Warzywa – 4 do 5 porcji dziennie

Pomidory, marchewki, brokuły, ziemniaki, warzywa zielonolistne i wiele innych stanowią źródło błonnika, witamin i minerałów, takich jak potas czy magnez. Jedna porcja to 1 szklanka surowych zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak lub ½ szklanki surowych albo ugotowanych warzyw.

DPP plus to preparat zawierający zestaw enzymów wspomagających optymalny rozkład węglowodanów, tłuszczów i białek przyjmowanych w pożywieniu. Wyciąg z kopru włoskiego pomaga zminimalizować uczucie pełności i wzdęcia. Papaja zawiera enzymy proteolityczne odpowiedzialne za rozkład białek, dzięki czemu wykazuje korzystny wpływ na układ pokarmowy.
Reklama

Jak jeść takie ilości warzyw każdego dnia? Nie traktuj ich jako symboliczny dodatek do posiłku – masa wielokolorowych warzyw z brązowym ryżem lub pełnoziarnistym makaronem może stanowić pożywny obiad. Najlepsze są świeże warzywa, ale mrożone też są dobre. Jednak gdy kupujesz mrożonkę warzywną lub przetwory warzywne w puszkach czy słoikach, zwróć uwagę na to, aby nie zawierały soli.

Wciąż wątpisz, czy uda Ci się zwiększyć ilość spożywanych warzyw? Bądź kreatywna – korzystaj z tych samych przepisów, co wcześniej, ale porcje mięsa obetnij o połowę, a zamiast tego daj 2 razy więcej warzyw.

dieta DASH

Owoce – 4 do 5 porcji dziennie

Zaskoczeni? Rzadko kiedy spotyka się dietę, na której można poprawić swoje zdrowie, schudnąć i jeść tyle owoców. Na pewno łatwiej będzie Ci spożywać codziennie sałatki, gdy dodasz do nich jakiś owoc – na przykład mango czy ananasa. Co więcej, owoce nie potrzebują specjalnego przygotowania, by móc je zjeść – to kolejne ułatwienie dla Ciebie! Jakby tego było mało, owoce również są świetnym źródłem błonnika, potasu i magnezu oraz mają niską zawartość tłuszczu (oczywiście kokos stanowi tutaj wyjątek).

Przykład jednej porcji owoców to średni owoc np. jabłko, ½ szklanki owoców świeżych, mrożonych lub z puszki albo ½ szklanki soku owocowego – wybieraj te bez dodawanego cukru!

dieta DASH

Potrzebujesz inspiracji? Jedz jedną porcję owoców do każdego posiłku i jeden jako przekąskęZ kolei na deser rozpieść swoje podniebienie porcją świeżych owoców z niskotłuszczowym jogurtem. W swoich przepisach wykorzystuj jadane skórki jabłek, gruszek i innych owoców, które urozmaicą wygląd i smak dań, a przy tym zawierają dużo błonnika.

Pamiętaj, że cytrusy i soki z nich mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, więc skonsultuj się ze swoim lekarzem, nim wprowadzisz je do swojej diety.

Nabiał – 2 do 3 porcji dziennie

Mleko, jogurty, sery i inne przetwory mleczne są głównym źródłem wapnia, witaminy D3 i białka w diecie DASH. Klucz do sukcesu to spożywanie niskotłuszczowego lub beztłuszczowego nabiału. Dlaczego? Niestety większość tłuszczów
w nabiale to niezdrowe tłuszcze nasycone.

Przykład jednej porcji to 1 szklanka chudego mleka (maksymalnie 1%), 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu lub 42 gramy chudego sera.

Mleko, jogurty, sery i inne przetwory mleczne są głównym źródłem wapnia, witaminy D3 i białka w diecie DASH. Klucz do sukcesu to spożywanie niskotłuszczowego lub beztłuszczowego nabiału. Dlaczego? Niestety większość tłuszczów w nabiale to niezdrowe tłuszcze nasycone. Przykład jednej porcji to 1 szklanka chudego mleka (maksymalnie 1%), 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu lub 42 gramy chudego sera.

A co, jeśli nie tolerujesz laktozy? Wtedy wybierz produkty bez laktozy lub zażyj enzymy trawienne z laktazą, które pomogą Ci trawić nabiał.

Uważaj na żółty ser, ponieważ nawet w wersji beztłuszczowej może zawierać dużo sodu.

Chude mięso, drób i ryby – 6 porcji po 28 gramów lub mniej dziennie

Mięso stanowi bogate źródło białka, witamin z grupy B, żelaza i cynku. Wydaje Ci się, że 168 gramów, które możesz zjeść
w ciągu dnia, to mało? W ten sposób zwolnisz miejsce na więcej warzyw, więc gra jest warta świeczki.

Jak przygotować mięso, drób i ryby, aby były niskotłuszczowe? Zamiast smażyć, możesz grillować, gotować lub piec. Jeśli jesz rybę, wybierz łososia, śledzia lub tuńczyka, ponieważ stanowią bogate źródło kwasów Omega-3, które są dobre dla serca.

dieta Dash

Orzechy, nasiona i warzywa strączkowe – 4 do 5 porcji tygodniowo

Migdały, nasiona słonecznika, fasola czy groszek i inne produkty z tej grupy stanowią dobre źródło magnezu, potasu i białka. Poza tym zawierają dużo błonnika i substancji czynnych pochodzenia roślinnego, które mogą chronić przed niektórymi rodzajami nowotworów i chorobami sercowo-naczyniowymi. Niestety ta grupa jest również dość kaloryczna, dlatego można po nią sięgać tylko parę razy w tygodniu.

Przykłady 1 porcji to 1/3 szklanki orzechów, 2 łyżki nasion lub masła orzechowego, ½ szklanki ugotowanej fasoli lub groszku.

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj tutaj, a dowiesz się, ile możesz zjeść tłuszczu i… słodyczy!