lub DHA. Proces ten jest bardzo nieefektywny – tylko 1-10% kwasu Alfa-Linolenowego zamienia się w EPA, a tylko 0,5-5% w DHA.
Co więcej, stopień konwersji (to, jako procent zamieni się w kwas EPA lub DHA) zależy od wielu czynników, takich jak poziom miedzi, wapnia, magnezu, cynku, żelaza, witamin B6 i B7. Współczesna dieta, a w szczególności wegetarianizm, prowadzą to niedoborów tych składników odżywczych. Przewaga nasyconych kwasów Omega-6 we współczesnej diecie również negatywnie wpływa na konwersję ALA w EPA i DHA.
Działanie i zastosowanie kwasu GLA
Kwas gamma-linolenowy jest rodzajem kwasu Omega-6, jednak pomimo tego posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Od wieków używa się go jako ludowego lekarstwa na wiele dolegliwości. Z tego względu kwas GLA zyskał nazwę „królewskiego lekarstwa na wszystko”. Jego główne źródło stanowią nasiona wiesiołka.
Kwas GLA, podobnie jak kwasy EPA i DHA, zmniejsza stan zapalny. Z tego względu znajduje zastosowanie w łuszczycy, egzemie (m.in. atopowym zapaleniu sóry), reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz przy polipach w jamie ustnej.
Stosowany jest jako środek na wysoki cholesterol, chorobę serca, zespół metaboliczny, problemy z nerwami związane z cukrzycą, ADHD, depresję, depresję poporodową, zespół przewlekłego zmęczenia (CFS) i katar sienny. Znajduje również zastosowanie w zapobieganiu nowotworów i zwiększaniu leczniczego działania leków antynowotworowych w leczeniu raka piersi.
Łącząc kwasy EPA, DHA i GLA, zachowujesz równowagę pomiędzy kwasami Omega-3 a Omega-6 i czerpiesz pełnię korzyści z ich prozdrowotnych właściwości.