Jesienna chandra i spadek odporności – przyczyny
Ograniczony dostęp do promieni słonecznych, wszechogarniająca szarość oraz chłód sprawiają, że wielu z nas boryka się jesienią z obniżonym nastrojem. Dodatkowym czynnikiem negatywnie wpływającym na nasze samopoczucie mogą być częste przeziębienia związane ze spadkiem odporności. Jesień i zima to okres wyjątkowo sprzyjający namnażaniu się wirusów, wywołujących nagłe i uciążliwe objawy, jak katar, zapchany nos, kaszel, gorączka czy ból zatok.
Istnieje wiele potencjalnych przyczyn spadku odporności, wśród których wyróżnia się:
- przebytą infekcję,
- przewlekłe narażenie na stres,
- życie w biegu i nadmiar obowiązków,
- niewystarczającą ilość snu,
- niedowaga lub nadwaga i otyłość,
- brak aktywności fizycznej,
- częste przyjmowanie antybiotyków,
- współistniejące choroby przewlekłe.
Aby uniknąć częstych chorób, warto zadbać możliwie szybko o profilaktykę zdrowia. Doskonałym sposobem na uniknięcie przeziębienia jest częste picie szotów na odporność. Są one nie tylko smaczne i rozgrzewające. Dostarczają składników odżywczych znanych ze swoich właściwości wspierających układ immunologiczny. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów.
Rozgrzewające składniki na odporność – co wybrać?
Podczas komponowania posiłków w chłodniejsze pory roku, warto zwrócić uwagę, aby znalazły się w nich produkty spożywcze znane ze swoich właściwości rozgrzewających i stymulujących odporność. Wśród nich nie może zabraknąć takich składników jak:
- imbir – działa rozgrzewająco, ale również wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, wykrztuśne, rozrzedzające wydzielinę w drogach oddechowych, przeciwwymiotne, napotne, przeciwgorączkowe, a nawet przeciwbólowe,
- kurkuma – wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych: działa przeciwzapalnie, wspomaga proces neutralizacji wolnych rodników, zwalcza bakterie, wirusy i grzyby, działa protekcyjnie na układ nerwowy, stanowi czynnik profilaktyki nowotworów, a nawet pomaga regulować poziom lipidów i cholesterolu we krwi,
- cynamon – nie ma wątpliwości, że świetnie smakuje, ale również działa dezynfekująco, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a dodatkowo skutecznie rozgrzewa organizm i ma właściwości antyoksydacyjne,
- miód – to naturalny słodzik stosowany w wielu domach, co jest związane z jego właściwościami wzmacniającymi organizm, wspierającymi leczenie przeziębienia oraz działaniem antybakteryjnym,
- witamina C – to związek niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspiera układ immunologiczny i krwionośny, przyspiesza gojenie ran, spowalnia proces starzenia się skóry oraz uczestniczy w produkcji kolagenu.
Powyższe składniki znajdziesz w naszych sprawdzonych propozycjach szotów rozgrzewających.
Rozgrzewające napoje – przepisy na jesień i zimę
Brak kolorów za oknem wcale nie musi oznaczać szarości na naszych talerzach. Wręcz przeciwnie – późna jesień i zima to idealny czas na skupienie się na swoim menu. Korzystanie ze świeżych owoców i warzyw oraz soków stanowi pokaźną dawkę witamin i składników mineralnych, których często brakuje nam w chłodniejsze pory roku. Co więcej, zawarte w nich składniki odżywcze pomagają zwalczyć zimową chandrę i poprawić odporność.
Pomarańczowy szot z imbirem i kurkumą
Składniki:
- 1 korzeń imbiru
- 3 korzenie kurkumy
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- 300 ml przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
- Imbir i kurkumę obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Wyciśnij sok z cytryny.
- Oba składnik połącz w misce i zalej gorącą wodą.
- Po lekkim przestudzeniu dodaj miód.
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem.
Szoty można serwować ciepłe lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Szot owocowo-warzywny na odporność
Składniki:
- 4 cm świeżego korzenia z imbiru,
- 4 kawałki selera naciowego,
- 1 duże jabłko,
- 1 średnia cytryna,
- ½ małego pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżka miodu,
- 200 ml przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
- Imbir, seler naciowy i cytrynę obierz ze skórki. Jabłko umyj, obierz i usuń gniazdo nasienne. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą.
- Przygotowane składniki pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj w misie blendera.
- Dodaj wyciśnięty sok z cytryny, ciepłą wodę oraz miód.
Szoty tego typu możesz także przygotować z pomocą wyciskarki do owoców lub sokowirówki.
Rozgrzewający szot z kurkumą, cynamonem i anyżem
Składniki:
- 1 pomarańcza,
- ½ cytryny,
- 3 cm świeżego korzenia imbiru,
- 4 cm świeżego korzenia kurkumy (opcjonalnie 1 łyżeczka kurkumy w proszku),
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki miodu,
- 1 gwiazdka anyżu (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
- Pomarańczę i cytrynę obierz, usuń ewentualne pestki i wyciśnij z nich sok.
- Sok wraz z imbirem, kurkumą i cynamonem zblenduj w kielichu blendera.
- Całość dosłodź do smaku miodem, a po przelaniu do szklanki udekoruj anyżem.
Szot marchewkowy z imbirem
Składniki:
- 2 duże marchewki,
- 4 cm świeżego korzenia imbiru,
- 1 średnia cytryna,
- kilka listków świeżej mięty lub melisy,
- 1 łyżka miodu,
- 200 ml przegotowanej wody.
Sposób przygotowania:
- Marchewki umyj, obierz i odetnij końcówki. Cytrynę umyj, obierz i usuń ewentualne pestki.
- Imbir obierz ze skórki.
- Marchew pokrój na mniejsze kawałki, a następnie umieść w kielichu blendera razem z imbirem, cytryną i miętą lub melisą. Całość zblenduj.
- Dodaj ciepłą wodę oraz miód i wymieszaj.
Do przygotowania tego przepisu również można użyć sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej.
Złote mleko – popularny napój na odporność
Pochodzące z kuchni indyjskiej złote mleko to napój popularny niemalże na całym świecie. Zawarte w nim składniki wzmacniają układ odpornościowy, łagodzą stany zapalne, przyspieszają regenerację organizmu i wspierają leczenie przeziębienia. Mimo że „golden milk” jest specyficzne w smaku, warto wyrobić u siebie rutynę jego codziennego picia.
Składniki:
- ok. 250 ml mleka lub ulubionego napoju roślinnego,
- ½ łyżeczki kurkumy mielonej,
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- szczypta mielonego pieprzu,
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka masła,
- miód do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mleko lub napój roślinny wlej do garnuszka, dodaj przyprawy i masło.
- Całość mieszaj i podgrzewaj na niewielkim płomieniu przez około 5 minut.
- Wyłącz ogień i odstaw napój do delikatnego przestudzenia.
- Dodaj miód do smaku.
Ważne!
Pamiętaj, aby nie dodawać miodu do wrzątku. Dlaczego? Udowodniono, że miód traci swoje cenne właściwości prozdrowotne w temperaturze przekraczającej 45-50°C. Równie niestabilna jest witamina C zawarta w cytrusach.
Może zainteresować Cię także: Chcesz zadbać o odporność jesienią? Jedz to!