
Kaszel mokry – przyczyny, objawy, leczenie
Mokry kaszel to nic złego! Chociaż nikt nie kojarzy go z czymś pozytywnym, tak naprawdę jest naturalnym odruchem obronnym organizmu. Służy do usuwania z dróg
Sezon jesienno-zimowy to czas licznych infekcji, których chcemy uniknąć w każdy możliwy sposób. Jednak bez względu na porę roku i pogodę nasz organizm nieustannie atakują liczne drobnoustroje, prowadzące do rozwoju różnych chorób. Dlatego powinniśmy dbać o odporność przez cały rok. Jak to zrobić skutecznie?
Odporność to zespół działań, których celem jest ochrona organizmu przed chorobotwórczymi patogenami – wirusami i bakteriami, toksynami, a także własnymi, odbiegającymi od normy, komórkami. Za budowanie odporności odpowiedzialny jest wysoko rozwinięty układ odpornościowy (immunologiczny) składający się z narządów:
Jednym z elementów układu odpornościowego są białe krwinki (leukocyty), posiadające zdolność do fagocytozy, czyli pochłaniania chorobotwórczych drobnoustrojów i szkodliwych cząstek, przenikających do organizmu. Najważniejszymi leukocytami są limfocyty. Stanowią podstawowy element układu odpornościowego, biorąc udział w rozpoznawaniu i unieczynnianiu chorobotwórczych patogenów. Aby zapewnić odpowiednią ilość wytwarzanych leukocytów, wzmacniać procesy odpornościowe, a także wzmacniać struktury stanowiące bariery, należy wraz z pożywieniem lub poprzez suplementację, przyjmować niezbędne witaminy i minerały. Jakie dokładnie? Sprawdźmy!
Dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości pierwiastków, głównie cynku, żelaza i selenu, które są niezbędnymi elementami budowy leukocytów i co istotne biorą udział w procesach odpowiedzi immunologicznej. Dlatego należy zadbać o przyjmowanie ich z pożywieniem lub suplementowanie preparatami w postaci tabletek, kapsułek (np. Imunit forte, Imubion – oba zawierają selen) lub syropów (np. Regestim zawierający cynk).
Równie ważne jest dostarczanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 – kwasów DHA i EPA. Możemy znaleźć je w tłuszczach ryb, a w preparatach aptecznych pod postacią znanego wszystkim tranu. Podczas przemiany kwasów omega-3 w organizmie dochodzi do powstawania związków przeciwzapalnych, w tym rezolwiny, protektyny i marezyny, które redukują ogniska stanu zapalnego w miejscu zakażenia. Dodatkowo zmniejszają syntezę mediatorów zapalenia tj. cytokin, chemokin oraz wpływają na procesy fagocytozy.
Kolejnym ważnym czynnikiem wpływającym na odporność są pożyteczne bakterie naturalnie występujące w układzie pokarmowym – żołądku i jelitach, których braki można uzupełniać poprzez przyjmowanie probiotyków. Znajdujące się w nich bakterie pobudzają naturalne mechanizmy obronne organizmu, wspierają fagocytozę leukocytów (makrofagów i granulocytów) oraz zwiększają aktywność komórek odpowiedzialnych za unieczynnianie bakterii i wirusów.
W temacie odporności nie można przejść obojętnie obok beta-glukanów czyli roślinnych polisacharydów. Beta-glukany biorą udział we wzmacnianiu procesu fagocytozy makrofagów i granulocytów oraz w procesach odpowiedzi immunologicznej. W aptece możemy je dostać w postaci tabletek, kapsułek (np. Imunit forte z dodatkiem selenu) oraz syropów (np. Solbetan z witaminą D).
Ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu oraz budowaniu odporności organizmu pełnią witaminy. Dlatego warto uzupełniać je z pożywienia lub poprzez suplementację.
W aptekach witaminy można dostać w preparatach w postaci tabletek, kapsułek, tabletek musujących, kropli i syropów (np. Immucol 3 i Immucol 6 – zawierające witaminę C; Regestim zawierający witaminę D i cynk; Solbetan zawierający witaminę D oraz beta-glukany).
Oprócz witamin i minerałów budowanie odporności można wspomagać poprzez przyjmowanie naturalnych substancji leczniczych. Mowa tu o owocach z bzu czarnego i owocach aronii, które w swoim składzie zawierają antocyjany i flawonoidy. To organiczne związki chemiczne o działaniu napotnym, przeciwwirusowym i immunoregulującym. Oprócz nich owoce czarnego bzu i aronii zawierają wiele witamin, w tym witaminę C, która odgrywa ważną rolę w budowaniu odporności organizmu.
Zestawienie wspomnianych wyciągów z surowców roślinnych można spotkać w aptekach w postaci syropów (np. Immucol 3, Immucol 6). Sięgając po nie, warto zwrócić uwagę, czy użyte surowce ziołowe posiadają standaryzacje, co jest potwierdzeniem obecności oraz ilości składnika czynnego odpowiadającego za właściwości lecznicze.
Kolejnymi, stosowanymi od dawien dawna, naturalnymi substancjami na odporność są miód i czosnek, uznawane za naturalny antybiotyk i „bombę witaminową”. Obecna w miodzie inhibina nadaje mu właściwości antybiotyczne, co w czosnku zapewnia allicyna. Dodatkowo miód i czosnek zawierają witaminy oraz makro i mikroelementy niezbędne do budowania odporności tj. witaminy A i C oraz selen.
Dowiedz się więcej na: naodpornosc.com
Przyjmowanie witamin, minerałów oraz substancji naturalnych to jeden z elementów dbania o odporność. Ważne jest również prowadzenie odpowiedniego trybu życia. Czego codziennie potrzebujesz, by cieszyć się dobrym zdrowiem?
Może zainteresować Cię także: Jak poprawić odporność?
Mokry kaszel to nic złego! Chociaż nikt nie kojarzy go z czymś pozytywnym, tak naprawdę jest naturalnym odruchem obronnym organizmu. Służy do usuwania z dróg
Kaszel to jeden z podstawowych mechanizmów obronnych. Mokry wiąże się z odkrztuszaniem wydzieliny zalegającej w drzewie oskrzelowym. Gdy się pojawia, nie wolno stosować leków hamujących
Szacuje się, że ponad połowa kobiet przynajmniej raz w życiu doświadcza zapalenia pęcherza. U co czwartej z nich może rozwinąć się nawracająca postać tego schorzenia.