Jesienna chandra i spadek odporności – przyczyny

Ograniczony dostęp do promieni słonecznych, wszechogarniająca szarość oraz chłód sprawiają, że wielu z nas boryka się jesienią z obniżonym nastrojem. Dodatkowym czynnikiem negatywnie wpływającym na nasze samopoczucie mogą być częste przeziębienia związane ze spadkiem odporności. Jesień i zima to okres wyjątkowo sprzyjający namnażaniu się wirusów, wywołujących nagłe i uciążliwe objawy, jak katar, zapchany nos, kaszel, gorączka czy ból zatok.

Unikalny produkt przeznaczony dla dzieci powyżej 3. roku życia i osób dorosłych zawierający laktoferynę, propolis (ekstrakt z żywicy propolisu), witaminę C, cynk i selen, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Reklama

Istnieje wiele potencjalnych przyczyn spadku odporności, wśród których wyróżnia się:

Aby uniknąć częstych chorób, warto zadbać możliwie szybko o profilaktykę zdrowia. Doskonałym sposobem na uniknięcie przeziębienia jest częste picie szotów na odporność. Są one nie tylko smaczne i rozgrzewające. Dostarczają składników odżywczych znanych ze swoich właściwości wspierających układ immunologiczny. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów.

Rozgrzewające składniki na odporność – co wybrać?

Podczas komponowania posiłków w chłodniejsze pory roku, warto zwrócić uwagę, aby znalazły się w nich produkty spożywcze znane ze swoich właściwości rozgrzewających i stymulujących odporność. Wśród nich nie może zabraknąć takich składników jak:

  • imbir – działa rozgrzewająco, ale również wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, wykrztuśne, rozrzedzające wydzielinę w drogach oddechowych, przeciwwymiotne, napotne, przeciwgorączkowe, a nawet przeciwbólowe,
  • kurkuma – wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych: działa przeciwzapalnie, wspomaga proces neutralizacji wolnych rodników, zwalcza bakterie, wirusy i grzyby, działa protekcyjnie na układ nerwowy, stanowi czynnik profilaktyki nowotworów, a nawet pomaga regulować poziom lipidów i cholesterolu we krwi,
  • cynamon – nie ma wątpliwości, że świetnie smakuje, ale również działa dezynfekująco, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a dodatkowo skutecznie rozgrzewa organizm i ma właściwości antyoksydacyjne,
  • miód – to naturalny słodzik stosowany w wielu domach, co jest związane z jego właściwościami wzmacniającymi organizm, wspierającymi leczenie przeziębienia oraz działaniem antybakteryjnym,
  • witamina C – to związek niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspiera układ immunologiczny i krwionośny, przyspiesza gojenie ran, spowalnia proces starzenia się skóry oraz uczestniczy w produkcji kolagenu.

Powyższe składniki znajdziesz w naszych sprawdzonych propozycjach szotów rozgrzewających.

Rozgrzewające napoje – przepisy na jesień i zimę

Brak kolorów za oknem wcale nie musi oznaczać szarości na naszych talerzach. Wręcz przeciwnie – późna jesień i zima to idealny czas na skupienie się na swoim menu. Korzystanie ze świeżych owoców i warzyw oraz soków stanowi pokaźną dawkę witamin i składników mineralnych, których często brakuje nam w chłodniejsze pory roku. Co więcej, zawarte w nich składniki odżywcze pomagają zwalczyć zimową chandrę i poprawić odporność.

Pomarańczowy szot z imbirem i kurkumą

Składniki:

  • 1 korzeń imbiru
  • 3 korzenie kurkumy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • 300 ml przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

  1. Imbir i kurkumę obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Wyciśnij sok z cytryny.
  3. Oba składnik połącz w misce i zalej gorącą wodą.
  4. Po lekkim przestudzeniu dodaj miód.
  5. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem.

Szoty można serwować ciepłe lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Szot owocowo-warzywny na odporność

Składniki:

  • 4 cm świeżego korzenia z imbiru,
  • 4 kawałki selera naciowego,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 średnia cytryna,
  • ½ małego pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 200 ml przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

  1. Imbir, seler naciowy i cytrynę obierz ze skórki. Jabłko umyj, obierz i usuń gniazdo nasienne. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Przygotowane składniki pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj w misie blendera.
  3. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny, ciepłą wodę oraz miód.

Szoty tego typu możesz także przygotować z pomocą wyciskarki do owoców lub sokowirówki.

Rozgrzewający szot z kurkumą, cynamonem i anyżem

Składniki:

  • 1 pomarańcza,
  • ½ cytryny,
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru,
  • 4 cm świeżego korzenia kurkumy (opcjonalnie 1 łyżeczka kurkumy w proszku),
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 gwiazdka anyżu (do dekoracji).

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańczę i cytrynę obierz, usuń ewentualne pestki i wyciśnij z nich sok.
  2. Sok wraz z imbirem, kurkumą i cynamonem zblenduj w kielichu blendera.
  3. Całość dosłodź do smaku miodem, a po przelaniu do szklanki udekoruj anyżem.

Szot marchewkowy z imbirem

Składniki:

  • 2 duże marchewki,
  • 4 cm świeżego korzenia imbiru,
  • 1 średnia cytryna,
  • kilka listków świeżej mięty lub melisy,
  • 1 łyżka miodu,
  • 200 ml przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki umyj, obierz i odetnij końcówki. Cytrynę umyj, obierz i usuń ewentualne pestki.
  2. Imbir obierz ze skórki.
  3. Marchew pokrój na mniejsze kawałki, a następnie umieść w kielichu blendera razem z imbirem, cytryną i miętą lub melisą. Całość zblenduj.
  4. Dodaj ciepłą wodę oraz miód i wymieszaj.

Do przygotowania tego przepisu również można użyć sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej.

Preparat o bogatym składzie zawierający składniki najwyższej jakości: certyfikowany miód manuka MGO 263+, wyciąg z kwiatostanu lipy oraz witaminę C i cynk, które uczestniczą w procesach łagodzących błony śluzowe gardła oraz wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Reklama

Złote mleko – popularny napój na odporność

Pochodzące z kuchni indyjskiej złote mleko to napój popularny niemalże na całym świecie. Zawarte w nim składniki wzmacniają układ odpornościowy, łagodzą stany zapalne, przyspieszają regenerację organizmu i wspierają leczenie przeziębienia. Mimo że „golden milk” jest specyficzne w smaku, warto wyrobić u siebie rutynę jego codziennego picia.

Składniki:

  • ok. 250 ml mleka lub ulubionego napoju roślinnego,
  • ½ łyżeczki kurkumy mielonej,
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta mielonego pieprzu,
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka masła,
  • miód do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lub napój roślinny wlej do garnuszka, dodaj przyprawy i masło.
  2. Całość mieszaj i podgrzewaj na niewielkim płomieniu przez około 5 minut.
  3. Wyłącz ogień i odstaw napój do delikatnego przestudzenia.
  4. Dodaj miód do smaku.

Ważne!

Pamiętaj, aby nie dodawać miodu do wrzątku. Dlaczego?  Udowodniono, że miód traci swoje cenne właściwości prozdrowotne w temperaturze przekraczającej 45-50°C. Równie niestabilna jest witamina C zawarta w cytrusach.

Może zainteresować Cię także: Chcesz zadbać o odporność jesienią? Jedz to!