Skąd się biorą zachcianki w ciąży
Według doktora Andrei Rebarber, zastępcy dyrektora oddziału ginekologiczno-położniczego centrum medycznego w Nowym Jorku, tak naprawdę nie wiadomo, skąd pochodzą zachcianki ciążowe.
Istnieją teorie, że za pomocą zachcianek ciążowych organizm matki próbuje uzupełnić niedobór pewnych składników odżywczych. Poprzez zachcianki ciało próbuje uzyskać określone mikroskładniki, czyli np. witaminy, albo makroskładniki, czyli, np. białko.
Nie chodzi więc o to, że Twoje ciało ma niedobór np. ogórków kiszonych, tylko że potrzebuje składników odżywczych, które w nich się znajdują. To kubki smakowe sprawiają, że pragniesz określonego jedzenia.
Wynika z tego, że ogromne pragnienie ogórków kiszonych lub śledzi może być próbą uzupełnienia niedoboru sodu. Apetyt na burgera może oznaczać, że potrzebujesz więcej białka, sodu lub potasu. Z kolei zachcianki ciążowe na słodkie, np. ogromna ochota na lody czekoladowe, może oznaczać potrzebę uzupełnienia wapnia lub tłuszczu.
Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa zdrowia przyszłych Mam i prawidłowego rozwoju Dziecka – sprawdź, jak powinna wyglądać dieta w ciąży.
Zachcianki w ciąży zależą od kultury kulinarnej
Według badań naukowych dziwne zachcianki ciążowe nie występują w każdej kulturze. Jedną z najbardziej interesujących rzeczy na temat zachcianek ciążowych jest fakt, że kultura, w której zostałaś wychowana, wpływa na to, na jakie jedzenie masz ochotę.
W kulturach nieanglojęzycznych, gdzie kobiety doświadczają zachcianek ciążowych, wyglądają one zupełnie inaczej od tych amerykańskich czy brytyjskich. Na przykład w Japonii najczęstszą zachcianką jest ryż, który stanowi podstawę narodowej kuchni. Z kolei zachcianki krajów anglojęzycznych to najczęściej czekolada czy tłuste mięso.
Inne wytłumaczenia, dlaczego powstają dziwne zachcianki ciążowe
Istnieje parę innych teorii na temat tego, dlaczego ciąża powoduje zmianę kubków smakowych i dlaczego w tym czasie kobiety pragną nietypowych połączeń. Oto kilka najpopularniejszych:
Przechodzisz zmiany hormonalne
Ciąża jest czasem ogromnych zmian hormonalnych, szczególnie podczas pierwszego trymestru. Pomyśl o zespole przedmiesiączkowym (PMS), a teraz pomóż to razy milion. To właśnie dzieje się w Twoim ciele, gdy jesteś w ciąży. Podobnie, jak przed miesiączką, hormony ciążowe zmieniają Twoje odczuwanie i pragnienie określonych smaków. Stąd biorą się zachcianki ciążowe na słodkie lub słone.
W ciąży wyostrzają Ci się zmysły
Wiele ciężarnych przyznaje, że zyskały superwęch niczym ich pupile na czterech łapach. Nagle potrafią wyczuć zapachy z dużej odległości. Jednak jak w każdej historii o superbohaterze, ta supermoc ma swoje minusy. Z wyostrzonym węchem zmysłu często czujesz się oszołomiona, rozdrażniona lub wręcz Cię mdli. To wpływa na rodzaj jedzenia, które lubisz. Potrawy o mocnym i ostrym zapachu mogą Cię odrzucać na kilometr. Z drugiej strony dania o miłym aromacie zaczną wzbudzać w Tobie duże zainteresowanie.
Pragniesz komfortu i ukojenia
Wiele z nas, niezależnie od ciąży, pragnie jedzenia, które daje nam poczucie bezpieczeństwa. Często w trudnych chwilach sięgamy po słodycze albo inne źródła węglowodanów. Lubimy również jeść to, co podawano nam w dzieciństwie. Wywołuje to w nas poczucie komfortu i bycia kochaną. W momencie kiedy doświadczasz mdłości ciążowych, możesz chcieć czegoś, co jadłaś jako dziecko, gdy bolał Cię brzuch.
Jednak uważaj. Według badań naukowych kobiety, które doświadczają zachcianek ciążowych, przybierają na wadze bardziej, niż jest to uznawane za zdrowe. To z kolei może prowadzić do wzmożonego ryzyka komplikacji.
Jaki z tego wniosek? Jeśli chcesz zjeść lody w środku nocy, zjedz je. Jednak na co dzień zadbaj o odżywczą dietę. Dobrymi źródłami wapnia, poza lodami, są warzywa zielonoliściaste, migdały i ryby. Dodaj je do swojej diety, a będziesz mogła się cieszyć lodami – bez wyrzutów sumienia!
Może zainteresować Cię także: 6 powodów, dla których warto sięgnąć po suplementy w czasie ciąży