Witamina B complex – działanie

Witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w utrzymaniu dobrego zdrowia. Dodają energii oraz wzmacniają układ nerwowy. Do witamin, które w sposób szczególny powiązane są ze zdrowiem mózgu, należą witaminy B1, B6, B9 i B12.

Uzupełnia codzienną dietę w monofosforan urydyny, witaminy z grupy B – B1, B6, B12, a także kwas foliowy, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 
Reklama

Niedobór witaminy B1 (który występuje często u osób z chorobą alkoholową) wpływa w sposób znaczący na zachowanie i pamięć. Niekiedy trwale uszkadza mózg.

Witamina B6 z kolei chroni przed infekcjami

Jeśli kojarzysz kwas foliowy (witaminę B9) z ciążą, to masz rację. Od lat zaleca się kobietom ciężarnym suplementację tej witaminy. Dlaczego? Witamina B9 zapobiega wystąpieniu poważnego schorzenia, jakim jest rozszczep kręgosłupa.

Witamina B12 a anemia i choroby psychiczne

Z kolei niedobór witaminy B12, który dotyczy nawet 10% populacji, prowadzi do anemii. Dość często doświadczają jej wegetarianie i weganie. Oczywiście tylko ci, którzy mają niezbilansowaną dietę. Żeby tego było mało, niewystarczające stężenie tej witaminy we krwi może powodować inne problemy. Wśród nich wyróżnia się choroby neurologiczne oraz psychiczne, takie jak otępienie.

Dodatkowo badanie z 2019 roku na 780 osobach pokazało, że bardzo niski poziom witaminy B12 i kwasu foliowego wiąże się u ze schorzeniami psychicznymi. Dotyczyło to dzieci, a zwłaszcza nastolatków. Chodzi zarówno o schizofrenię, jak i zaburzenia nastroju np. depresję.

Witaminy z grupy B – w czym je znaleźć

Organizm posiada własny magazyn witamin z grupy B. Dlatego trzeba je dostarczać z zewnątrz, najlepiej z pożywieniem. W razie bardzo dużych niedoborów konieczna jest suplementacja.

Dobrym źródłem witamin z grupy B jest:

  • nabiał (mleko, sery, jogurty),
  • jaja,
  • podroby (wątróbka, nerki),
  • mięso (kurczak i wołowina),
  • ryby (tuńczyk, makrela i łosoś),
  • owoce morza,
  • warzywa zielone (im ciemniejszy kolor, tym lepiej) np. szpinak,
  • inne warzywa: awokado, ziemniaki,
  • warzywa strączkowe,
  • produkty pełnoziarniste,
  • orzechy i pestki,
  • owoce (cytrusy, banany, arbuzy),
  • produkty sojowe,
  • drożdże.

Wegetarianie mogą uzupełniać niedobory witaminy B12, sięgając po nabiał, jaja, niektóre grzyby. Przy niedoborze należy wystrzegać się alkoholu – „wypłukuje” on witaminy z grupy B z organizmu.

Urydyna a choroba Alzheimera

Urydyna jest substancją, która odpowiada za produkcję jednego ze składników błony komórki nerwowej. Jej niedobór sprawia, że sygnały elektryczne w układzie nerwowym są wolniejsze. Efektem są m.in. zaburzenia pamięci. Jest to zjawisko charakterystyczne dla choroby Alzheimera.

Niedobór witamin z grupy B może wynikać z samych objawów tej choroby. Wyróżnia się:

  • trudności z przygotowaniem sobie posiłków,
  • zapominanie zjedzenia go
  • brak apetytu.

Towarzyszy temu mniejsza zdolność czerpania substancji odżywczych (witamin i urydyny) z pożywienia. Naukowcy z Holandii kilka lat temu stworzyli suplement zawierający m.in. urydynę i witaminy z grupy B. Spowodował on poprawę pamięci aż u 40% pacjentów z wczesną postacią choroby Alzheimera. A to przełożyło się na większą samodzielność chorych, mniejsze obciążenie rodzin i państwa.

Urydyna – działanie w zespole cieśni nadgarstka i w padaczce

Co więcej, zestaw urydyna, witamina B9 (kwas foliowy) oraz B12 okazał się skuteczny w zmniejszeniu bólu w zespole cieśni nadgarstka. Jest to częsta przypadłość neurologiczna. Objawia się ona bólem i drętwieniem kciuka, palca wskazującego i środkowego oraz części serdecznego, również w nocy. Pacjent budzi się i strzepuje dłoń, żeby doznać ulgi. Niekiedy ból jest tak natężony, że potrzebna jest operacja.

Urydyna jest też kandydatem do leczenia padaczki. Dlaczego? Hamuje zjawisko rozniecania. Jak sama nazwa wskazuje, urydyna blokuje rozprzestrzenianie się „złych” sygnałów nerwowych, skutkują atakiem epilepsji.

Może zainteresować Cię także: Co to jest tiamina – źródła, przyczyny i objawy niedoboru