Słód jęczmienny na laktację – co to jest?
Słód jęczmienny to od dawna znany produkt pochodzenia naturalnego, o cennych, unikatowych właściwościach. Słód jęczmienny na laktację to nic innego, niż wysuszone ziarna jęczmienia, które zostały poddane procesowi kiełkowania, czyli inaczej mówiąc – słodowania. Proces ten pozwala na wytworzenie specjalnych substancji, w tym pektyn i beta-glukanu, który warunkuje działanie laktogenne słodu.


Właściwości słodu jęczmiennego były znane już w pierwszej połowie XX wieku. Zauważono bowiem, że u kobiet, które spożywały piwo wzrastał poziom prolaktyny, a więc hormonu pobudzającego laktację. Od wielu lat w społeczeństwie krąży również przekonanie o laktogennym działaniu piwa bezalkoholowego. Obserwacje te skłoniły to zbadania tego procesu, o czym więcej przeczytamy w kolejnych akapitach tego artykułu.
Galaktogogi na pobudzenie laktacji
Galaktogogi to substancje pochodzenia naturalnego lub środki pochodzenia farmakologicznego, które działają poprzez pobudzanie laktacji. Ich działanie polega przede wszystkim na pobudzaniu wydzielania prolaktyny, a więc hormonu stymulującego proces laktacji. Wielu różnym ziołom i produktom pochodzenia naturalnego przypisywane jest działanie pobudzające laktację. Zalicza się do nich między innymi koper włoski, czarnuszkę, mniszka lekarskiego, melisę czy lipę.
Należy mieć jednak świadomość, że ich spożycie (szczególnie w nadmiernej ilości) może wiązać się również z występowaniem działań niepożądanych. Działanie wielu z tych substancji nie zostało potwierdzone w badaniach naukowych, a ich bezpieczeństwo nie jest w pełni udokumentowane. Ponadto, zioła i substancje w nich zawarte mogą wchodzić w interakcje z przyjmowanymi przez pacjentkę lekami. Dlatego wprowadzanie do swojej diety nowych substancji pochodzenia naturalnego powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym.
Może zainteresować Cię także: Problemy z laktacją – co może pomóc?
Słód jęczmienny na laktację jak powstaje?
Prawidłowy sposób wytwarzania słodu jęczmiennego jest skrupulatnie kontrolowany. Konieczna jest bowiem odpowiednia selekcja ziaren, które będą następnie poddane namaczaniu (a więc maceracji). Proces ten trwa około 48 godzin. W następnym etapie ziarna kiełkują, a proces kiełkowania trwa około 4-6 dni. Kiełkowanie musi zostać w konkretnym momencie przerwane (wtedy gdy kiełki osiągną określoną, pożądaną długość). Następnie ziarna są suszone w odpowiedniej temperaturze oraz konieczne jest usunięcie powstałych kiełków.
Proces słodowania pozwala na uaktywnienie specjalnych enzymów, które odpowiedzialne są za przekształcenie zawartej w ziarnach skrobi (czyli wielocukru zapasowego roślin) w cukry proste (monocukry) i polisacharydy, w tym te o właściwościach pobudzających laktację.
Czy słód jęczmienny jest zdrowy?
Słód jęczmienny na laktację to produkt pochodzenia naturalnego, który nie tylko wspiera proces laktacji, ale ma również inne, pozytywne właściwości. Po pierwsze, wspiera perystaltykę przewodu pokarmowego, co wynika z dużej zawartości błonnika. Ponadto może również wspierać odporność poprzez pobudzanie aktywności komórek układu immunologicznego, co może przełożyć się na zmniejszenie częstości infekcji.
Choć nie ma wielu badań klinicznych na ten temat, to w jednym z nich zauważono, że immunomodulacyjne właściwości beta-glukanu mogą przyczyniać się zmniejszenia ryzyka wystąpienia powikłań infekcyjnych u chorych poddawanych zabiegom chirurgicznym w obrębie jamie brzusznej.
Słód jęczmienny na laktację właściwości
Jak pokazują badania naukowe, składnikiem słodu jęczmiennego, który odpowiada za pobudzenie laktacji na poziomie komórkowym jest beta-glukan. Ten polisacharyd pobudza przysadkę mózgową do produkcji prolaktyny, a więc ważnego hormonu peptydowego, który pobudza laktację.

Beta-glukan działa na poziomie komórkowym – stymuluje bowiem aktywację czynników transkrypcyjnych dla prolaktyny, wzmagając tym samym produkcję tego hormonu. Prolaktyna to hormon, który pobudza wzrost gruczołów mlekowych, a także stymuluje proces powstawania mleka. Co więcej, prolaktyna odpowiada za blokowanie owulacji, a także menstruacji w pierwszych miesiącach po porodzie.
Słód jęczmienny na laktację
Jak już zostało wspomniane, słód jęczmienny na laktację pozwala na zwiększenie sekrecji mleka przez gruczoły mlekowe. Warto mieć jednak świadomość, że to nie jedyne właściwości beta-glukanu. Ten polisacharyd wykazuje również właściwości przeciwzapalne, co może mieć korzystny wpływ w odniesieniu do występującego w tym szczególnym czasie zapalenia gruczołu mlekowego.
W badaniach naukowych zauważono bowiem, że beta-glukan powoduje obniże stężenia cytokin prozapalnych, w tym TNF-α i interleukiny IL-1β w surowicy oraz obrębie tkanek sutka. Wynika z tego, że słód jęczmienny może wykazywać korzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego, a tym samym całego organizmu kobiety.


