Żylaki powstają w wyniku osłabienia zastawek w żyłach i często przybierają ciemnoniebieski...
Czytaj dalej...Sosny to drzewa powszechnie nam wszystkim znane. Rosną nawet na mało żyznych glebach i w bardzo trudnych warunkach – kojarzymy je głównie z lasami porastającymi piaszczyste i wietrzne wybrzeże Morza Bałtyckiego, jednak możemy znaleźć je w większości polskich drzewostanów. Najwyższe z nich mogą dorastać aż do 80 metrów wysokości, a te najbardziej długowieczne są w stanie przetrwać ponad 4700 lat! Nie powinien dziwić nas fakt, iż tak silne i wytrzymałe rośliny kryją w sobie mnóstwo cennych właściwości. Sosny były czczone nie tylko przez starożytnych Słowian, lecz także przez Greków i Rzymian. Nie bez przyczyny! Z tego artykułu dowiesz się, jak syrop
z pędów sosny wpływa na zdrowie i kto powinien zwrócić na niego szczególną uwagę, a także poznasz innych, równie mocnych, konkurentów sosny ze świata roślin.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Syrop Islandzki. ZASTOSOWANIE: Łagodzenie suchego kaszlu i chrypki. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Solinea sp. z o.o.
Prozdrowotne właściwości z pędów sosny znane i doceniane były w medycynie ludowej już kilkaset lat temu. Co roku wiosną nasze prababcie własnoręcznie zbierały jasnozielone iglaste gałązki i przygotowywały z nich syropy i nalewki, którymi później, w okresie jesienno-zimowych przeziębień, leczyły całe rodziny. Dziś wciąż wiele osób przyrządza je samodzielnie według tradycyjnych receptur. Tym bardziej leniwym naprzeciw wychodzą producenci zdrowej żywności – syropy i nalewki z młodych pędów sosny coraz częściej możemy znaleźć na sklepowych i aptecznych półkach.
Po syrop z pędów sosny warto sięgać, gdy dopadnie nas:
Syrop z pędów sosny to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, którym zawdzięcza swoje dobroczynne właściwości. Do tych najcenniejszych należą:
Dobra wiadomość, dla każdego, kto chciałby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny: to bardzo proste!
Przygotuj:
Zebrane pędy sosny pozostaw na słońcu na kilka godzin, żeby wyszły z nich robaki. Następnie delikatnie je umyj, osusz
i pokrój na mniejsze kawałki (około 5 cm). Możesz również rozgnieść je delikatnie tłuczkiem, co przyspieszy wypuszczanie soków. W słoiku na przemian umieszczaj sosnowe gałązki i cukier. Słoik zakręć i postaw na nasłonecznionym parapecie. Pamiętaj, żeby każdego dnia delikatnie przemieszać jego zawartość i zadbaj o to, by powstały syrop w całości pokrywał pędy sosny. W razie potrzeby dosyp trochę cukru. Po 2-3 tygodniach syrop z pędów sosny będzie gotowy. Przelej go przez gazę lub gęste sitko i zapasteryzuj.
To ważne!
Zbierając młode pędy sosny na syrop, nie zrywaj wszystkich z jednej gałęzi. Wybieraj tylko te boczne, dzięki czemu nie zaszkodzisz drzewu i nie zaburzysz jego wzrostu.
Syrop z sosny może pleśnieć z kilku powodów. Jednym z nich jest wilgoć obecna na skutek zebrania mokrych pędów sosny lub złego przechowywania syropu – ciepłe i wilgotne miejsce. Ryzyko rozwoju pleśni w słoju pojawia się również w przypadku zebrania pędów, zanieczyszczonych zarodnikami grzybów pleśniowych.
Aby temu zapobiec warto dopilnować, żeby powstający syrop cały czas przykrywał wszystkie pędy sosny. W razie potrzeby, jeśli jest go za mało, można dosypać cukru. Równie istotne jest właściwe przechowywanie, miejsce powinno być suche
i chłodne.
Jeśli obawiasz się powstania pleśni w syropie z sosny, zrób go w kilku mniejszych słojach zamiast w jednym dużym.
Pędy sosny po zlaniu syropu zawierają jeszcze sporo drogocennych olejków eterycznych. Wykorzystaj je i zrób nalewkę sosnową! Z 1 kg pędów sosny można otrzymać około 1 litra nalewki o bursztynowym kolorze i miodowo-żywicznym smaku.
Sosna nie jest jedyną rośliną, która świetnie sprawdzi się jako wsparcie w leczeniu kaszlu i przeziębienia. Bardzo popularne i skuteczne są także syropy z czarnego bzu, z mniszka lekarskiego, cebuli i pokrzywy, jednak najsilniejszym konkurentem syropu z pędów sosny jest ten z porostu islandzkiego o nieocenionych właściwościach prozdrowotnych. Porost islandzki, znany także jako tarczownica islandzka, ma działanie bakteriostatyczne, nawilżające, osłaniająco-powlekające, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.
Syrop islandzki to doskonałe wsparcie w leczeniu przeziębienia, grypy, zapalenia gardła i chrypki. Łagodzi ból, sprzyja regeneracji podrażnionej błony śluzowej i tworzy na jej powierzchni warstwę ochronną, dzięki czemu łagodzi ból i zmniejsza kaszel.
Pomimo upływu setek lat, coraz bardziej nowoczesnej technologii i zadziwiających odkryć współczesnej medycyny, okazuje się, że często nadal warto czerpać z metod znanych i praktykowanych przez nasze prababcie. Domowe sposoby na kaszel i przeziębienie, takie jak picie syropu z pędów sosny może przyspieszyć leczenie i pomóc nam powrócić do zdrowia. Ci, którzy przegapią optymalny czas na własnoręczne zbieranie młodych pędów sosny lub nie mają na to czasu czy chęci, mogą posiłkować się gotowymi preparatami. Syrop z pędów sosny czy syrop islandzki coraz częściej pojawiają się na sklepowych i aptecznych półkach.
Może zainteresować Cię także: Porost islandzki. Znasz jego wszystkie właściwości?
Żylaki powstają w wyniku osłabienia zastawek w żyłach i często przybierają ciemnoniebieski...
Czytaj dalej...Czy wiesz, że gdyby zebrać wszystkie białka obecne w organizmie człowieka, niemal...
Czytaj dalej...Wielu rodziców z niepokojem przygląda się rosnącej epidemii nadwagi i otyłości wśród...
Czytaj dalej...