logo_solinea
miod

Naturalny sposób na przeziębienie i grypę: MIÓD MANUKA

Miód jest używany jako produkt spożywczy i medyczny od najdawniejszych czasów. Miód manuka jako jednokwiatowy miód pozyskiwany z drzewa manuka bardzo przyciągnął uwagę badaczy ze względu na swoje właściwości biologiczne, zwłaszcza te przeciwdrobnoustrojowe i antyoksydacyjne. Jego właściwości wydają się unikatowe, a zastosowanie w lecznictwie odgrywa coraz większą rolę.

Spis treści:
LOGO MANTUSIL
mantusil

Miód manuka – co to jest?

Miód manuka to miód jednokwiatowy, produkowany z nektaru kwiatów drzewa Manuka. Odmiana ta jest produkowana z pszczół miodnych Apis mellifera, przy użyciu nowozelandzkich roślin Manuka wytwarzających specyficzną odmianę kwiatową o nazwie Leptospermum scoparium.

Miód manuka jest coraz bardziej popularny jako składnik produktów leczniczych oraz specjalistycznej żywności. Jednak brak zrozumienia tego, jak miód zabija bakterie i wspomaga gojenie, uniemożliwia jego zaakceptowanie przez medycynę głównego nurtu i sprawia, że jest on nadal często uznawany jako produkt „alternatywny”. 

Zdecydowana większość badań nad miodem manuka ma charakter opisowy, jednak ostatnie publikacje wyjaśniają, jak działa ten rodzaj miodu na poziomie molekularnym, przez co słusznie stopniowo zyskuje coraz większe zaufanie potencjalnych użytkowników.

Miód manuka – właściwości

Działanie miodu manuka zostało przetestowane in vitro (poza organizmem) na różnorodnych patogenach. W części to również te, które mogą kolonizować skórę, błony śluzowe oraz rany, a więc obszary ciała, gdzie możliwe jest miejscowe leczenie miodem. 

Przeprowadzone badania wykazały, że miód manuka skutecznie hamuje rozwój wszystkich objętych badaniem bakterii. Szczególnie interesujące jest to, że miód wykazuje także działanie przeciwko patogenom wielolekoopornym, co wskazuje na szerokie spektrum działania niepodobne do żadnego znanego środka przeciwdrobnoustrojowego.

Badania in vitro sugerują, że miód może odwrócić oporność na antybiotyki. Dlatego może być on stosowany jako część leczenia skojarzonego opornych infekcji bakteryjnych. Naukowcy odnotowali m.in. synergię (zgodność) między oksacyliną (antybiotykiem) a miodem manuka, uwrażliwiającą opornego na metycylinę Staphylococcus aureus na oksacylinę.

Miód manuka swoje działanie przeciwbakteryjne uzyskuje między innymi dzięki aktywnemu składnikowi o nazwie metyloglioksal (MGO). Im wyższe stężenie MGO, tym silniejsze działanie antybakteryjne miodu.

Oprócz MGO miód manuka ma zdolność uwalniania nadtlenku wodoru (który także wykazuje działanie przeciwbakteryjnie) oraz stymulowania makrofagów do uwalniania mediatorów, takich jak TNF-α, IL-1β i IL-6, które powodują hamowanie infekcji i wspomagają gojenie się tkanek.

Podsumowując opis właściwości miodu manuka, działa on:

Na co pomaga miód manuka?

Publikacje opisują miód manuka jako jedną z naturalnych opcji środków antyseptycznych (o działaniu odkażającym) stosowanych w przebiegu zapalenia gardła, szczególnie dla pacjentów poszukujących środków uzupełniających i alternatywy dla syntetycznych leków.  Jego zbadane i udowodnione właściwości przemawiają więc także za jego uzasadnionym zastosowaniem w leczeniu przeziębienia oraz innych infekcji o podłożu wirusowym (w tym grypy i choroby bostońskiej) i bakteryjnym.

W jednym z badań wykazano także, że chociaż miód manuka miał słabsze działanie  przeciwko wirusowi grypy niż leki przeciwgrypowe, to zaobserwowano, że łączne stosowanie leków przeciwwirusowych z miodem manuka spowodowało synergiczne (wspólnie wzmocnione) działanie przeciw wirusowi grypy.

W medycynie tradycyjnej miód manuka stosuje się także w infekcjach układu oddechowego, w chorobach zapalnych jelit oraz jako dodatek w walce z nowotworami.

Miód Manuka może  pomóc w leczeniu takich schorzeń, jak m.in. oparzenia skóry, owrzodzenia i trudno gojące się rany oraz zmiany skórnych w przebiegu cukrzycy.

Obecnie trwają także badania nad zastosowaniem miodu manuka w terapii gruźlicy ziarniniakowej.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania miodu manuka?

Głównym przeciwwskazaniem do stosowania miodu manuka jest alergia na miód i produkty pszczele. Miód to głównie węglowodany, więc osoby chore na cukrzycę oraz z nadwagą nie powinny stosować doustnie dodatkowych cukrów. Spożywanie miodu przez tych pacjentów powinno być skonsultowane z lekarzem.

Amerykańska Akademia Pediatrii nie zaleca także stosowania miodów u dzieci poniżej 12. miesiąca życia.

Może zainteresować Cię także: Miód. Czy znasz wszystkie jego prozdrowotne właściwości?

Literatura:​
  1. Alvarez-Suarez JM – The Composition and Biological Activity of Honey: A Focus on Manuka Honey. Foods. 2014 Jul 21;3(3):420-432. 
  2. Frydman GH – Manuka honey microneedles for enhanced wound healing and the prevention and/or treatment of Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) surgical site infection. Sci Rep. 2020 Aug 6;10(1):13229.
  3. Johnston M – Antibacterial activity of Manuka honey and its components: An overview. AIMS Microbiol. 2018 Nov 27;4(4):655-664.
  4. Niaz K – Health Benefits of Manuka Honey as an Essential Constituent for Tissue Regeneration. Curr Drug Metab. 2017;18(10):881-892.
  5. Schmidlin PR – Antibacterial potential of Manuka honey against three oral bacteria in vitro. Swiss Dent J. 2014;124(9):922-4. 
  6. Watanabe K, Rahmasari R, Matsunaga A, Haruyama T, Kobayashi N. Anti-influenza viral effects of honey in vitro: potent high activity of manuka honey. Arch Med Res. 2014 Jul;45(5):359-65.

PODOBNE WPISY

0
0
Twój Koszyk