
Podrażniony nos od kataru. Jak sobie z tym poradzić?
Infekcje wirusowe wiążą się z nieprzyjemnymi objawami, które zna każdy z nas. To przede wszystkim kaszel, katar, kichanie, ból gardła czy podwyższona temperatura ciała. Niestety,
Polifenole to jedne z najcenniejszych składników naszej diety, które można znaleźć w niektórych roślinach. Ze względu na swoje właściwości są naturalnymi przeciwutleniaczami – wspierają walkę z wolnymi rodnikami. Wśród najlepiej poznanych grup polifenoli znajdują się flawonoidy, które pełnią szereg istotnych funkcji dla roślin, ale też dla ludzkiego organizmu. Czym są polifenole, dlaczego są tak ważne w diecie i gdzie ich szukać?
Polifenole to związki organiczne należące do grupy fenoli, czyli alkoholi, które posiadają grupę hydroksylową połączoną z pierścieniem aromatycznym. Przedrostek „poli” wskazuje, że w związkach tych występują przynajmniej dwie grupy hydroksylowe.
Polifenole naturalnie występują w roślinach, a ich budowa chemiczna umożliwia działanie antyoksydacyjne – ułatwiające walkę z wolnymi rodnikami. Ma to szczególnie istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego oraz immunologicznego. Co ważne, związki polifenolowe mają zdolność uszczelniania naczyń krwionośnych, działają ochronnie na mięsień sercowy oraz sprzyjają obniżaniu ciśnienia tętniczego. Dodatkowo odpowiadają za zwiększenie stężenia cholesterolu HDL, a zmniejszenie LDL-cholesterolu, hamowanie agregacji płytek krwi oraz poprawę funkcji śródbłonka naczyniowego. Z kolei ich wpływ na naszą odporność jest związany z działaniem:
Wykazano także, że regularne spożywanie związków polifenolowych wpływa pozytywnie na parametry gospodarki węglowodanowej. Pozwala to obniżać stężenie glukozy w krwi, zwiększa wczesną sekrecję insuliny oraz poprawia insulinowrażliwość komórek.
Biorąc pod uwagę powyższe właściwości, można stwierdzić, że polifenole mogą zmniejszać ryzyko śmiertelności z powodu:
Dodatkowo związki polifenolowe wykazują właściwości rozkurczowe (spazmolityczne), uspokajające (sedatywne) oraz przeciwbólowe.
Polifenole obejmujące takie związki jak mirycetyna, moryna, hiperozyd i kemferol mają działanie moczopędne (diuretyczne), a także wspierają wątrobę w detoksykacji szkodliwych substancji (działanie antyhepatotoksyczne). Z kolei sylibinina odkłada się w błonie komórkowej hepatocytów (komórek wątroby), chroniąc wątrobę oraz stymulując jej procesy regeneracyjne.
Co ciekawe, flawonoidy są często wykorzystywane jako wspomaganie leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Daidzeina i rutyna wspierają walkę z trądzikiem, nadmiernym wypadaniem włosów i łysieniem, a dodatkowo wspomagają leczenie przerostu gruczołu krokowego (prostaty) u mężczyzn. Tak szerokie spektrum działania sprawia, że polifenole powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie, aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie.
Wśród najważniejszych źródeł polifenoli w diecie człowieka znajdują się owoce, warzywa, orzechy, nasiona roślin strączkowych, herbata (zwłaszcza zielona), kawa, kakao oraz czerwone wino. W nieco mniejszych ilościach można je znaleźć także w innych produktach spożywczych jak zioła czy oliwki. Poszczególne grupy polifenoli znajdują się w:
Lista ta udowadnia, że związki fenolowe są wszechobecne w żywności, co ułatwia ich spożywanie na co dzień. Wystarczy odpowiedni dobór produktów.
Specjaliści twierdzą, że osoby spożywające każdego dnia zalecaną porcję owoców i warzyw (minimum 400 g) dostarczają do organizmu około 1-2 g polifenoli. Ogrom związków polifenolowych występujących w przyrodzie oraz ich zmienna przyswajalność sprawiają, że dotychczas nie opracowano jeszcze rekomendacji dotyczących zalecanego dziennego spożycia polifenoli. Nie ulega jednak wątpliwości, że są cenne dla naszego zdrowia i powinny pojawiać się w prawidłowo zbilansowanej diecie każdego dnia.
Może zainteresować Cię także: Astaksantyna, czyli królowa antyoksydantów
Infekcje wirusowe wiążą się z nieprzyjemnymi objawami, które zna każdy z nas. To przede wszystkim kaszel, katar, kichanie, ból gardła czy podwyższona temperatura ciała. Niestety,
Kaszel to jeden z podstawowych odruchów fizjologicznych, którego celem jest usunięcie wydzieliny lub ciała obcego z dróg oddechowych. Jest też bardzo częstym objawem infekcji oddechowych.
Drapanie w gardle to nieprzyjemny objaw, który bardzo często świadczy o rozwijającej się infekcji układu oddechowego. Takie drapanie w gardle i suchy kaszel mogą nam