Papryka

Węgrzy i Bułgarzy uważają ją za środek na ognisty temperament i długowieczność. Wartość odżywcza papryki rzeczywiście imponuje. Warzywo jest m.in. pełne witamin C, E i beta-karotenu. Wszystkie te „witaminy młodości” mają właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające) – usuwają z naszego organizmu wolne rodniki. Wskutek tego opóźniają procesy starzenia, zwiększają siły witalne, dodają energii i radości życia.

Zawiera starannie dobrany zestaw składników odżywczych, przyczyniających się do regulacji aktywności hormonalnej oraz biorących udział w procesach podziału komórek u kobiet w wieku rozrodczym.
Reklama

Szparagi

Od dawna uważano, że to warzywo o sugestywnym kształcie „rodzi chucie lubieżne i skłania do miłostek”. Jego afrodyzjakalne działanie cenili szczególnie Francuzi, którzy słyną z wyrafinowania w miłości. Szparagi, zwłaszcza zielone, mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Są dobrym źródłem witamin K i C. Zawartość asparaginy oraz potasu sprawia, że pomagają obniżyć ciśnienie. Obecne w nich antyoksydanty pozwalają na dłużej zachować młodzieńczą aparycję.

Pomidory

W XVI w., krótko po sprowadzeniu do Europy, zyskały miano „demona budzącego smoka seksu”. Soczysty, ponętny miąższ pomidorów gorszył do tego stopnia, że cnotliwe kobiety w ogóle ich nie jadły. Dziś zwraca się uwagę nie tylko na ich działanie na zmysły. Pomidory są m.in. dobrym źródłem likopenu, potasu, beta-karotenu oraz witamin E i C. Dzięki temu chronią serce, odświeżają i koją nerwy. Pomagają także w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory.

Brzoskwinie

W Chinach, skąd pochodzą, były otaczane czcią. Poeci nazywali je „piersiami Wenus”. Utarte z miodem i lukrecją stanowiły przysmak kochanków. Brzoskwinie kryją w sobie wiele cennych składników. Dzięki dużej zawartości beta-karotenu pomagają w regeneracji i sprzyjają zachowaniu siły. Zawierają też witaminy: C, E i z grupy B oraz potas, wapń, żelazo czy magnez. W związku z tym mają właściwości wzmacniające i antystresowe.

brzoskwinia

Dynia

Występuje w kulturze jako symbol płodności, obfitości i długowieczności. Zarówno miąższ, jak i pestki są bogate w składniki mineralne, witaminy i przeciwutleniacze. Sławę afrodyzjaku dynia zawdzięcza przede wszystkim obecnemu w pestkach cynkowi, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jąder i prostaty, regularnej produkcji spermy i utrzymania libido. Dynia odgrywa też rolę w medycynie ludowej jako środek m.in. na problemy urologiczne i przerost prostaty.

Granaty

Nazywane „owocami o niezwykłej mocy” i „jabłkami miłości”. Granaty są pełne antyoksydantów, które zmniejszają stan zapalny i przeciwdziałają odkładaniu się płytki miażdżycowej w tętnicach. Dzięki temu większa ilość krwi dociera do wszystkich obszarów ciała, w tym do narządów płciowych. Badania potwierdzają, że picie soku z granatów pomaga w zapobieganiu zaburzeniom erekcji. Seksuolodzy ogłosili nadejście „czasu granatów”.

granat

Banany

Budzą erotyczne skojarzenia już samym wyglądem. W XIX w. savoir-vivre zabraniał młodym dziewczętom jedzenia ich przy chłopcach. Banany są pełne składników mineralnych i łatwo przyswajalnych węglowodanów, z powodu których poleca się je osobom aktywnym. Obecna w tych owocach serotonina łagodzi nerwy. W połączeniu z czekoladą – również uważaną za afrodyzjak – będą słodkim finałem romantycznej kolacji…