
Kaszel mokry – przyczyny, objawy, leczenie
Mokry kaszel to nic złego! Chociaż nikt nie kojarzy go z czymś pozytywnym, tak naprawdę jest naturalnym odruchem obronnym organizmu. Służy do usuwania z dróg
Laktoferyna jest substancją, o której coraz więcej się mówi. Naturalnie występuje w płynach i wydzielinach ludzkich, przy czym jej największe ilości pojawiają się w początkowym mleku matki – siarze. Ma wielokierunkowe działanie – przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, immunoregulujące i przeciwzapalne. Dla kogo i na co stosować laktoferynę? Jak działa laktoferyna?
Laktoferyna w skrócie nazywana LF jest białkiem multipotencjalnym. Świat po raz pierwszy usłyszał o niej w 1939 roku za sprawą duńskich chemików – Søren Peder Lauritz i Margrethe Høyrup Sørensen, którzy wyizolowali ją z mleka krowiego.
Początkowo nazywana była czerwoną frakcją mleka za sprawą intensywnego czerwonego koloru, pojawiającego się podczas inkubacji z jonami żelaza. Z czasem przypisywano jej również nazwy takie jak: glikoproteina podobna do transferyny, laktosiderofilina czy laktotransferyna. Najbardziej upowszechniła się jednak nazwa laktoferyna pochodząca od dwóch łacińskich słów: lacto (mleczny) i ferrum (żelazo).
W latach 60 ubiegłego wieku laktoferynę udało się wyizolować z kobiecego mleka, co rozpoczęło intensywne badania nad jej właściwościami, działaniem i możliwym zastosowaniem.
Laktoferynę wytwarza ludzki organizm. Składa się z 689 aminokwasów pochodzenia naturalnego. Jest bezwonna, dobrze rozpuszcza się w wodzie, wykazuje wysoką odporność na temperaturę do 56°C., ulega natomiast denaturacji powyżej 80-90°C.
Obecna jest m.in. w licznych narządach, błonach surowiczych, wydzielinach gruczołów, płynach ustrojowych, w ślinie, łzach, wydzielinach błony śluzowej dróg rodnych, nosa, dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, płynie mózgowo-rdzeniowym, pocie, żółci, a nawet w woskowinie usznej. W największym stężeniu laktoferyna pojawia się w ludzkim mleku – zarówno w tzw. siarze, jak i dojrzałym mleku matki karmiącej. W przypadku tego pierwszego stężenie wynosi ok. 7 mg/ml, w tym drugim – 3 mg/ml.
Podstawowe właściwości laktoferyny to działanie immunomodulujące, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. W praktyce oznacza to, że laktoferyna wzmacnia odporność organizmu. Jej bardzo ważną właściwością jest również wiązanie jonów żelaza, przez co pomaga w przyswajaniu tego pierwiastka. Oprócz tego laktoferynie przypisuje się następujące funkcje:
Podsumowując, laktoferyna jest podstawą ochrony przed chorobami u noworodków, niemowląt i starszych dzieci, a także pozytywnie wpływa na zdrowie osób dorosłych.
Laktoferyna może być stosowana u dorosłych i dzieci. Przede wszystkim podawana jest noworodkom z niską masą urodzeniową, aby zapobiec sepsie oraz martwiczemu zapaleniu jelit. To właśnie z tym zastosowaniem głównie kojarzona jest laktoferyna, co powoduje, że nie ma szansy poznania i docenienia jej za wielokierunkowe działanie. Kto powinien sięgać po preparaty z laktoferyną? Wszystkie osoby z niedoborem żelaza czy anemią, ze względu na jej uczestnictwo w pozyskiwaniu z pożywienia i magazynowaniu żelaza. Ponadto wszystkie osoby z obniżoną odpornością i częstymi infekcjami. Laktoferyna wspiera również leczenie antybiotykami, działając synergistycznie z niektórymi z nich (np. z ryfampicyną, wankomycyną).
Laktoferyna wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym. W wyizolowanej z serwatki oraz odtłuszczonego mleka postaci można spotkać ją w świeżym mleku, fermentowanym nabiale, mleku zastępczym dla dzieci i niemowląt, odżywkach dla niemowląt, przetworzonych produktach zbożowych, wybranych ciastach, lodach, deserach.
Pojawia się również w suplementach diety, które zawierają żelazo o zwiększonym wchłanianiu, preparatach immunostymulujących, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych. Ponadto laktoferyna znalazła zastosowanie w preparatach wspomagających:
Preparaty z laktoferyną dostępne są bez recepty w aptekach stacjonarnych i internetowych.
NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Ferivag. ZASTOSOWANIE: Wspomagająco w leczeniu i profilaktyce infekcji pochwy, takich jak bakteryjne, wirusowe i grzybicze zapalenie pochwy, stanów zapalnych szyjki macicy oraz we wszystkich przypadkach czasowego zaburzenia równowagi mikroflory pochwy. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: TDC Technology Dedicated to Care S.r.l.
Laktoferyna jest substancją, nad którą prowadzone jest wiele badań naukowych. Oznacza to, że stale dowiadujemy się o jej nowych właściwościach i możliwościach. Badania naukowe udowodniły jednak, że laktoferyna jest bezpieczna dla człowieka i stanowi jeden z ważniejszych składników w jego diecie. Bezpieczeństwo potwierdzają dokumenty wydane przez Parlament Europejski, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz amerykańską Agencję Żywności i Leków.
Przeciwwskazaniem do zażywania laktoferyny i preparatów na niej opartych jest uczulenie na którykolwiek z jej składników. W takiej sytuacji skutkiem ubocznym jej przyjmowania są problemy żołądkowe, zaparcia, biegunki, uczulenie oraz świąd. Takie dolegliwości pojawiać mogą się również, kiedy nie będzie się stosować odpowiedniego dawkowania laktoferyny.
Może zainteresować Cię także: Jak objawiają się niedobory żelaza? 4 kluczowe symptomy, na które musisz reagować od razu.
Mokry kaszel to nic złego! Chociaż nikt nie kojarzy go z czymś pozytywnym, tak naprawdę jest naturalnym odruchem obronnym organizmu. Służy do usuwania z dróg
Kaszel to jeden z podstawowych mechanizmów obronnych. Mokry wiąże się z odkrztuszaniem wydzieliny zalegającej w drzewie oskrzelowym. Gdy się pojawia, nie wolno stosować leków hamujących
Szacuje się, że ponad połowa kobiet przynajmniej raz w życiu doświadcza zapalenia pęcherza. U co czwartej z nich może rozwinąć się nawracająca postać tego schorzenia.