Właściwości żelaza

Odpowiednia ilość żelaza w diecie jest kluczowa, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Warto dbać o to, by nie zabrakło go w naszym codziennym jadłospisie, ponieważ:

Skutecznie uzupełnia niedobory żelaza w czasie ciąży.
Reklama

  • jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek;
  • bierze udział w transporcie tlenu z płuc do pozostałych organów naszego organizmu;
  • wchodzi w skład hemoglobiny i mioglobiny,
  • wspiera pracę mózgu,
  • reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
  • ma wpływ na utrzymanie prawidłowej temperatury ciała,
  • jest składnikiem wielu enzymów,
  • wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Szczególną uwagę na odpowiednią podaż żelaza powinny zwrócić przyszłe mamy, ponieważ jego niedobór w diecie ciężarnych może doprowadzić do nieodwracalnych zmian rozwojowych płodu.

Co warto wiedzieć?

Coraz więcej osób ma problemy z prawidłowym przyswajaniem żelaza z pożywienia. Winny temu jest szybki i stresujący tryb życia, niektóre choroby metaboliczne, a także nieprawidłowo zbilansowana dieta. Jeśli pomimo tego, że regularnie spożywasz produkty bogate w żelazo, wyniki badań pokazują, iż zmagasz się z niedoborem tego mikroelementu, zwróć uwagę na następujące kwestie:

  • Nie popijaj posiłków kawą ani herbatą – to bogate źródła polifenoli będących głównymi inhibitorami wchłaniania żelaza, co oznacza, że utrudniają jego przyswajanie. Podobne właściwości wykazuje występujący w kawie i kakao kwas chlorogenowy, a także garbniki obecne w kawie i czarnej herbacie.
  • Nie łącz w jednym posiłku produktów bogatych w żelazo z tymi zawierającymi dużą ilość wapnia – podobnie jak kawa
    i herbata, również wapń utrudnia przyswajanie żelaza z pożywienia, dlatego uważne komponowanie posiłków w tym przypadku ma kluczowe znaczenie.
  • Pamiętaj o witaminie C – kwas askorbinowy zwiększa przyswajalność żelaza. Czerwone mięso, buraki, pestki dyni
    i warzywa strączkowe spożywaj zawsze w towarzystwie świeżych warzyw i owoców. Wystarczy kawałek papryki, garść jagód lub skropienie sałatki świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny!

Należy jednak pamiętać, że zdrowa dieta nie zawsze wystarczy, by zapewnić sobie odpowiednią podaż żelaza. Na jego niedobór szczególnie narażone są osoby na dietach wegańskich i wegetariańskich oraz te, które ze względów zdrowotnych zrezygnowały ze spożywania czerwonego mięsa, a także kobiety, u których występują obfite miesiączki. W tych przypadkach, żeby ustrzec się przed niedoborem żelaza, warto rozważyć dodatkową suplementację.

Mikrokapsułkowane żelazo AB-Fortis®

Mikrokapsułkowane żelazo AB-Fortis® to prawdziwa innowacja na rynku suplementów diety z żelazem. Ta unikatowa forma żelaza znacząco minimalizuje ryzyko wystąpienia uciążliwych dolegliwości charakterystycznych dla konwencjonalnej suplementacji, z których najczęstsze są problemy żołądkowe, zwłaszcza zaparcia. Żelazo AB-Fortis® zapobiega także niekorzystnym interakcjom z innymi składnikami odżywczymi, a także charakteryzuje się dużą biodostępnością. Jony żelaza są uwalniane w kontrolowany sposób, dzięki czemu preparat może być przyjmowany tylko jeden raz dziennie.

Jeśli myślisz nad wprowadzeniem suplementacji, zwróć uwagę na to, by preparat, który wybierzesz, oprócz mikrokapsułkowanej formy żelaza, zawierał także witaminę C, która zwiększy jego przyswajalność, a dodatkowo pomoże Ci zadbać o odporność i wspomoże Twój organizm w walce z wolnymi rodnikami, a także witaminy z grupy B, które poprawią funkcjonowanie układu nerwowego. Doskonałym wyborem będzie FERICIN PREGNA opracowany z myślą o przyszłych mamach.

Mikrokapsułkowane żelazo AB-Fortis® – dla kogo?

Preparaty zawierające mikrokapsułkowane żelazo AB-Fortis® będą optymalnym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które zmagają się z niedokrwistością z powodu niedoboru żelaza, mają tendencję do występowania przykrych skutków ubocznych ze strony układu pokarmowego podczas stosowania konwencjonalnej suplementacji, a także dla tych, którzy narażeni są na duże straty żelaza lub mają trudności w jego przyswajaniu.

Należą do nich między innymi osoby:

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
  • kobiety po porodzie,
  • osoby, u których występują obfite miesiączki,
  • osoby, u których na skutek urazu wystąpiła gwałtowana utrata krwi,
  • osoby ograniczające lub niespożywające mięsa,
  • pacjenci po skomplikowanych operacjach.

Żelazo to niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu mikroelement. Niestety, dostarczenie sobie wraz z dietą odpowiedniej podaży tej substancji nie zawsze jest tak proste, jak pozornie mogłoby się wydawać. Osoby należące do grup szczególnie narażonych na jego niedobór powinny rozważyć dodatkową suplementację. Doskonałym wyborem będą preparaty zawierające mikrokapsułkowaną formę żelaza AB-Fortis®, jak na przykład FERICIN PREGNA.