Czym jest odporność?

Odporność to zespół działań, których celem jest ochrona organizmu przed chorobotwórczymi patogenami – wirusami i bakteriami, toksynami, a także własnymi,  odbiegającymi od normy, komórkami. Za budowanie odporności odpowiedzialny jest wysoko rozwinięty układ odpornościowy (immunologiczny) składający się z narządów: 

Zawiera laktoferynę, propolis (ekstrakt z propolisu), witaminę C oraz cynk i selen. Laktoferyna posiada silne właściwości wiążące jony żelaza, co uniemożliwia patogennym bakteriom wykorzystanie ich do rozwoju. Produkt przeznaczony jest dla dorosłych i dzieci od 3. roku życia.
Reklama

  • grasicy, 
  • węzłów chłonnych, 
  • śledziony, 
  • naczyń limfatycznych oraz komórek w nich krążących, które biorą udział w reakcjach immunologicznych.

Jednym z elementów układu odpornościowego są białe krwinki (leukocyty), posiadające zdolność do fagocytozy, czyli pochłaniania chorobotwórczych drobnoustrojów i szkodliwych cząstek, przenikających do organizmu. Najważniejszymi leukocytami są limfocyty. Stanowią  podstawowy element układu odpornościowego, biorąc udział w rozpoznawaniu i unieczynnianiu chorobotwórczych patogenów. Aby zapewnić odpowiednią ilość wytwarzanych leukocytów, wzmacniać procesy odpornościowe, a także wzmacniać struktury stanowiące bariery, należy wraz z pożywieniem lub poprzez suplementację, przyjmować niezbędne witaminy i minerały. Jakie dokładnie? Sprawdźmy!

Co na odporność?

Dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości pierwiastków, głównie cynku, żelaza i selenu, które są niezbędnymi elementami budowy leukocytów i co istotne biorą udział w procesach odpowiedzi immunologicznej. Dlatego należy zadbać o przyjmowanie ich z pożywieniem lub suplementowanie preparatami w postaci tabletek, kapsułek (np. Imunit forte, Imubion – oba zawierają selen) lub syropów (np. Regestim zawierający cynk). 

Równie ważne jest dostarczanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 – kwasów DHA i EPA. Możemy znaleźć je w tłuszczach ryb, a w preparatach aptecznych pod postacią znanego wszystkim tranu. Podczas przemiany kwasów omega-3  w organizmie dochodzi do powstawania związków przeciwzapalnych, w tym rezolwiny, protektyny i marezyny, które redukują ogniska stanu zapalnego w miejscu zakażenia. Dodatkowo zmniejszają syntezę mediatorów zapalenia tj. cytokin, chemokin oraz wpływają na procesy fagocytozy.

Kolejnym ważnym czynnikiem wpływającym na odporność są pożyteczne bakterie naturalnie występujące w układzie pokarmowym – żołądku i jelitach, których braki można uzupełniać poprzez przyjmowanie probiotyków. Znajdujące się w nich bakterie pobudzają naturalne mechanizmy obronne organizmu, wspierają fagocytozę leukocytów (makrofagów i granulocytów) oraz zwiększają aktywność komórek odpowiedzialnych za unieczynnianie bakterii i wirusów.

Preparat o bogatym składzie zawierający składniki najwyższej jakości: certyfikowany miód manuka MGO 263+, wyciąg z kwiatostanu lipy oraz witaminę C i cynk, które uczestniczą w procesach łagodzących błony śluzowe gardła oraz wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Reklama

W temacie odporności nie można przejść obojętnie obok beta-glukanów czyli roślinnych polisacharydów. Beta-glukany biorą udział we wzmacnianiu procesu fagocytozy makrofagów i granulocytów oraz w procesach odpowiedzi immunologicznej. W aptece możemy je dostać w postaci tabletek, kapsułek (np. Imunit forte z dodatkiem selenu) oraz syropów (np. Solbetan z witaminą D).

Jakie witaminy na odporność?

Ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu oraz budowaniu odporności organizmu pełnią witaminy. Dlatego warto uzupełniać je z pożywienia lub poprzez suplementację. 

