logo_solinea
witaminy dla przyszłej mamy

Witaminy dla przyszłej mamy

Składniki mineralne i witaminy w ciąży są bardzo istotne, by zapewnić jak najlepsze zdrowie zarówno przyszłej mamie, jak i rozwijającemu się dziecku. Oczywiście podstawą jest zapewnienie różnorodnej diety, bogatej w owoce, warzywa, strączki, chude mięsa, tłuste ryby, a także pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i pestki. Jednak okres ciąży jest na tyle szczególny, że ciało kobiety (i dziecko) potrzebują wsparcia w postaci suplementacji. Jakie składniki mineralne i witaminy w ciąży są rekomendowane? Podpowiadamy!

Spis treści:

Jakie witaminy w ciąży? Czy są konieczne?

Oficjalne stanowisko medyczne i żywieniowe potwierdza, że niektóre mikro- i makroelementy trzeba w ciąży suplementować. Ale z góry warto podkreślić, że rekomendowana suplementacja nie dotyczy wszystkich witamin i składników mineralnych. Zacznijmy od tego, co jest podstawą – a więc od diety. Zaleca się, by w każdym trymestrze ciąży zwiększać podaż energii, czyli kalorii.
Wygląda to następująco:

  • w pierwszym trymestrze zaleca się spożywanie kaloryczności diety zgodnej z całkowitą przemianą materii danej kobiety + 150 kcal na dobę (aby dowiedzieć się, ile wynosi nasza całkowita przemiana materii, można skorzystać z ogólnodostępnych w internecie kalkulatorów CPM i/lub zgłosić się do dietetyka w celu pozyskania dokładniejszych wyliczeń);
  • w drugim trymestrze zaleca się zwiększenie podaży energii o 360 kcal w ciągu dnia. Oznacza to, że jeśli nasza CPM wynosi 2000 kcal, to w drugim trymestrze należy zjadać dziennie około 2300-2400 kcal;
  • w trzecim trymestrze zalecana podaż kalorii wzrasta o 475 w stosunku do CPM. Posługując się tym samym przykładem – jeśli CPM wynosi 2000 kcal, to w ostatnim trymestrze ciąży kobieta powinna zjadać około 2500 kcal dziennie.
question

Składniki mineralne i witaminy w czasie ciąży

Najważniejsze składniki mineralne oraz witaminy w ciąży to:

  • kwas foliowy,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • żelazo,
  • jod,
  • witamina D.

Choć wszystkie są równie ważne, to najbardziej z suplementacją w okresie przed- i koncepcyjnym kojarzy się nam prawdopodobnie kwas foliowy. Tak jest, ponieważ niedobór kwasu foliowego znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia wad ośrodkowego układu nerwowego u rozwijającego się dziecka. Badania dowiodły, że stosowanie kwasu foliowego w okresie ciąży może niwelować ryzyko chorób układu nerwowego nawet o około 70%! Ponadto może przyczyniać się do obniżenia ryzyka wystąpienia poronienia, zakrzepicy oraz u dziecka – wad serca i wad układu moczowego.

Już od kilkudziesięciu lat istnieje oficjalna rekomendacja, by przyjmować kwas foliowy w ilości 0,4 mg na dobę, najlepiej rozpoczynając już w momencie planowania ciąży. Mówi się, że warto tę suplementację wprowadzić na co najmniej 6 tygodni przed koncepcją i kontynuować przez większość okresu ciąży (co najmniej do zakończenia procesów organogenezy). Oczywiście nie w każdym przypadku uda się rozpocząć suplementację odpowiednio wcześniej, natomiast wraz z potwierdzeniem ciąży warto, by przyszła mama od razu wprowadziła tę suplementację.

Jeśli chodzi o pozostałe składniki polecane w ramach suplementacji w ciąży, to:

  • dla wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a konkretniej kwasy DHA (dokozaheksaenowego) jest to dawka 600-1000 mg na dobę;
  • żelazo powinno być dawkowane w zależności od indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia, a dawka waha się od 18 mg na dzień do nawet 120 mg;
  • jod powinno się suplementować w ilości 0,2 mg (200 mikrogramów) na dzień.

Co warto podkreślić to fakt, że na rynku istnieją złożone preparaty multiwitaminowe dla ciężarnych, które zawierają w swoim składzie pełne spektrum rekomendowanych związków. Jednym z nich jest Prenasol – warto tę nazwę zapamiętać, bowiem jest to produkt w pełni spełniający zapotrzebowanie na rekomendowane składniki mineralne i witaminy u ciężarnej kobiety.

Prenasol-suplement-logo
prenasol

Witamina D3 w ciąży

Zdecydowana większość Polaków i Polek cierpi na niedobór witaminy D. Tymczasem ma ona szerokie prozdrowotne działanie w ludzkim organizmie i nie należy lekceważyć sytuacji, w której mamy do czynienia z jej niedoborem, zwłaszcza w okresie ciąży. U rozwijającego się dziecka niedobór tej witaminy w ciąży mógłby prowadzić do zaburzeń odporności, mineralizacji kości, a także do niskiej masy i długości urodzeniowej. Zaleca się stosowanie 2000 IU (jednostek) witaminy D dziennie w całym okresie przedkoncepcyjnym, a także w okresie ciąży i laktacji. Jednak w przypadku stwierdzonych badaniami niedoborów witaminy D powinniśmy stosować odpowiednio wyższe, rekomendowane indywidualnie przez lekarza dawki.

Co ważne, wiele kobiet zastanawia się, jakie witaminy na początku ciąży warto zastosować. Tu jednak warto podkreślić, że większość zalecanych suplementów dotyczy suplementacji przez całą ciążę, zaś im wcześniej rozpoczniemy, tym lepiej i zdrowiej. Nie rozdziela się więc suplementów na poszczególne okresy ciąży. Zaś jak długo brać witaminy w ciąży? Ponownie – jak najdłużej, najlepiej przez cały jej okres, a przypomnijmy także, że jeśli ciążę świadomie planujemy – to zwłaszcza kwas foliowy warto zacząć podawać w formie suplementów już kilka tygodni wcześniej.

Literatura:​
  • Makowska-Donajska M. i wsp.: Suplementacja witamin i składników mineralnych podczas ciąży. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2017 tom 2, nr 4, strony 166–172.
  • Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie stosowania witamin i mikroelementów u kobiet planujących ciążę, ciężarnych i karmiących. Ginekol Pol. 5/2014, 85, 395-399.

 

PODOBNE WPISY

6 sposobów na suchy kaszel

6 sposobów na suchy kaszel

Sezon jesienno-zimowy to czas licznych infekcji, którym towarzyszą uporczywe objawy. Szczególnie męczący może okazać się suchy kaszel. To wynik podrażnienia zakończeń nerwowych układu oddechowego przez

Czytaj dalej...
0
0
Twój Koszyk