• Syrop z pędów sosny stosowany jest na przeziębienie, ból gardła i chrypkę, zapalenie oskrzeli oraz wzmocnienie odporności.
  • Syrop możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy 1 kg młodych pędów sosny o długości 10-15 cm, cukier i duży słoik.
  • Aby zapobiec pleśni, nie zbieraj mokrych pędów sosny, a gotowy syrop przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
  • Jeśli przegapisz czas optymalnego zbioru pędów sosny, z pomocą może przyjść syrop z porostem islandzkim.
  • Sprawdź, kiedy i jak stosować syrop z porostem islandzkim.

Syrop z pędów sosny

Prozdrowotne właściwości z pędów sosny znane i doceniane były w medycynie ludowej już kilkaset lat temu. Co roku wiosną nasze prababcie własnoręcznie zbierały jasnozielone iglaste gałązki i przygotowywały z nich syropy i nalewki, którymi później, w okresie jesienno-zimowych przeziębień, leczyły całe rodziny. Dziś wciąż wiele osób przyrządza je samodzielnie według tradycyjnych receptur. Tym bardziej leniwym naprzeciw wychodzą producenci zdrowej żywności – syropy i nalewki z młodych pędów sosny coraz częściej możemy znaleźć na sklepowych i aptecznych półkach.

Po syrop z pędów sosny warto sięgać, gdy dopadnie nas:

  • przeziębienie,
  • zapalenie gardła
  • ból gardła i chrypka,
  • zapalenie oskrzeli,
  • ogólne osłabienie i pogorszenie odporności.

Syrop na kaszel z porostu islandzkiego
To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Syrop Islandzki. ZASTOSOWANIE: Łagodzenie suchego kaszlu i chrypki. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Solinea sp. z o.o.
Reklama

Właściwości syropu z pędów sosny

Syrop z pędów sosny to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, którym zawdzięcza swoje dobroczynne właściwości. Do tych najcenniejszych należą:

  • witamina C – silny przeciwutleniacz zwalczający szkodliwe działanie wolnych rodników;
  • sole mineralne – wpływają na zdrowe kości, regulują gospodarkę wodną organizmu i sprawiają, że wszystkie zachodzące w nim procesy przebiegają prawidłowo;
  • gorycze – spożywane w niewielkich ilościach poprawiają apetyt, koją i uspokajają;
  • flawonoidy – znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych, moczopędnych, przeciwutleniających i rozkurczowych;
  • olejki eteryczne – ułatwiają oddychanie i pomagają zwalczać kaszel.

Jak zrobić syrop z pędów sosny?

Dobra wiadomość, dla każdego, kto chciałby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny: to bardzo proste!

Przygotuj:

  • 1 kg młodych pędów sosny o długości 10-15 cm, miękkie i niezdrewniałe
  • 1 kg cukru
  • duży słoik (5 litrowy lub kilka mniejszych)

Przepis na syrop z pędów sosny:

Zebrane pędy sosny pozostaw na słońcu na kilka godzin, żeby wyszły z nich robaki. Następnie delikatnie je umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki (około 5 cm). Możesz również rozgnieść je delikatnie tłuczkiem, co przyspieszy wypuszczanie soków. W słoiku na przemian umieszczaj sosnowe gałązki i cukier. Słoik zakręć i postaw na nasłonecznionym parapecie. Pamiętaj, żeby każdego dnia delikatnie przemieszać jego zawartość i zadbaj o to, by powstały syrop w całości pokrywał pędy sosny. W razie potrzeby dosyp trochę cukru. Po 2-3 tygodniach syrop z pędów sosny będzie gotowy. Przelej go przez gazę lub gęste sitko i zapasteryzuj.

To ważne!

Zbierając młode pędy sosny na syrop, nie zrywaj wszystkich z jednej gałęzi. Wybieraj tylko te boczne, dzięki czemu nie zaszkodzisz drzewu i nie zaburzysz jego wzrostu.

Dlaczego syrop z sosny pleśnieje?

Syrop z sosny może pleśnieć z kilku powodów. Jednym z nich jest wilgoć obecna na skutek zebrania mokrych pędów sosny lub złego przechowywania syropu – ciepłe i wilgotne miejsce. Ryzyko rozwoju pleśni w słoju pojawia się również w przypadku zebrania pędów, zanieczyszczonych zarodnikami grzybów pleśniowych.

Aby temu zapobiec, warto dopilnować, żeby powstający syrop cały czas przykrywał wszystkie pędy sosny. W razie potrzeby, jeśli jest go za mało, można dosypać cukru. Równie istotne jest właściwe przechowywanie, miejsce powinno być suche i chłodne.

Jeśli obawiasz się powstania pleśni w syropie z sosny, zrób go w kilku mniejszych słojach zamiast w jednym dużym.

Może zainteresować Cię także: Jak pasteryzować przetwory? Domowe sposoby

Co można zrobić z pędami sosny po zlaniu syropu?

Pędy sosny po zlaniu syropu zawierają jeszcze sporo drogocennych olejków eterycznych. Wykorzystaj je i zrób nalewkę sosnową! Z 1 kg pędów sosny można otrzymać około 1 litra nalewki o bursztynowym kolorze i miodowo-żywicznym smaku.

A jeśli nie sosna, to co?

Sosna nie jest jedyną rośliną, która świetnie sprawdzi się jako wsparcie w leczeniu kaszlu i przeziębienia. Bardzo popularne i skuteczne są także syropy z czarnego bzu, z mniszka lekarskiego, cebuli i pokrzywy, jednak najsilniejszym konkurentem syropu z pędów sosny jest ten z porostu islandzkiego o nieocenionych właściwościach prozdrowotnych. Porost islandzki, znany także jako tarczownica islandzka, ma działanie bakteriostatyczne, nawilżające, osłaniająco-powlekające, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.

Syrop islandzki to doskonałe wsparcie w leczeniu przeziębienia, grypy, zapalenia gardła i chrypki. Łagodzi ból, sprzyja regeneracji podrażnionej błony śluzowej i tworzy na jej powierzchni warstwę ochronną, dzięki czemu łagodzi ból i zmniejsza kaszel.

Syrop na kaszel z porostu islandzkiego
To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Syrop Islandzki. ZASTOSOWANIE: Łagodzenie suchego kaszlu i chrypki. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: Solinea sp. z o.o.
Reklama

Pomimo upływu setek lat, coraz bardziej nowoczesnej technologii i zadziwiających odkryć współczesnej medycyny, okazuje się, że często nadal warto czerpać z metod znanych i praktykowanych przez nasze prababcie. Domowe sposoby na kaszel i przeziębienie, takie jak picie syropu z pędów sosny może przyspieszyć leczenie i pomóc nam powrócić do zdrowia. Ci, którzy przegapią optymalny czas na własnoręczne zbieranie młodych pędów sosny lub nie mają na to czasu czy chęci, mogą posiłkować się gotowymi preparatami. Syrop z pędów sosny czy syrop islandzki coraz częściej pojawiają się na sklepowych i aptecznych półkach.

Może zainteresować Cię także: Porost islandzki. Znasz jego wszystkie właściwości?