- Syrop z pędów sosny stosowany jest na przeziębienie, ból gardła i chrypkę, zapalenie oskrzeli oraz wzmocnienie odporności.
- Syrop możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy 1 kg młodych pędów sosny o długości 10-15 cm, cukier i duży słoik.
- Aby zapobiec pleśni, nie zbieraj mokrych pędów sosny, a gotowy syrop przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
- Jeśli przegapisz czas optymalnego zbioru pędów sosny, z pomocą może przyjść syrop z porostem islandzkim.
- Sprawdź, kiedy i jak stosować syrop z porostem islandzkim.
Syrop z pędów sosny
Prozdrowotne właściwości z pędów sosny znane i doceniane były w medycynie ludowej już kilkaset lat temu. Co roku wiosną nasze prababcie własnoręcznie zbierały jasnozielone iglaste gałązki i przygotowywały z nich syropy i nalewki, którymi później, w okresie jesienno-zimowych przeziębień, leczyły całe rodziny. Dziś wciąż wiele osób przyrządza je samodzielnie według tradycyjnych receptur. Tym bardziej leniwym naprzeciw wychodzą producenci zdrowej żywności – syropy i nalewki z młodych pędów sosny coraz częściej możemy znaleźć na sklepowych i aptecznych półkach.
Po syrop z pędów sosny warto sięgać, gdy dopadnie nas:
- przeziębienie,
- zapalenie gardła
- ból gardła i chrypka,
- zapalenie oskrzeli,
- ogólne osłabienie i pogorszenie odporności.
Właściwości syropu z pędów sosny
Syrop z pędów sosny to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, którym zawdzięcza swoje dobroczynne właściwości. Do tych najcenniejszych należą:
- witamina C – silny przeciwutleniacz zwalczający szkodliwe działanie wolnych rodników;
- sole mineralne – wpływają na zdrowe kości, regulują gospodarkę wodną organizmu i sprawiają, że wszystkie zachodzące w nim procesy przebiegają prawidłowo;
- gorycze – spożywane w niewielkich ilościach poprawiają apetyt, koją i uspokajają;
- flawonoidy – znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych, moczopędnych, przeciwutleniających i rozkurczowych;
- olejki eteryczne – ułatwiają oddychanie i pomagają zwalczać kaszel.
Jak zrobić syrop z pędów sosny?
Dobra wiadomość, dla każdego, kto chciałby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny: to bardzo proste!
Przygotuj:
- 1 kg młodych pędów sosny o długości 10-15 cm, miękkie i niezdrewniałe
- 1 kg cukru
- duży słoik (5 litrowy lub kilka mniejszych)
Przepis na syrop z pędów sosny:
Zebrane pędy sosny pozostaw na słońcu na kilka godzin, żeby wyszły z nich robaki. Następnie delikatnie je umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki (około 5 cm). Możesz również rozgnieść je delikatnie tłuczkiem, co przyspieszy wypuszczanie soków. W słoiku na przemian umieszczaj sosnowe gałązki i cukier. Słoik zakręć i postaw na nasłonecznionym parapecie. Pamiętaj, żeby każdego dnia delikatnie przemieszać jego zawartość i zadbaj o to, by powstały syrop w całości pokrywał pędy sosny. W razie potrzeby dosyp trochę cukru. Po 2-3 tygodniach syrop z pędów sosny będzie gotowy. Przelej go przez gazę lub gęste sitko i zapasteryzuj.
To ważne!
Zbierając młode pędy sosny na syrop, nie zrywaj wszystkich z jednej gałęzi. Wybieraj tylko te boczne, dzięki czemu nie zaszkodzisz drzewu i nie zaburzysz jego wzrostu.
Dlaczego syrop z sosny pleśnieje?
Syrop z sosny może pleśnieć z kilku powodów. Jednym z nich jest wilgoć obecna na skutek zebrania mokrych pędów sosny lub złego przechowywania syropu – ciepłe i wilgotne miejsce. Ryzyko rozwoju pleśni w słoju pojawia się również w przypadku zebrania pędów, zanieczyszczonych zarodnikami grzybów pleśniowych.
Aby temu zapobiec, warto dopilnować, żeby powstający syrop cały czas przykrywał wszystkie pędy sosny. W razie potrzeby, jeśli jest go za mało, można dosypać cukru. Równie istotne jest właściwe przechowywanie, miejsce powinno być suche i chłodne.
Jeśli obawiasz się powstania pleśni w syropie z sosny, zrób go w kilku mniejszych słojach zamiast w jednym dużym.
Może zainteresować Cię także: Jak pasteryzować przetwory? Domowe sposoby
Co można zrobić z pędami sosny po zlaniu syropu?
Pędy sosny po zlaniu syropu zawierają jeszcze sporo drogocennych olejków eterycznych. Wykorzystaj je i zrób nalewkę sosnową! Z 1 kg pędów sosny można otrzymać około 1 litra nalewki o bursztynowym kolorze i miodowo-żywicznym smaku.
A jeśli nie sosna, to co?
Sosna nie jest jedyną rośliną, która świetnie sprawdzi się jako wsparcie w leczeniu kaszlu i przeziębienia. Bardzo popularne i skuteczne są także syropy z czarnego bzu, z mniszka lekarskiego, cebuli i pokrzywy, jednak najsilniejszym konkurentem syropu z pędów sosny jest ten z porostu islandzkiego o nieocenionych właściwościach prozdrowotnych. Porost islandzki, znany także jako tarczownica islandzka, ma działanie bakteriostatyczne, nawilżające, osłaniająco-powlekające, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne.
Syrop islandzki to doskonałe wsparcie w leczeniu przeziębienia, grypy, zapalenia gardła i chrypki. Łagodzi ból, sprzyja regeneracji podrażnionej błony śluzowej i tworzy na jej powierzchni warstwę ochronną, dzięki czemu łagodzi ból i zmniejsza kaszel.
Pomimo upływu setek lat, coraz bardziej nowoczesnej technologii i zadziwiających odkryć współczesnej medycyny, okazuje się, że często nadal warto czerpać z metod znanych i praktykowanych przez nasze prababcie. Domowe sposoby na kaszel i przeziębienie, takie jak picie syropu z pędów sosny może przyspieszyć leczenie i pomóc nam powrócić do zdrowia. Ci, którzy przegapią optymalny czas na własnoręczne zbieranie młodych pędów sosny lub nie mają na to czasu czy chęci, mogą posiłkować się gotowymi preparatami. Syrop z pędów sosny czy syrop islandzki coraz częściej pojawiają się na sklepowych i aptecznych półkach.
Może zainteresować Cię także: Porost islandzki. Znasz jego wszystkie właściwości?