Cysteina należy do częściowo niezbędnych aminokwasów. Nazywa się ją w ten sposób,...
Czytaj dalej...Choroby narządu wzroku zaliczane są do tzw. chorób cywilizacyjnych. Problemy tego rodzaju nie są już domeną pacjentów starszych, ale dotyczą praktycznie każdej grupy wiekowej, coraz częściej dzieci i młodych dorosłych. Według badań epidemiologicznych na zaburzenia widzenia cierpi ok. 20 proc. dzieci przed ukończeniem 14. roku życia oraz 60 proc. populacji po 16. roku życia. Dlatego profilaktyka chorób oczu nabiera obecnie szczególnego znaczenia. Jak chronić narząd wzroku? Co robić, by uniknąć zachorowania?
DOBRZE CIĘ WIDZIEĆ!
Profilaktyka chorób oczu polega na eliminowaniu lub ograniczaniu modyfikowalnych czynników ryzyka, czyli czynników, które sprzyjają zachorowaniu, ale zależą od nas (np. tryb życia, nawyki żywieniowe).
Na szeroko rozumianą profilaktykę chorób oczu składają się m.in.:
Działania profilaktyczne, mające na celu zdrowie i ochronę narządu wzroku, należy podejmować jak najwcześniej.
Skuteczna profilaktyka chorób oczu obejmuje ochronę przed szkodliwymi skutkami stresu oksydacyjnego. Zaburzenie fizjologicznej (naturalnej) równowagi między generowaniem a neutralizowaniem reaktywnych form tlenu (ROS) grozi ich nadprodukcją.
Nadmiar ROS, które reagują z białkami, lipidami i DNA, uszkadza struktury komórkowe i inicjuje procesy zapalne. ROS mogą modyfikować strukturę chemiczną związków, które są organizmowi niezbędne do przebiegu wielu procesów fizjologicznych.
Przewlekły stres oksydacyjny przyspiesza procesy starzenia tkanek i przyczynia się do stanów chorobowych i patologicznych (jak zapalenia, nowotwory, zaburzenia krążenia, zaburzenia neurologiczne, cukrzyca). W ich przebiegu może dojść do uszkodzenia narządu wzroku (retinopatia cukrzycowa, guzy oczodołu – pierwotne i wtórne, niedrożność żył siatkówki).
Dieta dla zdrowych oczu powinna zatem uwzględniać różnorodne związki antyoksydacyjne (przeciwutleniające), w tym:
Sprawdź, 7 produktów, które ochronią Twój wzrok
Prawidłowe widzenie w dużym stopniu zależy od fotoreceptorów, czyli specjalnych, światłoczułych receptorów siatkówki oka, które pochłaniają światło. Kwasy omega-3 znajdują się w błonach zewnętrznych segmentów fotoreceptorów i wspierają procesy odnowy tych struktur. Jeśli ich podaż jest niewystarczająca, procesy te mogą ulec zaburzeniu. Udowodniono ponadto, że kwasy omega-3 zwiększają przeżycie fotoreceptorów.
Wyniki badań wskazują, że kwasy omega-3 (zwłaszcza DHA) ograniczają obszar uszkodzenia siatkówki, jeśli dojdzie do jej niedokrwienia i niedotlenienia. Kwasy omega-3 regulują stężenie cytokin, które w nadmiarze promują przejście reakcji zapalnej w fazę chroniczną, sprzyjają miażdżycy, nowotworom i chorobom o podłożu autoimmunologicznym.
Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem należy do najczęstszych przyczyn utraty widzenia centralnego; na świecie cierpi na nią 25 mln osób, w Polsce – 1,2 mln. Prognozy nie są optymistyczne – w ciągu najbliższych dwóch dekad liczba chorych zwiększy się trzykrotnie.
Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD, age-related macular degeneration) odnosi się do przewlekłej, postępowej choroby siatkówki centralnej (plamki). Zagęszczenie fotoreceptorów w plamce jest szczególnie duże – to niewielka, ale bardzo wyspecjalizowana część siatkówki, która umożliwia tzw. widzenie precyzyjne. Dzięki niepozornej plamce rozróżniamy kolory, twarze, czytamy.
Jej zwyrodnienie najczęściej wiąże się z wiekiem, procesami starzenia tkanek i zmianami miażdżycowymi, które rozwijają się w drobnych naczynkach dostarczających siatkówce tlen i składniki odżywcze.
Zgodnie z wytycznymi Polskiego Towarzystwa Okulistycznego (PTO), opracowanymi na podstawie zaleceń Royal College of Ophthalmologists, profilaktyka zwyrodnienia plamki żółtej obejmuje w szczególności:
Może zainteresować Cię także: Neurodegeneracyjne choroby oczu – jak je leczyć?
Cysteina należy do częściowo niezbędnych aminokwasów. Nazywa się ją w ten sposób,...
Czytaj dalej...Żelazo jest potrzebne do wytwarzania hemoglobiny, białka, które znajduje się w czerwonych...
Czytaj dalej...Krzem to jeden z najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków na Ziemi – zajmuje drugie...
Czytaj dalej...