Słód jęczmienny na laktację jasny czy ciemny?
W piwowarstwie, w zależności od wybranych parametrów słodowania, można uzyskać różne barwy i aromaty wytworzonego piwa. W odniesieniu do preparatów słodu jęczmiennego stosowanego celem pobudzenia laktacji – nie ma to tak istotnego znaczenia. Podczas wyboru preparatu ze słodem jęczmiennym warto przyjrzeć się między innymi zawartości beta-glukanu, a także dodatkowym substancjom. Niektóre z produktów dostępne w aptekach zawierają bowiem dodatkowe substancje, w tym witaminy (na przykład kwas foliowy) i kwas DHA, wspierające organizm kobiety w czasie laktacji.
Słód jęczmienny na laktację dawkowanie
Dawkowanie preparatów ze słodem jęczmiennym zależy przede wszystkim od rodzaju tego preparatu. Jeżeli mamy wątpliwości co do stosowania danego produktu, warto zapoznać się z ulotką, a także skonsultować się z lekarzem, doradcą laktacyjnym lub farmaceutą. Warto też zaznaczyć, że nie należy przekraczać określonej dziennej porcji preparatu. Niektóre produkty ze słodem jęczmiennym dostępne są na przykład w postaci proszku do rozpuszczania, co sprawia, że możliwe jest dodanie do takiego produktu na przykład substancji słodzącej, celem poprawy jego smaku.
Piwo bezalkoholowe na laktację
Kobiety karmiące zastanawiają się również, czy piwo bezalkoholowe na pobudzenie laktacji to dobry pomysł. Należy mieć świadomość, że dostępne na rynku piwa bezalkoholowe mogą niekiedy zawierać niewielkie ilości alkoholu (na przykład 0,5%).
Nie ustalono dotychczas bezpiecznej dawki alkoholu w odniesieniu do kobiet będących w ciąży i kobiet karmiących, dlatego powinno się unikać spożywania tego rodzaju produktów.
W społeczeństwie krąży nadal mit na temat korzyści ze spożywania piwa w odniesieniu do laktacji. Jeżeli chcemy skorzystać z właściwości słodu jęczmiennego, to zdecydowanie warto wybrać przebadane produkty dostępne w aptekach.
Jakie piwo bezalkoholowe na laktację?
Jak już podkreślono w poprzednim akapicie tego artykułu, piwa bezalkoholowe na pobudzenie laktacji nie są dobrym pomysłem. Piwa bezalkoholowe zawierają zazwyczaj mniejsze stężenie słodu jęczmiennego, apteczne produkty ze słodem. Należy również podkreślić, że pod względem dietetycznym, piwa te są źródłem tak zwanych pustych kalorii i cechują się wysokim indeksem glikemiczny, co sprawia, że mogą sprzyjać przybieraniu na wadze.
Jakie są skutki uboczne słodu jęczmiennego?
Jak wskazują szeroko dostępne badania naukowe, słód jęczmienny na laktację jest bezpiecznym produktem pochodzenia naturalnego, który może być stosowany przez kobiety karmiące. Warto mieć jednak świadomość, że nie w każdym przypadku możemy przyjmować preparaty z zawartością słodu jęczmiennego. Jest on przeciwwskazany u pacjentów chorujących na celiakię, a więc nietolerancję glutenu (gluten to białko powszechnie występujące m. in. w ziarnach zbóż). Celiakia (inaczej choroba trzewna) to schorzenie autoimmunologiczne, którego istotą jest pobudzanie odpowiedzi immunologicznej organizmu przez gluten, co skutkuje pojawieniem się objawów klinicznych choroby.
Uczulenie na słód jęczmienny
Kolejnym przeciwwskazaniem do przyjmowania preparatów z zawartością słodu jęczmiennego jest występowanie reakcji alergicznych na jakikolwiek składnik takiego preparatu. Jeżeli po spożyciu produktu ze słodem jęczmiennym pojawiają się u nas niepokojące objawy, na przykład zmiany skórne, to warto jak najszybciej skonsultować się ze swoim lekarzem i zaprzestać stosowania preparatu.
Podsumowując, słód jęczmienny na laktację i zawarty w nim beta-glukan jest aktualnie najlepiej poznanym i przebadanym galaktogogiem. Jeżeli pojawiają się u nas problemy z laktacją, warto jednak w pierwszej kolejności skonsultować się ze swoim lekarzem lub certyfikowanym doradcą laktacyjnym. Po przeprowadzeniu wnikliwego wywiadu specjalista zdecyduje o kolejnych krokach. Preparaty ze słodem jęczmiennym warto zastosować po konsultacji z lekarzem, ponieważ zaburzenia laktacji mogą mieć wiele, różnorodnych przyczyn.
Może zainteresować Cię także: Kryzys laktacyjny kiedy występuje i ile trwa? Co na kryzys laktacyjny?