WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE KWASU ALFA-LIPONOWEGO (ALA)

  • wspomaga leczenie cukrzycy i łagodzi objawy polineuropatii i retinopatii cukrzycowej

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określa cukrzycę mianem pierwszej niezakaźnej epidemii współczesnego świata. Choruje na nią aż 6% populacji ziemskiej, w samej tylko Polsce są to 3 miliony – z czego 0,5 miliona nawet o tym nie wie. Kolejne 5 milionów Polaków cierpi na stan przedcukrzycowy.

Zalecany w celu uzupełnienia codziennej diety w kwas alfa-liponowy. 
Reklama

Większości tych zachorowań można zapobiec, ponieważ 80% przypadków to cukrzyca typu II, która wynika ze zbyt dużej wagi, złej diety i braku ruchu fizycznego. Głównym problemem w niekontrolowanej czy źle leczonej cukrzycy jest wysoki poziom glukozy (cukru) we krwi. Prowadzi on do powikłań, takich jak utrata wzroku, choroba serca czy niewydolność nerek.

Już w 1997 roku naukowcy odkryli, że kwas alfa-liponowy (ALA) obniża poziom glukozy we krwi nawet o 64%. Jednak zła glikemia nie jest jedynym wskaźnikiem cukrzycy. Inne badania na dorosłych z zespołem metabolicznym wykazały, że ALA zmniejsza insulinooporność, obniża poziom cukru na czczo i poziom HbA1c. To jednak nie koniec prozdrowotnych właściwości ALA, ponieważ łagodzi on również objawy uszkodzenia nerwów (polineuropatii cukrzycowej) i zmniejsza ryzyko retinopatii cukrzycowej.

Na czym polega uszkodzenie nerwów w cukrzycy ?

Polineuropatia cukrzycowa wynika z uszkodzenia nerwów, najczęściej w nogach i stopach. W zależności od lokalizacji uszkodzenia, objawy obejmują ból i drętwienie nóg oraz stóp, problemy z układem trawiennym, moczowym, naczyniami krwionośnymi lub sercem. U niektórych osób choroba przebiega łagodnie. Jednak u innych oznacza życie w bólu i uniemożliwia normalne funkcjonowanie w domu i w pracy.

  • obniża ryzyko choroby serca, zawału serca i udaru mózgu

Choroby serca odpowiadają za 46% zgonów w Polsce. Naukowcy udowodnili, że kwas alfa-liponowy (ALA) zmniejsza negatywny wpływ czterech czynników ryzyka zachorowania na choroby serca. Antyoksydacyjne działania ALA pozwala zneutralizować wolne rodniki i zmniejszyć stres oksydacyjny, który zwiększa ryzyko chorób serca.

Poza tym ALA poprawia stan osób z dysfunkcją śródbłonka – chorobą, w której naczynia krwionośne nie rozszerzają się wystarczająco, co może prowadzić do zawału serca i udaru mózgu. Co ciekawe, kwas alfa-liponowy zmniejsza również poziom trójglicerydów i LDL („niezdrowego” cholesterolu), które stanowią kolejne czynniki ryzyka w chorobach serca.

  • poprawia pamięć (nawet u osób z chorobą Alzheimera)

Łagodne zaburzenia poznawcze i choroba Alzheimera często występują wśród osób starszych. Wiążą się one z uszkodzeniami mózgu, spowodowanymi przez stres oksydacyjny. Inne teorie nazywają chorobę Alzheimera „cukrzycą mózgu” i łączą ją z nieodpowiednim metabolizmem cukrów. Niezależnie od tego, które wyjaśnienie jest prawdziwe, kwas alfa-liponowy może pomóc.

Po pierwsze, jako antyoksydant, ALA neutralizuje wolne rodniki i zmniejsza stan zapalny. Po drugie usprawnienia metabolizm glukozy we krwi. Kwas alfa-liponowy na dwa sposoby spowalnia postępowanie chorób, które powodują pogorszenie pamięci.

  • zmniejsza stan zapalny

Stan zapalny pomaga organizmowi walczyć z infekcją. Jednakże przewlekły stan zapalny prowadzi do wielu chorób, takich jak nowotwory czy cukrzyca. Kwas alfa-liponowy (ALA) obniża poziom wielu wskaźników stanu zapalnego, w tym najpopularniejszego CRP. Analiza 11 badań wykazała pozytywny wpływ kwasu alfa-liponowego u dorosłych z wysokim poziomem CRP.

Kwas alfa-liponowy (ALA) ma szerokie zastosowanie i w każdym z nich wykazuje zaskakująco wysoką skuteczność. Jego liczne właściwości lecznicze czynią z niego sprzymierzeńca wielu osób, szczególnie tych zmagających się
z cukrzycą, nadwagą czy otyłością. Na rynku dostępne są preparaty, dzięki którym można uzupełnić jego niedobory
w codziennej diecie, jak choćby Liponexin czy Thionerv600.

Kwas Alfa-Liponowy. Znasz TE właściwości?