Na czym polega trawienie?
Aby wiedzieć, jak sobie pomóc w razie problemów z trawieniem, warto zrozumieć, na czym ono polega oraz jakie są jego poszczególne etapy. Nie jest to bowiem tak prosty i szybki proces, jak by się nam mogło wydawać. W końcu trawienie warunkuje nasze życie – bez niego nie moglibyśmy przetrwać (z tego też powodu tak ważne jest, by zawsze w chorobach przebiegających ze słabym apetytem lub problemami ze strony układu pokarmowego, jeszcze bardziej zadbać o odpowiednie odżywienie organizmu właściwym pokarmem).
Trawienie z biochemicznego punktu widzenia to proces polegający na hydrolizie – czyli rozkładzie złożonych związków zawartych w pożywieniu, na prostsze, które mogą zostać wchłonięte w odpowiednich miejscach w układzie pokarmowym. Trawienie nie mogłoby przebiegać bez udziału wody (stąd nazwa: hydro-liza), a także enzymów trawiennych, czyli swego rodzaju elementów wspomagających. Za odpowiedni przebieg procesów trawienia odpowiadają: układ pokarmowy i gruczoły trawienne; w procesie tym biorą udział przede wszystkim:
- jama ustna i język,
- ślinianki,
- gardło,
- przełyk,
- żołądek,
- wątroba,
- trzustka,
- pęcherzyk żółciowy,
- dwunastnica i jelito cienkie,
- jelito grube i odbytnica wraz z otworem odbytowym.
Dzięki różnym funkcjom reprezentowanym przez poszczególne powyższe elementy układu pokarmowego, w procesie trawienia można wyróżnić:
- trawienie mechaniczne – głównie w jamie ustnej, po rozdrobnieniu pokarmu zębami i językiem, zaczyna działać na niego ślina, w której zawarta jest część enzymów trawiennych;
- trawienie chemiczne/fizyczne/enzymatyczne – odbywa się głównie w dalszych elementach układu pokarmowego – żołądku, jelicie; przebiega za sprawą enzymów: amylaz (trawiących węglowodany), peptydaz (trawiących białko) i lipaz (trawiących tłuszcze).
Co się dzieje ze strawionym pokarmem?
W skrócie – daje on nam życie! A w mniejszym skrócie – proste związki powstałe z rozkładu węglowodanów, białek i tłuszczy zostają wchłonięte w jelicie poprzez tak zwane kosmki jelitowe (wypustki w ścianie jelita), do krwi. W taki oto sposób służą one całemu organizmowi jako „paliwo”. Ale co robić, gdy układ trawienny nie domaga? Jak sobie pomóc?
Herbata na trawienie, a może gotowy zestaw enzymów? Co pomoże?
Trawienie pokarmu może zostać zaburzone przez wiele czynników. Mogą to być na przykład:
- słabe nawodnienie i/lub za małe/za duże spożycie błonnika (co powoduje spowolnienie ruchów jelit, zaczopowanie ich, a w konsekwencji zaparcie),
- mało ruchu, długi czas w pozycji siedzącej,
- nadmierna objętość posiłku,
- niedomaganie gruczołów wydzielających enzymy trawienne (np. trzustki, wątroby).
Zanim sięgniesz po suplementy lub leki wspomagające trawienie (o czym przeczytasz za chwilę), najpierw zwróć uwagę czy przestrzegasz tych zasad zdrowego trawienia:
- Jesz 5-6 niewielkich posiłków w ciągu dnia, w regularnych odstępach oraz nie jesz bezpośrednio przed snem;
- Wypijasz około 2-2,5 litra płynów dziennie;
- Spożywasz produkty bogate w błonnik (pełnoziarniste);
- Starasz się unikać potraw smażonych, tłustych, a także słodkości i alkoholu;
- Codziennie się ruszasz przez co najmniej 30 minut (np. spacerujesz).
Jeśli te „naturalne” sposoby na trawienie pokarmu są Ci znane (i przez Ciebie wykorzystywane), a jednak nadal borykasz się z kłopotami z trawieniem – możesz sięgnąć po dodatkowe rozwiązania:
Zioła i herbaty na trawienie – wykorzystaj napary z takich ziół, jak na przykład: krwawnik, mniszek, mięta, melisa, karczoch;
Ekstrakty ziołowe w formie suplementów, na przykład kapsułki z ekstraktem z karczocha, z sylimaryną, z enzymami roślinnymi (jak bromelaina, papaina);
Suplementy z enzymami – zarówno roślinnymi, jak i trawiennymi. W tym miejscu warto zapamiętać nazwę konkretnego preparatu – suplementu DPP PLUS marki Solinea. To preparat w formie kapsułki – a więc bardzo łatwej do połknięcia i szybko działającej w układzie pokarmowym. Zawiera kompleks enzymów trawiennych – amylaz, proteinaz i lipaz, a także dodatek enzymów roślinnych z ananasa i papai (bromelaina, papaina). Całość dopełnia ekstrakt z kopru włoskiego, który wspomaga układ pokarmowy, zmniejszając produkcję gazów, niwelując wzdęcia, wzmagając produkcję żółci. W jaki sposób działa ten produkt? Wraz z nim dostarczamy sobie dawkę enzymów trawiennych, które bezpośrednio w układzie pokarmowym zwiększają dostępną pulę naszych własnych enzymów. DPP PLUS działa więc wspomagająco na procesy trawienia, zwiększając ich wydajność i skuteczność. A przy tym jest to produkt o niesamowicie przemyślanym i konkretnym składzie. Warto spróbować!