  • Witamina A (retinol) – wspiera utrzymywanie prawidłowej budowy nabłonka dróg oddechowych oraz skóry, dzięki czemu chroni przed uszkodzeniami i w konsekwencji przed wniknięciem chorobotwórczych drobnoustrojów do organizmu.
  • Witamina C (kwas askorbinowy) – ułatwia wchłanianie żelaza, który jest niezbędnym składnikiem budującym leukocyty. Dodatkowo stymuluje migrację leukocytów do miejsca zakażenia oraz zwiększa ich aktywność podczas infekcji.
  • Witamina D – jej najaktywniejsza forma kalcytriol, stymuluje aktywność makrofagów i monocytów, a przez to stymuluje wydzielanie katelicydyny, działającej przeciwdrobnoustrojowo. Ponadto hamuje wytwarzanie prozapalnych cytokin oraz uszczelnia nabłonek jelit, dzięki czemu zapobiega przedostaniu się patogenów do wnętrza organizmu i rozwinięciu infekcji.

W aptekach witaminy można dostać w preparatach w postaci tabletek, kapsułek, tabletek musujących, kropli i syropów (np. Immucol 3Immucol 6 – zawierające witaminę C; Regestim zawierający witaminę D i cynk; Solbetan zawierający witaminę D oraz beta-glukany).

Domowe sposoby na odporność

Oprócz witamin i minerałów budowanie odporności można wspomagać poprzez przyjmowanie naturalnych substancji leczniczych. Mowa tu o owocach z bzu czarnego i owocach aronii, które w swoim składzie zawierają antocyjany i flawonoidy. To organiczne związki chemiczne o działaniu napotnym, przeciwwirusowym i immunoregulującym. Oprócz nich owoce czarnego bzu i aronii zawierają wiele witamin, w tym witaminę C, która odgrywa ważną rolę w budowaniu odporności organizmu. 

Zestawienie wspomnianych wyciągów z surowców roślinnych można spotkać w aptekach w postaci syropów (np. Immucol 3, Immucol 6). Sięgając po nie, warto zwrócić uwagę, czy użyte surowce ziołowe posiadają standaryzacje, co jest potwierdzeniem obecności oraz ilości składnika czynnego odpowiadającego za właściwości lecznicze.

Uzupełnienia dietę w składniki wspomagające pracę układu odpornościowego.
Reklama

Kolejnymi, stosowanymi od dawien dawna, naturalnymi substancjami na odporność są miód i czosnek, uznawane za naturalny antybiotyk i „bombę witaminową”. Obecna w miodzie inhibina nadaje mu właściwości antybiotyczne, co w czosnku zapewnia allicyna. Dodatkowo miód i czosnek zawierają witaminy oraz makro i mikroelementy niezbędne do budowania odporności tj. witaminy A i C oraz selen.

Dowiedz się więcej na: naodpornosc.com

Zdrowy tryb życia wzmacnia odporność

Przyjmowanie witamin, minerałów oraz substancji naturalnych to jeden z elementów dbania o odporność. Ważne jest również prowadzenie odpowiedniego trybu życia. Czego codziennie potrzebujesz, by cieszyć się dobrym zdrowiem?

  • Aktywność fizyczna – w ciągu dnia staraj się znaleźć czas na chwilę ruchu. Im lepsza kondycja fizyczna organizmu, tym mniejsza jego podatność na infekcje bakteryjne czy wirusowe. Może to być np. spacer lub lekkie ćwiczenia.
  • Odpowiednia ilość snu – śpij 7-8h dziennie, gdyż niedostateczna ilość snu sprawia, że organizm nie ma czasu na odpowiednią regenerację, co skutkuje obniżeniem odporności. 
  • Unikanie stresu – podwyższony poziom stresu w ciągu dnia powoduje wytwarzanie hormonu – kortyzolu. Jego wysokie stężenie w krwi, utrzymujące się przez dłuższy czas, negatywnie wpływa na działanie komórek odpornościowych, przez co organizm jest bardziej podatny na infekcje.
  • Zdrowe odżywianie – upewnij się, że wraz ze spożywanymi posiłkami dostarczasz do organizmu odpowiednie ilości witamin i minerałów wpływających na prawidłową pracę układu odpornościowego tj. witaminy A, C i D, pierwiastki: selen, cynk, żelazo oraz kwasy omega-3.

Może zainteresować Cię także: Jak poprawić odporność?